22 septembrie 2023, 14:07

Pianista Lise de la Salle la Ateneu: închiderea stagiunii simfonice şi deschiderea Athenaeum Summer Festival

Orchestra și Corul Filarmonicii „George Enescu” vor evolua joi, 22 iunie şi vineri, 23 iunie 2023, de la ora 19.00, pe scena Ateneului Român sub conducerea dirijorului Josep Caballé Domenech, iar solistă va fi pianista Lise de la Salle.

Concerte sunt adresate atât abonaţilor, cât şi publicului larg şi marchează închiderea stagiunii simfonice 2022-2023 şi deschiderea celei de a II-a ediţii a Athenaeum Summer Festival.

Programul este alcătuit din Dansuri polovțiene pentru cor şi orchestră de Aleksandr Borodin, Concertul nr. 2, în fa minor, pentru pian şi orchestră de Frédéric Chopin, Dansuri fantastice de Joaquín Turina și Suitele nr. 1 şi nr. 2 din baletul Tricornul de Manuel de Falla. Dirijorul corului: Iosif Ion Prunner.

Cine este Caballé Domenech?

De peste un deceniu, Josep Caballé Domenech activează în calitate de director muzical al Filarmonicii din Colorado Springs (SUA), iar din 2018 este dirijor principal al Orchestrei Festivalului Moritzburg (Germania). De asemenea, între anii 2013 şi 2018 a ocupat funcția de director general al Operei Halle și Staatskapelle (Germania), în 2018 a fost numit director artistic al Orchestrei Filarmonicii din Bogotá (Columbia) iar în perioada 2005-2007 a fost desemnat dirijor invitat principal al Orchestrei Simfonice din Norköping, Suedia.

Ca dirijor invitat, Caballé Domenech s-a aflat la pupitrul unor orchestre de prim rang, printre care: Royal Philharmonic (cu care a înregistrat Trilogia romană de Respighi la Onyx Classics), BBC Philharmonic, Tonhalle Orchester Zurich, Hr-Sinfonieorchester, Bayerischen Rundfunk, Bamberg Symphony, WDR Sinfonieorchester, DSO Berlin, Filarmonica Cehă, RSO Viena, Orchestra Simfonică Tonkünstler, Orchestra Simfonică Națională din Belgia, LaVerdi Milano, Filarmonica Regală din Stockholm, Orchestra Radio Suedeză, Filarmonica New Japan și orchestrele simfonice din Antwerp, Baltimore, Houston, San Antonio, Tucson, Fort Worth și Sichuan. În ţara sa natală, a evoluat alături de cele mai importante orchestre spaniole.

Este invitat frecvent la festivaluri internaționale de vară, precum: Festivalul Aspen, Festivalul de Muzică din Texas, Festivalul Chautauqua și Festivalul Internațional de Muzică și Dans de la Granada.

Lise de la Salle

În doar câțiva ani, prin aparițiile în concerte internaționale și prin înregistrările sale premiate Naïve, Lise de la Salle, în vârstă de 29 de ani, și-a stabilit o reputație drept  una dintre cele mai interesante tinere artiste, cu o sensibilitate și o maturitate neobișnuite. Pianista a intrat pentru prima dată în atenția internațională în 2005, la vârsta de 16 ani, cu o înregistrare Bach/Liszt pe care Revista Gramophone a selectat-o drept „Înregistrarea lunii”.

Lise de la Salle a cântat ca solistă împreună cu multe dintre cele mai importante orchestre și dirijori din lume. În SUA, a evoluat alături de orchestrele simfonice din Boston, Chicago, San Francisco, Filarmonica din Los Angeles ş.a. De asemenea, a susţinut recitaluri la Chicago, Montreal, New Orleans, New York și Washington, DC și a fost invitată la Chamber Music Society de la Lincoln Center.

În ultimele stagiuni, Lise de la Salle a fost audiată alături de ansambluri simfonice de top din Londra, Paris, Munchen, Tokio, Baltimore, Detroit și Quebec, printre altele. De asemenea, a captivat publicul entuziast și criticii în serii de concerte de la New York, Boston, Washington, D.C., San Francisco, Montreal, Toronto și la Philharmonie din Berlin, Wigmore Hall din Londra, Luvru din Paris.

Discurile sale, realizate la casa Naïve sunt elogios primite de către critici. Printre acestea se numără albumul Chopin (alături de Fabio Luisi dirijând Staatskapelle Dresda) şi cel lansat cu ocazia bicentenarului Liszt, răsplătit cu distincţiile „Diapason D’or” și „Alegerea editorului” din partea Gramophone Magazine.

Date tehnice

Ateneul Român
Joi, 22 iunie2023, ora 19 – Închiderea stagiunii simfonice 2022-2023
Vineri, 23 iunie 2023, ora 19 – Deschiderea Athenaeum Summer Festival

Orchestra Simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor: JOSEP CABALLÉ DOMENECH
Solistă: LISE DE LA SALLE

Program

Aleksandr Borodin
Dansuri polovţiene pentru cor şi orchestră

Frédéric Chopin
Concertul nr. 2, în fa minor, pentru pian şi orchestră

Joaquín Turina
Dansuri fantastice

Manuel de Falla
Suita nr. 1 şi Suita nr. 2 din baletul Tricornul

Dirijorul Corului: IOSIF ION PRUNNER

Mai multe informații despre acest concert pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/calendar


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol