26 septembrie 2023, 23:04

Poate prima balenă refugiat-politic din Rusia. Povestea lui Hvaldimir

O presupusă balenă „spion” despre care se crede că ar fi provenit de la o unitate militară rusă a fost reperată în largul coastelor Suediei, scrie Sky News.

Beluga (sau delfinul alb) a fost numită Hvaldimir de către observatorii de balene.

Dacă vă gândiți că numele balenei se aseamănă cumva cu a unui anumit președinte, nu greșiți. Cercetătorii l-au numit Hvaldimir, nume compus din cuvintele “hval” (balenă în norvegiană) și…Vladimir.

Ei bine,  Hvaldimir  a fost găsită echipată cu un ham de fabricație rusească care include suporturi pentru camere de luat vederi. Biologii care s-au apropiat de el au reuşit să îi îndepărteze hamul fixat în jurul capului.

Umor suedez

Fostul ministru suedez de Externe, Carl Bildt, a declarat în glumă la postul de televiziune  TV4 că Hvaldimir ar trebui să primească azil politic, spunând că „este posibil să fie un refugiat care protestează împotriva războiului lui Putin”.

Hvaldimir ar avea 13-14 ani şi a fost observat în aprilie 2019 în largul regiunii arctice Finnmark, în nordul extrem al Norvegiei.

„Este o mică balenă singuratică care speră să găsească alte balene albe cu care să poată sta”, a declarat Sebastian Strand, biolog marin la OneWhale, o organizație non-profit creată exclusiv pentru protejarea lui Hvaldimir.

„Probabil că vrea să aibă o familie, dar a înotat puțin greșit”, a declarat acesta pentru TV4.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol