27 aprilie 2024, 23:20

Planificarea urbană eficientă reduce riscul de inundații provocate de schimbările climatice

La nivel global, schimbările climatice au determinat în ultimii ani o creștere semnificativă a cazurilor de inundații urbane. Schimbările climatice afectează toate regiunile lumii. Calotele glaciare se topesc, iar nivelul mărilor și oceanelor este în creștere. În unele regiuni, fenomenele meteorologice și precipitațiile extreme sunt tot mai frecvente, în timp ce altele se confruntă cu valuri de căldură și secetă extreme. Schimbările climatice reprezintă o amenințare foarte gravă, iar consecințele lor ne afectează multe aspecte ale vieții.

Se estimează că schimbările climatice vor conduce la o creștere a precipitațiilor în multe zone. Creșterea volumului de precipitații pe perioade îndelungate va avea ca efect, în principal, inundații fluviale și revărsări de râuri, în timp ce ruperile de nori pot provoca inundații pluviale (atunci când precipitațiile extreme provoacă singure inundații, fără să existe revărsări de ape).

Inundațiile fluviale reprezintă un dezastru natural comun în Europa. Alături de furtuni, au provocat decese, au afectat milioane de persoane și au generat pierderi economice masive în ultimele trei decenii. Este probabil ca în anii care vin, schimbările climatice să determine tot mai multe inundații în toată Europa.

Se estimează că ploile torențiale se vor înmulți și vor fi mai intense din cauza temperaturilor ridicate, iar viiturile vor surveni mai des pe tot teritoriul Europei.

În unele regiuni, anumite riscuri precum inundațiile la început de primăvară, ar putea scădea pe termen scurt, odată cu împuținarea zăpezii pe timp de iarnă. Însă riscul crescut de viituri în zonele montane de natură să supraîncarce sistemul hidrografic poate compensa, pe termen mediu, aceste efecte.

Gestionarea eficientă a riscului de inundații în orașe necesită o înțelegere profundă a infrastructurii, a modelelor climatice și a practicilor de utilizare a terenurilor pentru a găsi rapid soluții inovatoare. Cele mai recente analize arată că planificarea urbană strategică are rolul unui scut, protejând locuitorii orașelor și asigurând sustenabilitatea acestor zone.

Amplasarea și proiectarea clădirilor, drumurilor, a sistemelor de drenaj și a parcurilor au un impact semnificativ asupra direcției și volumului apei.

Un design eficient ar trebui să integreze sisteme de drenaj durabile care sunt capabile să capteze, să stocheze și să elibereze treptat apa de ploaie. De asemenea, practicile durabile, cum ar fi încorporarea infrastructurii verzi și limitarea construcțiilor în zonele predispuse la inundații, oferă soluții pe termen lung. Printre orașele care au implementat cu succes aceste practici se regăsesc Rotterdam, Veneția sau New York.

Schimbările climatice modelează tendințele emergente în design urban. În viitor, în zonele expuse riscului de inundații, infrastructura urbană va îmbrățișa prezența apei și se va orienta către dezvoltarea unor structuri de tipul „cartierelor plutitoare”. În plus, tehnologia digitală și sistemele de prognoză și monitorizare a inundațiilor vor deveni o parte integrantă a planificării urbane.

Sursa foto:  innovationnewsnetwork.com/© shutterstock/Corona Borealis Studio


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol