21 martie 2024, 12:37

Pictorul care și-a transformat orașul în șevalet. Adrian Luţă și picturile sale demne de Cartea Recordurilor

Orașul Râmnicu Vâlcea se mândrește cu singurele picturi stradale realizate pe panouri de plexiglas, singurele de o asemenea anvergură din întreaga lume. Acest lucru se datorează unui pictor care și-a propus să-și pună orașul pe harta lumii artistice și să-l transforme într-o uriașă operă de artă.

Picturile demne de Cartea Recordurilor au fost amplasate pe maul râului Olăneşti și sunt singurele picturi din lume realizate pe plexiglas. Este vorba despre 58 de panouri fonice, care taie municipiul în două și trec chiar prin centrul orașului. Impresionanta lucrare măsoară aproximativ 200 de metri lungime și a fost realizată în mai puțin de un an.

Pe lângă faima locală și recunoştinţa eternă a vâlcenilor, efortul lui Adrian Luță a fost apreciat și de reprezentații Guinness Book, care au trimis o comisie specială pentru a verifica autenticitatea lucrărilor. Mai mult decât atât, se pare că acest ansamblu nu este singurul proiect special realizat de profesorul vâlcean, acesta reușind să mai picteze și cea mai mare icoană pe sticlă din lume, un triptic, care a fost și el propus pentru Cartea Recordurilor.

Panourile pictate au avut ca și țintă principală promovarea orașului, dar pe parcurs s-au descoperit și alte întrebuințări. Acestea sunt imagini ale Râmnicului de odinioară precum clădiri și monumente care fac parte din istoria locului, dar care, din păcate, nu au mai supraviețuit trecerii timpului.

Așa a ajuns arta să se împletească cu tehnologia, creativitatea și inovația, creând unul dintre cele mai importante proiecte ale orașului Râmnicu Vâlcea. Chiar dacă tehnica picturii pe plexiglas a mai fost folosită și în trecut, pictorul susține că nu s-a mai executat până acum o lucrare în ulei, mai ales de asemenea dimensiuni.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Editiadedimineata.ro, profesorul Adrian Luță ne-a povestit cum a reușit să ducă la bun sfârșit acest proiect, cum au primit vâlcenii acest proiect, dar și care sunt planurile sale de viitor.

Editiadedimineata.ro: În primul rând, puteți să ne spuneți a cui a fost ideea și când a început povestea acestui proiect?

Adrian Luță: Ideea  proiectului a venit din partea primăriei Râmnicu Vâlcea. Motivele pentru realizarea acestui proiect au fost vandalizarea cu graffiti asupra panourilor, izbirea pasărilor, din cauza transparenței pe care o aveau și accidentele rutiere foarte dese ce se petreceau acolo. Primăria a decis să reprezint prin pictură 58 de monumente și clădiri istorice din Râmnicu Vâlcea, dar să fie realizate într-o manieră mai veche (vintage), să sugereze pagini  dintr-o carte veche. Eu am început acest proiect după ce am efectuat o cercetare, asupra istoriei orașului. Și am ales împreună cu primăria cele mai reprezentative clădiri și monumente istorice ale municipiului. Manieră de execuție este una unică. Predomină în mare parte numai culori calde, realizându-se o armonie cromatică unică. Toată lumea ma întrebat de ce am ales această cromatică? Și eu le-am explicat că are mai multe roluri:

1. Estetic se contopește foarte bine cu două anotimpuri toamna și iarna, devenind mult mai evidentă și practic se rupe de mediul său, căpătând un caracter de sine stătător, asemenea unei povești. O punte de legătură dintre vechi și nou.
2. Practic – datorită culorilor deschise pe timp de noapte și zi, au redus drastic accidentele rutiere din zonă, precum și izbitul păsărilor care nu se mai lovesc din cauza transparenței lor.
3 Mesaje încriptate (ascunse)- fiecare panou spune povestea lui separat, dar luate toate că un întreg spun cu totul o altă poveste. Eu am dorit să realizez un ansamblu pictural cu mesaje încriptate în clădiri, personaje și fundal. Am introdus coduri și mesaje în anumite locuri din fiecare panou. Scopul a fost să observ dacă privitorul înțelege dincolo de aspectul estetic. Și astfel le doresc tuturor privitorilor să încerce să descifreze acest ansamblu pictural.
4. Turistic- de a promova orașul Râmnicu Vâlcea într-un mod cât mai pozitiv și de a deveni un punct turistic.

Sursă Foto: Facebook – Adrian Luță

Editiadedimineață.ro: Ce materiale folosiți astfel încât să reziste în timp și să nu se șteargă? 
Adrian Luță: Materialele pe care le-am folosit sunt pe bază de ulei. Garanția picturii este una destul de îndelungată, Timpul de lucru a fost de aproape 8 luni. În realizarea acestui proiect am fost ajutat și de elevii de la Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea- în aplicarea fundalului. Am reprodus clădiri istorice care au fost și numai sunt, exemplu: Foișorul de Foc, Teatrul Adreani etc., am adăugat la fiecare panou siluete de personaje în funcție de fiecare epocă în care a fost construit monumentele. Motivul a fost pur educativ, am dorit să arăt ţinutele vestimentare ale oamenilor care trăiau în acele perioade ale istoriei. Am adăugat și denumirea fiecărui monument și clădiri pe aceste panouri pentru turiști.

Sursă Foto: Facebook – Adrian Luță

Editiadediminata.ro: Cum a fost primit proiectul de cetățenii orașului? Și care au fost reacțiile oamenilor în timp ce vă vedeau pictând?
Adrian Luță: Proiectul a fost foarte bine primit de cetățenii orașului și doresc să le mulțumesc foarte mult, pentru încurajările și felicitările, pe care mi le-au oferit. Proiectul a fost propus pentru cartea recordurilor alături de ala te două proiecte, unul fiind cea mai mare icoana pe sticlă și al treilea este încă secret. Proiectul a fost trimis la cei de la Guinnes Book și în momentul de față mai este doar o etapă până la omologare.

Sursă Foto: Facebook – Adrian Luță

Editiadediminata.ro: În final, ne puteți spune ce alte proiecte mai aveți în derulare și ce planuri aveți pentru viitor?
Adrian Luță: Proiecte de viitor am foarte multe, dar cel mai mare proiect al meu abia la anul o să urmeze. Este un proiect care se va întinde pe vreo 2-3 ani și va fi cel mai mare din lume din punct de vedere al complexității artistice, precum și al mesajul. Nu pot să vă spun foarte multe despre El, decât că vă fi pe o lungime de 8-9 kilometri și a avea o durabilitate de zeci de ani, dacă este întreținut. Doresc ca capitala lumii artistice să fie Râmnicu Vâlcea, după finalizarea acestui proiect. Și aș dorii să le mulțumesc tuturor oamenilor care au fost lângă mine și m-au sprijinit.

Sursă Foto: Facebook – Adrian Luță

Sursă Foto: Facebook – Adrian Luță

Sursă Foto: Facebook – Adrian Luță


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol