26 ianuarie 2020, 1:24

Pisicile nu mai au nicio scuză! Acestea își deosebesc numele de restul cuvintelor și ne ignoră cu bună știință

Chiar dacă uneori ai impresia că pisica ta nu pare să fie prea comunicativă și îți dă impresia că nu are rost să o mai strigi nici pe nume, află că faci o mare greșeală. Un studiu realizat recent de cercetătorii din Japonia concluzionează faptul că pisicile își înțeleg perfect numele, dar că cel mai adesea aleg doar să își ignore stăpânii.

Oamenii de știință au realizat o serie de experimente pentru a observa cum anume reacționează pisicile la numele lor, fără ca stăpânul să se afle în zonă, potrivit Adevărul. Astfel, specialiștii au înregistrat numele proprietarului, cât și al pisicii și au lăsat felinele să asculte cuvintele la intervale de 15 secunde, numele pisicii fiind ultimul. Așa s-a ajuns la concluzia că indiferent de persoana care vorbea, pisicile reacționau în același fel la auzul numelor lor: îşi mişcau capul sau îşi ridicau urechile atunci când erau strigate.

Din rezultatele tuturor experimentelor, se pare că cel puţin pisicile care locuiesc în gospodării obişnuite îşi pot distinge numele de alte cuvinte şi de numele altor pisici“, se arată în studiul care „este prima dovadă experimentală care arată capacitatea pisicilor de a înţelege rostirea cuvintelor de către om“, potrivit Adevărul.

Cercetătorii japonezi au mai încercat să experimenteze cu pisici care locuiau într-o cafenea dedicată lor, dar au descoperit că acestea nu ăși puteau distinge numele de cele ale celorlalte pisici din cafenea. Însă, acestea își puteau distinge numele lor de al oricăror alte substantive.

Cu toate că oamenii de știință au concluzionat că pisicile își recunosc numele de restul cuvintelor, studiul nu a putut demonstra dacă pisicile reușesc să distingă numele lor ca fiind identificabil doar pentru ele sau dacă pentru acestea reprezintă doar un cuvânt cu o semnificație specială.

Sursă Foto: descopera.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.