3 mai 2024, 21:59

„Poiana cu narcise” din județul Sălaj este în pragul dispariţiei

Păşunatul haotic a ajuns principalul pericol pentru una dintre cele mai importante rezervaţii naturale din Sălaj, rezervaţia naturală de interes naţional, în suprafaţă de 1,5 ha aflată în zona izvoarelor pârâului Jernău, în Depr. Almaş-Agrij, judeţul Sălaj.

„Poiana cu narcise” din Racâş-Hida este locul unde an de an creşteau narcise sălbatice, dar păşunatul scăpat de sub control şi nerespectarea legislaţiei au făcut ca aceste flori să ajungă în pragul dispariţiei, spun autorităţile care anunţă controale şi sancţiuni. Pe lânga narcise (Narcissus stelaris) rezervaţia adapoşteste un ecosistem de pajişte bine conservat, cu o bogată diversitate floristică.

Perioada de înflorire a narciselor este cuprinsă între ultimele zile ale lunii aprilie şi data de 20-25 mai, funcţie de cum este vremea în anul respectiv. Poiana cu narcise se află cuprinsă într-un Sit Natura 2000 în suprafată de 240 ha aflat la altitudini cuprinse între 249 şi 375 metri, creat pentru protejarea habitatului “Paduri dacice de stejar şi carpen” şi a speciei de amfibian Bombina variegata.

Din cauza păşunatului excesiv, rezervaţia cu narcise de la Racâş-Hida a fost grav afectată, potrivit RRA.

„Ne confruntăm şi cu păşunatul excesiv. Avem o problemă la „Poiana cu narcise”, unde narcisele oarecum s-au relocat datorită faptului că, în perimetrul unde este poiana, speciile acestea sunt din ce în ce mai rare. Din cauza păşunatului în zonă s-au observat şi stânele care sunt acolo, în apropiere. Autorităţile judeţene au cerut verificări în zonele cu probleme”, a spus șeful Serviciului teritorial al Agenţiei Naţionale pentru Arii Protejate, Lavinia Dragoş.

„Poiana cu narcise” de la Racâş-Hida este o arie protejată de interes naţional situată la aproximativ 30 de kilometri de municipiul Zalău, locul unde an de an primăvara veneau sute de turişti pentru a admira narcisele sălbatice de la marginea pădurii.

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate) și se suprapune sitului Natura 2000 – Racâș – Hida.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol