24 ianuarie 2023, 4:11

Pictura „Imperiul luminii” de Magritte, vândută cu 80 de milioane de dolari

O pictură suprarealistă de René Magritte s-a vândut miercuri la casa de licitații Sotheby’s din Londra cu un record de 79,7 milioane de dolari, dublând astfel recordul artistului la licitații.

Tabloul din 1961, „L’empire des lumières” („Imperiul luminii”), care înfățișează o stradă întunecată și o casă cu ferestre luminate sub un cer însorit, în timpul zilei, a avut o estimare de peste 60 de milioane de dolari. Rezultatul face ca tabloul să fie al doilea cel mai scump vândut vreodată public în Londra.

Anne-Marie Crowet Gillon a cumpărat creația direct de la Magritte și de atunci o are în colecția familiei ei. Este una dintre cele 17 picturi care înfățișează un cadru similar. Povestea spune că Magritte a expus una la Bienala de la Veneția din 1954 și a promis-o unui grup de patru cumpărători, dintre care unul era Peggy Guggenheim. Pentru a-și liniști colecționarii, a continuat să facă mai multe picturi cu același cadru.

Astăzi, lucrările din serie se află în colecțiile Muzeului de Artă Modernă și Guggenheim din New York, în Colecția Menil din Houston și la Muzeele Regale de Arte Frumoase din Belgia.

Până miercuri, recordul lui Magritte la licitație era de 28,8 milioane de dolari – tabloul său, „Le Principe du Plaisir”, din 1937, a fost vândut la Sotheby’s New York în noiembrie 2018. În 2017, un alt tablou din seria „Imperiul luminii” s-a vândut cu 20,6 milioane de dolari la Christie’s din New York.

Foto: Sotheby’s


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol