23 aprilie 2024, 10:54

Cel mai apreciat poet contemporan din Spania este fiul unor imigranți români

Mihai „Miguel” Gane este cel mai citit, vândut și apreciat poet contemporan din Spania. Este fiul unor imigranți români din Lerești – Argeș, plecați la Madrid, în căutarea unei vieți mai bune, relatează Radio România Actualități.

Anul acesta va împlini, în 20 iulie, 29 de ani, însă ce a realizat până acum este de-a dreptul fabulos.

A fost solicitat de Guvernul Spaniei să reprezinte țara la Târgul de Carte de la Guadalajara, unul dintre cel mai importante din lume, este cunoscut în toate țările în care se vorbește limba spaniolă, însă este, din păcate, aproape necunoscut în România.

Cele trei volume ale sale au fost bestselleruri, scrie ziarulromanesc.es.

Tânărul poet a ajuns în Spania când avea 9 ani, lăsând în urmă viaţa din comuna argeşeană Lereşti. A început să cocheteze cu poezia din adolescenţă, după ce a fost nevoit să-şi ia un tutore pentru meditaţii: „Părinţii mei mi-au luat un profesor particular care mă sprijinea cu pregătirea pentru liceu, dar cu timpul a devenit pentru mine un soi de bunic. Scria poezii şi, din când în când, le citeam şi le analizam cu el. Aşa am învăţat şi limba spaniolă“.

Mihai Gane este dublu licenţiat în Drept şi în Administrarea Afacerilor şi are două masterate, unul de Proprietate Intelectuală şi unul în Avocatură. Acum mai bine de trei ani a luat examenul la barou, având posibilitatea de a profesa ca avocat. Până acum, însă, şi-a păstrat privilegiul de a fi scriitor, scrie ziarulromanesc.es.

Mihai Gane a publicat trei volume de poezii, toate în limba spaniolă – „Con tal de verte volar“, „Ahora que ya bailas“ şi „La piel en los labios“ – şi a avut un succes fulminant. A vândut peste 100.000 de exemplare, ceea ce reprezintă tiraje impresionante pentru cărţi de poezie. Toate cele trei cărţi au fost publicate la cea mai mare casă editorială de pe glob, Penguin Random House.

Foto: Mihai Gane, la Lerești, în vacanța de anul acesta. Sursa: Radio România Actualități/Facebook


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE