De mai bine de cinci veacuri în Negoiești din comuna Ștefan cel Mare există un pod de piatră ce ajută la trecerea peste pârâul Gârbovanul, un afluent de pe dreapta râului Trotuș. Despre acest pod se spune că a fost construit chiar în timpul domniei lui Ștefan cel Mare.
Un cunoscut economist S. P. Radianu a scris o lucrare intitulată „ Județul Bacău. Studiu agricol și economic ” în care povestea că „ În dreapta Trotușului se afla renumitul pod al Gârbovanului, presupus a fi făcut de Ștefan cel Mare și despre care tradiția zice că a costat un kertic domnesc de 2000 oca sare ”, în zilele noastre echivalentul a 3.000 kilograme.
Ortensia Racoviță scria în „ Dicționarul geografic al județului Bacău ” undeva pe la sfârșitul secolului XIX – lea despre podul „ Gârbovanului, zis și podul lui Ștefan ( plasa Trotuș, comuna Bogdana), pe pârâu Gârbovanu, al caii județene Adjud – Onești – Ocna. Legenda spune că podul acesta ar fi fost făcut de Ștefan cel Mare. Stricându-se cu vremea el a fost restaurat de Mihail Sturza, Domnul Moldovei ”.
În apropierea anilor 70 – 80 s-a cautat o variantă prin care lângă pod să fie ridicat un bust al voievodului, însă din tot planul inițial a fost realizat doar soclul. Chiar dacă în prezent nu mai este folosit pentru traficul auto, podul din secolul XV – lea este încă una din aptitudinile românilor de a realiza lucruri care să dăinuiască în timp, indiferent de vicisitudinile naturii, bătălii sau de ce nu chiar nepăsarea oamenilor.
În ziua de astăzi podul de piatră a lui Ștefan cel Mare are o lungime de 14 metri, o lățime de opt metri, o înălțime de 11 metri și o deschidere a bolții de circa 5,80 metri. Adunând toate aceste criterii de clasare a monumentului istoric și arhitectura Podului lui Ștefan cel Mare de la Negoești, acesta a fost inclus în grupa valorică „ A ” pentru o importanță universală.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol