7 iunie 2022, 20:08

Planul secret al lui Boris Johnson de a separa Ucraina de Rusia și de UE: Commonwealth-ul Europei

Premierul britanic Boris Johnson i-ar fi sugerat președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să creeze o nouă alianță internațională îndreptată împotriva Rusiei, potrivit publicației italiene Corriere Della Sera, citând surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Potrivit publicației, premierul britanic dorește să creeze „o alianță militară, politică și economică” care va fi alternativă la Uniunea Europeană (UE). Noua alianță ar trebui să unească țările nemulțumite de politica UE, precum și de acțiunile Germaniei ca răspuns la agresiunea militară a Rusiei.

Cea mai cunoscută seară din Europa a fost programată marțea trecută la Davos. La mesele unei săli mai retrase a Centrului de Congrese s-au așezat trei prim-miniștri ai Uniunii – ai Belgiei, Greciei și Spaniei – președintele Băncii Centrale Europene Christine Lagarde, doi grei ai Comisiei de la Bruxelles precum Paolo Gentiloni și Frans Timmermas, mulți miniștri din diverse țări, șeful informațiilor externe la Paris. Cu toate acestea, cel mai așteptat oaspete a dispărut: ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba. Anunțat în ajun, el nu a apărut niciodată.

În aparență, Kuleba nu a pierdut mare lucru, pentru că establishmentul european la cel mai înalt nivel a evitat aproape complet să menționeze războiul de la granițele Uniunii pe tot parcursul serii. Dar tocmai aceste tăceri uneori suprarealiste și absența oaspetelui de la Kiev au scos la iveală tensiunea dintre Ucraina și unele dintre principalele țări ale Uniunii.

Tocmai în acest spațiu încearcă să se introducă Boris Johnson, cu o inițiativă care urmărește să perturbe apele în Europa: premierul de la Londra propune un nou sistem de alianțe politice, economice și militare – alternativă la Uniunea Europeană – care reunește țări unite prin neîncrederea față de Bruxelles și, de asemenea, nemulțumite de răspunsul Germaniei la agresiunea militară rusă.

Boris Johnson își țese rețeaua de peste o lună, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile și prezente în aceste zile la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Premierul i-a prezentat ideea pentru prima dată lui Volodimir Zelenski, când președintele ucrainean l-a primit la Kiev pe 9 aprilie.

Modelul Commonwealth-ului european pe care îl are în vedere Boris Johnson ar avea ca lider Marea Britanie și ar include, pe lângă Ucraina, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania , precum și eventual Turcia la o dată ulterioară. 

De la vizita premierului Londrei la Kiev, discuțiile au continuat, iar curtarea britanicilor față de Ucraina devine din ce în ce mai presantă și mai detaliată.

Din ceea ce raportează puținii oameni informați din afara Londrei, Johnson propune o alianță de state care țin la suveranitatea lor națională, sunt liberale în economie și hotărâte cu cea mai mare intransigență împotriva amenințării militare a Moscovei.

Guvernul de la Kiev, la rândul său, nu a luat o poziție față de inițiativa britanică, dar pentru moment nu a oprit-o din răsputeri. Elita ucraineană s-a convins că în palatele puterii din Germania și Franța foarte puțini speră la înfrângerea lui Vladimir Putin: întârzierile privind sancțiunile și armele care urmează să fie trimise au săpat acum un șanț politic.

Zelenski așteaptă așadar summitul european din 23 iunie, când liderii celor douăzeci și șapte de țări vor fi chemați să decidă dacă recunoaște Ucrainei statutul de „candidat” pentru a începe oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Nu este însă sigur că decizia din 23 iunie va fi ceea ce speră Ucraina, și pentru că ar ridica protestele Albaniei și Macedoniei de Nord, care de ani de zile așteaptă statutul de „candidat”. Există așadar și o altă ipoteză, după unii negociatori: liderii celor Douăzeci și șapte se pot limita să afirme vag că Kievul are o „perspectivă europeană” (așa-numita „formulă de la Salonic”).

În acest caz, Zelenski ar lua mai în serios oferta alternativă a lui Boris Johnson. De asemenea, este posibil ca acum să circule zvonuri despre aceste contacte, tocmai pentru a face presiuni asupra liderilor europeni înaintea deciziilor din iunie, scrie sursa citată.

De asemenea, este probabil ca proiectul britanic să aibă picioare de lut: Londra nu are capacitatea Uniunii Europene de a sprijini financiar Ucraina și nici nu se spune că Polonia sau țările baltice se angajează într-o inițiativă care ar putea compromite relațiile cu Bruxelles-ul.

Johnson caută cu siguranță un dividend politic, notează un ministru european: premierul speră să aibă o carte în plus în acordul cu Bruxelles-ul pe care el însuși ar dori să îl redeschidă pe Brexit. Așa că Londra încearcă să deranjeze echilibrul pe continent.

Și, făcând acest lucru, poate ajunge să dezvăluie o linie de fractură care există acum cu adevărat pe continentul european: cea dintre țările care ajută cel mai decisiv Ucraina – Marea Britanie și Polonia mai ales – și cele care o fac într-un mod mai cinic și ezitând. Potrivit estimărilor Ariannei Antezza de la Institutul din Kiel pentru Economia Mondială, Londra singură a oferit până acum mai mult ajutor economic și militar Kievului în război decât întreaga Uniune Europeană. Și Polonia are mai multe ajutoare decât Germania, Franța și Italia.

Astfel, războiul lui Vladimir Putin, ajuns la a patra lună, începe să deschidă primele fisuri politice din Europa.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol