25 aprilie 2024, 18:02

Polemică, pe ultima sută de metri: Cu mască sau fără mască în şcoli? Nici în Occident nu s-a găsit soluţia optimă

Teama de un nou val al pandemiei, despre care nimeni nu ştie dacă ar fi mai agresiv sau mai blând, perturbă pregătirile pentru începerea noului an şcolar nu doar în România, ci şi în alte ţări. Discuţiile în contradictoriu pe tema măsurilor care trebuie luate pentru a preveni atât infectarea copiilor, cât şi răspândirea noului coronavirus în rândul cadrelor didactice, dar şi în afara şcolii, sunt în toi. O soluţie ideală întârzie, însă, să apară.

Decalaje

Între România şi ţări din Europa Occidentală, de exemplu, există decalaje în privinţa începerii noului an şcolar. Experienţa acumulată în Occident în intervalul rămas până la 14 septembrie, când trebuie să înceapă şcoala şi la noi, ar putea fi de ajutor. Veştile nu sunt grozave, însă.

Cel puţin 41 dintre cele 825 de şcoli din Berlin (aproximativ 4,5 %) au raportat cazuri de coronavirus în rândul profesorilor sau al elevilor în primele două săptămâni de la începerea cursului după vacanţa de vară, potrivit ziarului Berliner Zeitung.

Probleme

Ziarul se bazează pe datele furnizate de autorităţile din domeniul învăţământului din acest oraş-stat, potrivit cărora 37 de şcoli au plasat în carantină o parte dintre elevi, profesori, sau din ambele categorii, în urma depistării a cel puţin un caz de infectare în comunitatea şcolară.

Lista include atât şcoli publice cât şi private, dar lipsesc unele centre şcolare în care au fost semnalate cazuri, în timp ce pentru şcolile profesionale încă nu au fost prezentate date oficiale. În alte două şcoli măsurile de carantină au fost deja ridicate.

În Germania,  educaţia este o competenţă regională, ceea ce înseamnă că fiecare land are un plan diferit de redeschidere.

Unele landuri au decis ca măştile să devină obligatorii în şcoli, deşi până acum Renania de Nord-Westfalia este singurul care a făcut obligatorie purtarea de măşti în sălile de clasă. Unele landuri – cum ar fi Schleswig-Holstein – doar recomandă măştile, în timp ce elevii din landuri precum Brandenburg şi Berlin trebuie să le poarte doar în afara sălilor de clasă.

Grecia

Şcolile din Grecia se redeschid pe 7 septembrie, iar elevii şi profesorii vor fi obligaţi să poarte măşti pentru a evita răspândirea coronavirusului, a anunţat luni ministerul educaţiei de la Atena. Şefa ministerului, Niki Kerameus, a precizat că totuşi ar putea fi necesară o amânare.

Purtarea  măştilor va fi obligatorie în toate spaţiile închise din toate şcolile din Grecia, a mai declarat Kerameus. Autorităţile vor oferi gratuit măşti textile, iar clasele vor avea maximum 17 elevi, potrivit ekathimerini.com.

Polonia

Polonia intenţionează să redeschidă şcolile la 1 septembrie, ca deobicei, cu excepţia unei număr mic de regiuni cu rate mai mari de infecţie cu noul coronavirus.

Nu este necesară purtarea măştilor sau limitarea numărului de copii dintr-o clasă, dar elevilor li se cere să se spele pe mâini frecvent şi să evite contactul cu grupuri mari de elevi.

Directorii de şcoli vor avea, de asemenea, autoritatea de a decide trecerea la modele de învăţare virtuală sau de „învăţare hibridă” dacă sunt detectate cazuri de coronavirus în şcolile lor.

Danemarca

Şcolile daneze s-au redeschis pe 10 august, pentru noul an şcolar. Mulţi elevi danezi s-au întors la şcoală încă din primăvară datorită lockdown-ul rapid şi a scăderii ulterioare a numărului cazurilor de coronavirus care a permis redeschiderea şcolilor.

Când s-au redeschis şcolile, copiilor li s-a spus să nu stea în grupuri mai mari de 10-12. Totodată, aceştia ar trebui să păstreze 2 metri de distanţă în clasă şi să se spele pe mâini cel puţin odată la fiecare oră şi jumătate.

Guvernul danez a emis o serie de instrucţiuni principale, dar a permis municipalităţilor flexibilitate în implementarea regulilor.

Copiii şi profesorii nu au fost obligaţi să poarte măşti, iar Danemarca nu a înregistrat o creştere a infecţiilor după redeschiderea şcolilor.

Belgia

Guvernul belgian a confirmat redeschiderea şcolilor la 1 septembrie, în pofida recentei creşteri a noilor cazuri de COVID-19, dar toţi elevii cu vârste de peste 12 ani vor trebui să poarte mască.

Stabilită pentru 1 septembrie, la fel ca în Franţa, deschiderea anului şcolar se va face cu respectarea unor reguli menite să prevină răspândirea noului coronavirus. Copiii cu vârste mai mari de 12 ani şi profesorii vor trebui să poate mască dacă nu se poate respecta distanţa fizică de 1,5 metri, pentru profesori masca fiind de asemenea obligatorie atunci când vorbesc cu voce tare. Se va acorda mai multă atenţie aerisirii sălilor de clasă şi de asemenea curăţeniei acestora.

Planul guvernului belgian se axează deocamdată pe învăţământul secundar, pentru cei mai mici urmând să fie elaborate ulterior indicaţii. S-a renunţat între timp la ideea ca o zi pe săptămână să fie dedicată cursurilor la distanţă, astfel că elevii vor veni la şcoală cinci zile pe săptămână. Excepţia de la purtarea măştii va fi în pauzele în aer liber şi în timpul activităţilor sportive, scrie 7sur7.be.

În contradictoriu

Un parlamentar belgian se teme că purtarea măştii în clasă afectează motivarea elevilor în procesul de învăţare şi interacţionare cu profesorul. El spune că în Olanda şi Germania masca nu este obligatorie în interiorul şcolii.

Pentru specialişti, însă, nepurtarea măştii înseamnă propagarea virusului.

Virologul şi purtătorul de cuvânt interfederal COVID-19 Steven Van Gucht aminteşte că purtarea măştii reduce răspândirea virusului între elevi şi profesor, în timp ce o bună aerisire a clasei împiedică picăturile minuscule care transportă virusul să se strecoare dincolo de mască şi să rămână în aer, potrivit 7sur7.be.

Elveţia

Elveţia a înregistrat vineri, pentru a doua oară în această săptămână, peste 300 de noi cazuri zilnice, un nivel care nu a mai fost atins de la mijlocul lunii aprilie, existând temeri privind apariţia unui al doilea val.

Din iulie a devenit obligatorie purtarea măştii în transportul public. Iar în unele cantoane, cum ar fi Geneva, unde numărul de cazuri a crescut semnificativ, masca a devenit obligatorie şi în magazine.

Îngrijorarea survine în contextul în care majoritatea elevilor şi-au reluat cursurile la mijlocul lunii august, fără mască, unele voci temându-se de o răspândire mai puternică a virusului. La Geneva, şcoala s-a reluat la 24 august.

Franţa

Masca urmează să fie obligatorie pentru elevii de peste 11 ani din şcolile din Franţa, conform unei decizii luate cu o săptămână înainte de începerea anului şcolar în această ţară unde cazurile de contagiere cu COVID-19 sunt în creştere.

Unii profesionişti din domeniul sănătăţii susţin că măsura ar trebui aplicată şi celor mai tineri. După exemple din străinătate: de la 2 ani, în Coreea de Sud, de la 3 ani, în China şi de la 6 ani în Germania şi Spania, scrie ouest-france.fr.

Italia

Şcolile italiene urmează să se redeschidă la 14 septembrie, după ce au fost închise timp de şase luni. Personalul va trebui să poarte măşti, iar guvernul va decide în ultima săptămână a lunii august dacă copiii mai mari de şase ani vor trebui să facă acelaşi lucru.

Clasele vor fi mai mici pentru a permite distanţarea socială în rândul celor 8 milioane de elevi din ţară – ceea ce înseamnă că este necesar spaţiu suplimentar pentru noile săli de clasă. Dar, potrivit asociaţiei directorilor de şcoli, Italia încă nu are spaţiul adiţional pentru 20.000 de săli de clasă care să acopere un număr de circa 400.000 de elevi.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF apreciază că la copiii de sub 5 ani nu ar trebui să fie necesară purtarea măştii şi că la cei între 6 şi 11 ani depinde de un număr de factori: intensitatea epidemiei, supravegherea unui adult etc.

Dacă epidemiologii cred că masca, purtată şi de cei foarte mici, evită închiderea şcolilor, pediatrii spun că datele arată că înaintea vârstei de 10-11 ani, copiii sunt mai puţin periculoşi ca sursă de contaminare, fără să se ştie exact de ce. Chiar şi atunci când încărcătura virală detectată este mare.

Profesorii vor fi de asemenea obligaţi să poarte mască. Totuşi, atunci când există o distanţă de 2 metri faţă de elevi, ei vor putea renunţa la mască pentru a-şi ţine cursurile. Ultimul protocol sanitar prevedea o distanţă de un metru.

Ministrul Educaţiei a eliminat orice posibilitate ca începerea anului şcolar să fie amânată, deşi profesorii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de condiţiile în care se vor desfăşura cursurile de la 1 septembrie.

Marea Britanie

Organizația guvernamentală Public Health England a detectat “doar” 67 de cazuri cu o persoană infectată și 30 de cazuri cu două sau mai multe persoane infectate în școlile din Anglia, după ce școlile din această parte a Marii Britanii s-au redeschis în iunie, potrivit unui comunicat emis de Guvernul de la Londra. Numărul este descris drept “foarte mic”, având în vedere că au fost afectați “doar” 70 de copii, din cei peste un milion care au participat fizic la cursuri, în prima parte a verii, în învățământul preșcolar și școala primară.

Potrivit sursei citate, situațiile în care s-au înregistrat cel puțin două cazuri asociate au fost înregistrate în doar 0.01% din instituțiile de învățământ. Iar cel mai probabil cazurile au fost determinate de infectări petrecute în afara școlii: e mult mai probabil ca cei mici să se infecteze cu SARS-CoV-2 acasă, decât la școală.

Statele Unite ale Americii

Teama autorităţilor sanitare americane este o repetare a scenariului catastrofal din primăvară: presate de preşedintele Donald Trump, numeroase state din sud şi din vest, care nu fuseseră decât puţin afectate în primul val din februarie-aprilie, au relaxat măsurile înainte de a reduce rata de incidenţă la un nivel scăzut, ceea ce a condus la o explozie a cazurilor în iunie şi iulie.

Or, în centru şi în sud numeroase şcoli şi universităţi au făcut pariul de a-i rechema pe elevi şi studenţi la cursuri.

Alabama îşi va redeschide toate campusurile, însă îi va testa în prealabil pe toţi studenţii. În schimb, mari universităţi precum University of North Carolina din Chapel Hill sau University of Notre Dame s-au mutat în online, după ce reîncepuseră cursurile fizic, din cauza unor focare de contaminare în locuinţele pentru studenţi.

În privinţa şcolilor, colegiilor şi liceelor, majoritatea marilor aglomerări urbane (Washington, Chicago, Houston, Los Angeles) au optat pentru o reluare a cursurilor 100% virtuală, însă în zonele rurale au izbucnit multiple focare acolo unde elevii au revenit în clase.

Donald Trump este partizanul unei redeschideri totale şi a unei reveniri la normal, însă guvernul federal lasă totuşi la latitudinea autorităţilor locale să evalueze riscurile. Niciun criteriu epidemic nu a fost fixat la nivel naţional.

România

În România, Executivul a adoptat în şedinţa de miercurea trecută o ordonanţă de urgenţă privind instituirea unor măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2 în unităţile şi instituţiile de învăţământ preuniversitar şi universitar, informează Ministerul Educaţiei, citat de agerpres.ro.

Astfel, în învăţământul preuniversitar, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, Consiliul de administraţie al şcolii poate propune, în urma consultării Asociaţiei de părinţi, ca desfăşurarea activităţii didactice care presupune prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor să se realizeze prin intermediul tehnologiei şi a internetului (cu respectarea măsurilor stabilite prin ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei şi Cercetării), precizează comunicatul.

Reluarea activităţilor didactice, în condiţii de siguranţă sanitară, suspendate în baza acestei proceduri, este decisă prin hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă/ Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, cu avizul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică/ Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti şi cu informarea unităţii de învăţământ preuniversitar, respectiv a Inspectoratului Şcolar Judeţean/ Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, se arată în comunicat.

Actul normativ aprobat în şedinţa de miercuri mai stabileşte că, în situaţia în care spaţiile existente în unităţile de învăţământ nu sunt suficiente pentru respectarea normelor de siguranţă sanitară, stabilite de autorităţile de resort, inspectoratele şcolare judeţene/ Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti pot solicita autorităţilor administraţiei publice locale să pună la dispoziţia unităţilor de învăţământ preuniversitar alte spaţii adecvate pentru desfăşurarea activităţilor didactice.

În cazul limitării sau suspendării activităţilor didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a beneficiarilor primari ai sistemului de educaţie în unităţile de învăţământ, ca urmare a deciziei autorităţilor competente, Ministerul Educaţiei şi Cercetării poate modifica, prin ordin de ministru, numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/ modulelor de pregătire prin planurile-cadru de învăţământ, precum şi ponderea numărului de ore de predare şi evaluare în programa şcolară aprobată.

În situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a beneficiarilor primari ai sistemului de educaţie în unităţile de învăţământ, probele prevăzute de lege, din cadrul etapei I eliminatorii a examenului pentru definitivare în învăţământ, se pot realiza şi prin intermediul tehnologiei şi a internetului, arată MEC.

În învăţământul superior, în funcţie de situaţia epidemiologică şi de specificul fiecărei universităţi, în anul universitar 2020 – 2021, în baza autonomiei universitare, cu asumarea răspunderii publice şi cu respectarea calităţii actului didactic, desfăşurarea activităţii didactice ce presupune prezenţa fizică a studenţilor se stabileşte prin hotărâre a Senatului universitar (cu respectarea măsurilor stabilite prin ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi a reglementărilor generale şi sectoriale din Uniunea Europeană privind minimul orelor de practică).

Desfăşurarea activităţilor didactice implică trei paliere:
– prezenţa fizică a studenţilor la toate activităţile didactice;
– prezenţa fizică a studenţilor la anumite activităţi didactice, stabilite conform hotărârii Senatului universitar;
– suspendarea activităţilor didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a studenţilor în instituţiile de învăţământ superior.

Conform MEC, reluarea activităţilor didactice, suspendate conform procedurii de mai sus, în condiţii de siguranţă sanitară, se dispune prin hotărâre a Senatului universitar, după obţinerea avizului Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică/ Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti, care certifică îndeplinirea condiţiilor de siguranţă epidemiologică.

În situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a studenţilor, desfăşurarea activităţilor aferente anului universitar 2020 – 2021, conform legii, a examenelor de finalizare a studiilor de licenţă, de masterat sau a programelor de studii postuniversitare, susţinerea tezelor de doctorat, susţinerea tezelor de abilitare pentru anul universitar 2020 – 2021 se pot realiza şi prin intermediul tehnologiei asistate de calculator şi a internetului, pentru formele de organizare a programelor de studii cu frecvenţă, cu frecvenţă redusă şi la distanţă.

De asemenea, vor fi recunoscute activităţile didactice şi de cercetare prevăzute de lege, precum şi examenele de finalizare a semestrelor şi a studiilor de licenţă şi masterat, susţinerea referatelor şi a tezelor de doctorat, desfăşurate prin intermediul tehnologiei şi a internetului, în anul universitar 2020 – 2021, în cadrul formelor de învăţământ cu frecvenţă şi cu frecvenţă redusă şi la distanţă, mai arată comunicatul citat.

Problemele

Problema este a condiţiilor în care ar urma să aibă loc revenirea în băncile şcolilor. Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat sâmbătă că este imposibil ca Guvernul să asigure măşti pentru toţi copiii şi profesorii din România, dar vor exista în fiecare şcoală din ţară dezinfectanţi şi măşti pentru copiii din familii sărace sau care îşi uită masca acasă, şi, de asemenea, va fi asigurat accesul la apă şi canalizare.

„Din perspectiva Guvernului, noi punem bani la dispoziţie autorităţilor publice locale, să facă un stoc minim de măşti şi materiale dezinfectante în fiecare şcoală, pentru situaţii de avarie, să spunem, îşi uită măscuţa copilul, e dintr-o familie mai săracă, i s-au terminat măştile, însă este absolut imposibil ca Guvernul să asigure măşti pentru toţi copiii din ţara aceasta, pentru toţi profesorii”, a spus Turcan.

Potrivit acesteia, Guvernul va aloca 50 de milioane de euro autorităţilor locale, ca să achiziţioneze de aceşti bani, măşti şi dezinfectanţi pentru fiecare şcoală din ţară.

Raluca Turcan mai spune că toţi copiii vor beneficia de toalete în instituţiile de învăţământ din ţară, chiar şi în localităţile fără apă şi canalizare, unde vor fi montate containere sanitare.

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că pentru Guvern este prioritar, în perspectiva începerii anului şcolar, să se asigure măşti de protecţie pentru copiii care provin din familii vulnerabile, relatează agerpres.ro.

El a menţionat că Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a alocat 175 de milioane de euro pentru decontarea cheltuielilor făcute de autorităţile locale şi de unităţile şcolare pentru achiziţionarea de tablete, de echipamente de protecţie, de substanţe de dezinfecţie.

Replica

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) condamnă declaraţia vicepremierului Raluca Turcan şi susţin că Guvernul trebuie să asigure măşti tuturor elevilor.

Reprezentanţii elevilor consideră că, în contextul desfăşurării orelor de curs în format fizic, este imperios necesar ca autorităţile să aloce fonduri necesare în vederea asigurării măştilor de protecţie pentru toţi elevii si profesorii, astfel încât începând cu 14 septembrie un număr suficient de măşti să existe la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ.

“Elevii din România au nevoie de materiale de protecție în cadrul unității de învățământ, pentru a micșora, pe cât posibil, riscul infectării cu virusul SARS-COV-2. Guvernul României are datoria de a asigura aceste materiale de protecție, așa cum și-a asumat în luna aprilie a acestui an”, arată un comunicat emis duminică de Consiliul Național al Elevilor (CNE).

CNE apreciază că ”lipsa de coerență și consecvență atât în măsurile dispuse, cât și în discursul public al Guvernului a caracterizat întregul proces de începere a noului an școlar”.

Disciplina de acasă

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, spune că numărul de cazuri de infectări cu Sars-CoV-2 va crește “cu siguranță” după reînceperea școlilor, potrivit News.ro.

El a mai spus că ar trebui regândită interacţiunea copiilor cu persoanele vârstnice din familie, odată cu începerea şcolii, printr-un set de reguli stabilite în casă, de exemplu copilul şi bunicul să poarte mască atunci când interacţionează sau să respecte pe cât posibil o anumită distanţare.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol