19 aprilie 2024, 21:56

Plantaţi în amintire: Pădure de mesteceni în memoria celor trecuți în veșnicie

Un proiect inedit se va desfăşura în acest an în mai multe orașe din țară. Asociaţia Zi de Bine, fondată de fosta jurnalistă Melania Medeleanu, a extins proiectul „Plantaţi în amintire”, demarat anul trecut în Lugoj, judeţul Timiş, în Oradea, județul Bihor.

În zona Salca din Nufărul, voluntarii vor planta 100 de mesteceni, fiecare arbore urmând să fie sădit în memoria unei persoane trecute în veşnicie.

Ne temem de plecarea noastră, ne temem uneori și mai mult de plecarea celor pe care îi iubim. Și când teama noastră cea mai mare se adeverește, când cineva drag se duce, începe una dintre cele mai mari suferințe umane.

Am mai vrea 5 minute cu mama, tata, fiul, fiica, prietenul, sora sau fratele, cu omul drag care deodată nu mai e. Doliul este una dintre cele mai mari, mai profunde și mai complexe suferințe umane. Pierderea cuiva iubit este o traumă pe care unii oameni nu reușesc să o depășească niciodată. Se pot pierde în trecutul în care moartea aceasta nu exista.

„Am început proiectul «Plantaţi în amintire» de dor. De o voce, de un gest, de o amintire. De felul în care mă privea. De o îmbrăţişare. Uşor, uşor am înţeles că nu se va mai întoarce şi, din când în când, locul dorului a fost luat de spaimă. Dacă o să-l uit? Dacă pur şi simplu într-o bună zi toate amintirile se vor şterge? Aşa că am simţit nevoia să vorbesc despre el”, a relatat Medeleanu, într-o postare prin care a prezentat proiectul.

Cum poți aduce viața la loc? Sădești un pom în amintirea cuiva drag. Și faci o pădure de iubire. Una nemuritoare. Pentru că așa rămâi în amintirea veșnică a locului prin care ai râs și plâns, ai sperat și ai deznădăjduit, ai iubit și ai fost iubit.

Fiecare mesteacăn sădit în Salca va avea o plăcuţă cu fotografia şi numele celui pentru care a fost plantat, dar şi un cod QR care va duce la povestea lui.

Cei care doresc să planteze arbori în memoria celor dragi trebuie să intre pe site-ul proiectului şi să urmeze paşii indicaţi. Odată cu rezervarea unui copac, pot face, dacă doresc, şi o donaţie în bani către organizatori.

Într-un orășel liniștit, în Logoj, pe 6000 mp  a fost deschis, în 5 noiembrie 2022,  primul parc de mesteceni. Urmează, în 2023-2024, București, Oradea, Constanța, Săcele (BV). Nădlac și Giurgiu.

Dacă doriți să adoptați un copac, alegeți de mai sus orașul și urmați pașii indicați. Apoi trimiteți povestea si fotografia celui drag până pe 1 martie 2023. Detalii, AICI


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol