26 august 2023, 2:21

Planul Ucrainei în cazul în care Rusia îl asasinează pe Zelenski

“Am nevoie de muniție, nu de taxi” sunt cuvintele cu care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a intrat în istorie. Au trecut peste 500 de zile de la invadarea Ucrainei, iar președintele s-a dovedit a fi motorul rezistenței ucrainene. Întrebarea, așadar, este pusă firesc – ce ar face Ucraina fără Zelenski?   Ce s-ar întîmpla dacă o tentativă de asasinat din partea Rusiei reușește?

Un asasinat rusesc ar priva efortul de război al Ucrainei de unul dintre cele mai valoroase active ale sale, scrie Politico.

Îngrijorare?

Când Volodimir Zelenski a fost întrebat dacă este îngrijorat de încercările rusești de a-l ucide, a răspuns că nu își poate permite să fie.

„Dacă m-aș gândi în mod constant la asta, m-aș închide în mine însumi, foarte asemănător cu Putin acum, care nu iese din buncărul său”, a declarat liderul ucrainean într-un interviu acordat CNN luna trecută. „Bineînțeles, gărzile mele de corp ar trebui să se gândească cum să împiedice acest lucru să se întâmple, iar aceasta este sarcina lor. Eu nu mă gândesc la asta”.

Deși este o întrebare la care Zelenski, în mod de înțeles, nu este dornic să se gândească, este, de asemenea, una pe care susținătorii săi din țară și din străinătate nu își pot permite să o ignore. Încă de când a respins o ofertă de evacuare, spunându-le potențialilor salvatori americani „Am nevoie de muniție, nu de taxi”, președintele ucrainean a jucat un rol cheie în obținerea sprijinului internațional pentru lupta împotriva Rusiei.

Nu e de mirare că legislatorii ruși și bloggerii militari ultranaționaliști au format un cor care cere ca el să fie vizat. Statutul lui Zelenski ca simbol a ceea ce Occidentul vede ca o luptă dreaptă, capacitatea sa de a implora și de a-și certa aliații până când obține ceea ce dorește, dorința sa de a se da în spectacol în prima linie a frontului și de a apărea în parlament – toate acestea l-au făcut să fie vizat.

Riscuri

În mod clar, riscurile sunt acum mai mici decât în primele săptămâni haotice ale războiului, când tancurile rusești se îndreptau spre capitala ucraineană și puțini credeau că națiunea aflată în pericol va supraviețui. Dar nimeni din guvernul ucrainean sau din parlamentul țării nu se îndoiește că pericolul rămâne ridicat.

În martie, au existat apeluri reînnoite pentru ca Zelenski să fie ucis după ce sabotorii ruși anti-Putin susținuți de Ucraina au luat cu asalt granița și au invadat două sate rusești din regiunea Briansk. Legiuitorul Mihail Deliagin a declarat că „singurul răspuns normal” la acest incident este „eliminarea imediată a lui Zelenski”.

O duzină de tentative

La câteva săptămâni după invazia pe scară largă a lui Vladimir Putin din februarie 2022, un consilier de top al lui Zelenski, Mihail Podoliak, a dezvăluit că au existat cel puțin o duzină de tentative serioase de asasinare a șefului său de către echipe rusești de sabotaj și de informații, inclusiv ceceni și mercenari wagnerieni care au încercat să pătrundă în cartierul guvernamental puternic păzit și monitorizat al Kievului.

Zelenski însuși ar fi deschis o întâlnire Zoom cu senatorii americani la scurt timp după invazie spunând că ar putea fi ultima dată când îl vor vedea în viață.

Top secret

Din cauza amenințării care planează asupra vieții sale, vizitele lui Zelenski în străinătate sunt planificate în cel mai mare secret. Oficialii ucraineni au rămas înfuriați în februarie anul trecut, când o vizită planificată la Bruxelles a fost dezvăluită cu trei zile înainte de sosirea preconizată a acestuia, punând în pericol călătoria sa. În mod similar, guvernul Bulgariei s-a temut că o călătorie ar putea fi anulată luna trecută, după ce au apărut detalii în presă.

Și, bineînțeles, Kremlinul are un palmares terifiant în ceea ce privește operațiunile de asasinat. Gândiți-vă la Alexander Litvinenko, un ofițer de informații rus care a dezertat în Regatul Unit și a fost otrăvit cu radiații în 2006, sau la otrăvirea eșuată cu Noviciok din 2018 a lui Serghei Skripal, un agent dublu britanic în Salisbury, Anglia.

Succesiunea constituțională

Având în vedere mizele și riscul, nu este de mirare că oficialii ucraineni tind să respingă cererile de a discuta despre ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar reuși – sau refuză să vorbească oficial, îngrijorându-se că subiectul pare mult prea macabru.

Și totuși, în ciuda reticenței de a se angaja public în această chestiune, există un plan, potrivit interviurilor cu oficiali și legislatori ucraineni, precum și cu analiști. Într-adevăr, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat acest lucru: „Ucrainenii au planuri în vigoare – despre care nu am de gând să vorbesc sau să intru în detalii – pentru a se asigura că există ceea ce am numi „continuitate guvernamentală” într-un fel sau altul”, a declarat el anul trecut pentru CBS News.

În mod formal, conform constituției, linia de succesiune este clară. „Atunci când președintele nu-și poate îndeplini atribuțiile, președintele Parlamentului ucrainean preia responsabilitățile sale”, a declarat Mikola Kniazhitski, un deputat de opoziție din orașul Lviv, situat în vestul țării. „Prin urmare, nu ar exista un vid de putere”.

Președintele Verkhovna Rada (Parlamentul Ucrainei) – Ruslan Ștefănciuk, membru al partidului Slujitorul Poporului al lui Zelenskyi – nu are o cotă de încredere deosebit de mare în sondajele de opinie. Acesta este de aproximativ 40%, mai puțin de jumătate din cel al lui Zelenski. Iar el nu este prea popular printre parlamentarii opoziției.

„Dar nu cred că acest lucru contează”, a declarat Adrian Karatnicki, cercetător senior nerezident la Centrul Eurasia al Atlantic Council. „Există o echipă de conducere puternică și cred că am vedea un guvern colectiv”, a adăugat el.

Planul B

Cel mai probabil, consiliul de guvernare va fi format din Ștefănciuk, alături de Andrii Iermak, fostul producător de film și avocat care conduce biroul președintelui, ministrul de externe Dmitro Kuleba și ministrul apărării Oleksii Reznikov. Valeri Zaluzhni ar urma să rămână în continuare generalul suprem al țării.

Karatnicki a declarat că ar spera să vadă un rol pentru personalitatea de televiziune Serhii Pritula, care acum conduce inițiative caritabile importante și are un rating de încredere publică foarte ridicat.

„Țara a ajuns la un punct de solidaritate foarte substanțială și de unitate națională, așa că, dacă i s-ar întâmpla ceva teribil lui Zelenski, nu ar fi atât de decisiv pe cât ați putea crede”, a declarat Karatnicki, autorul cărții „Battleground Ukraine: De la independență la războiul cu Rusia”.

El a precizat că Ucraina a creat o mașinărie administrativă, militară și diplomatică „bine pusă la punct”. „Nu vreau să spun că Zelenski este aproape irelevant în acest sens”, a adăugat el. „Dar cred că unitatea țării este lucrul indispensabil”.

Șocul sistemului. „Asasinatul nu a schimbat niciodată istoria lumii”

Istoria oferă, de asemenea, o oarecare liniște. Complotiștii de la Kremlin ar face bine să citească o lucrare bazată pe date, scrisă de academicienii Benjamin Jones și Benjamin Olken pentru Biroul Național de Cercetare Economică (NBER) din America, privind efectul asupra instituțiilor și războiului al celor 59 de asasinate de lideri naționali care au avut loc între 1875 și 2004. „Asasinatele autocraților produc schimbări substanțiale în instituțiile țării, în timp ce asasinatele democraților nu”, au concluzionat aceștia.

„Asasinatul nu a schimbat niciodată istoria lumii”, a declarat cu încredere premierul britanic Benjamin Disraeli, la câteva săptămâni după ce președintele Abraham Lincoln a fost împușcat mortal în timp ce urmărea o piesă de teatru la Teatrul Ford din Washington D.C. Într-adevăr, asasinatul a avut un efect redus în ceea ce privește inversarea reformelor administrației sale.

Deși moartea lui Zelenski ar fi un șoc psihologic, Karatnicki a declarat că pentru a evalua impactul probabil trebuie să se ia în considerare modul în care Ucraina s-a transformat de când Rusia a lansat invazia la scară largă.

Asaltul lui Putin a ajutat, fără să vrea, la crearea unui nou sentiment puternic de națiune ucraineană și la formarea unor „instituții încrezătoare”, a spus el. Publicul este unit „în ceea ce privește obiectivele sale”, a adăugat el.

„Este important să ne amintim că factorii cheie în lupta Ucrainei împotriva agresiunii rusești sunt rezistența forțelor armate, priceperea comandamentului său și victoriile de pe front”, a declarat Knyazhytsky, deputat al opoziției. „Aceasta este ceea ce contează cel mai mult în ceea ce privește stabilitatea politică a Ucrainei”.

Veriga cea mai slabă

Dacă există o verigă slabă în acest scenariu, probabil că aceasta nu se află în Ucraina, ci printre aliații săi.

Ucrainenii au o viziune mai echilibrată asupra lui Zelenski, văzând atât punctele forte, cât și pe cele slabe. În timp ce a fost lăudat pentru buna sa conducere în timpul războiului, el a fost criticat și pentru pași greșiți – în special pentru că nu s-a pregătit mai bine pentru o invazie pe care o credea puțin probabilă. A fost remarcat faptul că acum îi exclude pe legislatorii din opoziție și că este foarte aspru chiar și în fața criticilor constructive, precum și tendința sa de a da vina pe alții pentru greșeli.

Presa internațională, în schimb, a fost vrăjită de farmecul carismatic al lui Zelenski și captivată de povestea simplă a lui David împotriva lui Goliat. Transformarea președintelui ucrainean din lider dezamăgitor pe timp de pace în – în cuvintele hiperbolice ale intelectualului public francez Bernard-Henri Lévy – „un nou, tânăr și magnific părinte fondator” al lumii libere, a fost surprinzătoare.

Retorica și oratoria sa au cucerit inimile publicului de la Washington la Londra și de la Bruxelles la Varșovia. Eliminarea sa i-ar lăsa probabil pe mulți dintre aceiași oameni uimiți și nesiguri de ce să facă în continuare. Aceasta ar putea spori presiunea pentru negocieri și compromisuri.

Acesta nu este un război al unui singur om

Cu toate acestea, acesta nu este un război al unui singur om. Și, cel puțin în Ucraina, puțini se îndoiesc că alți lideri, la fel de demni, s-ar ridica la înălțimea situației, așa cum au făcut-o de la invazie încoace.

Iaroslav Azhniuk, un antreprenor ucrainean, a respins posibilitatea unui asasinat rusesc ca fiind de „domeniul istoriei alternative”. Dar el a spus că, dacă s-ar întâmpla, Ucraina nu ar pierde niciun moment.

„Zelenski își îndeplinește bine rolul de lider în aceste vremuri dificile”, a spus el. „Cu toate acestea, sentimentul în rândul majorității absolute a ucrainenilor este că nu vom renunța niciodată, nu ne vom supune niciodată Rusiei.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol