8 iunie 2022, 23:33

Din lipsă de cadre didactice, Universitatea Politehnica Timișoara a adus să predea specialiști din companii

Universitatea Politehnica Timișoara a adus peste o sută de specialiști din companiile din zonă pentru a preda studenților, în contextul unui deficit puternic de cadre didactice, în special în facultățile din domeniul IT și Arhitectură. Pensionarea profesorilor dar și salariile mari din privat în specializări precum Automatică și Calculatoare, Arhitectură și Mecanică au dus la limitarea posibilității de a atrage personal nou.

În perioada 2015-2019, Universitatea Politehnica Timișoara a mărit cu zece la sută în fiecare an numărul de locuri la specializările din această zonă, numai că s-a ajuns la o limitare a resursei umane, astfel că de acum încolo creșterile nu mai sunt posibile. De altfel, la specializările Facultății de Automatică și Calculatoare sunt cele mai multe cadre didactice care provin din rândul companiilor – o sută de specialiști care țin preponderent ore de aplicații și care sunt angajați în companii mari de IT, dar în afara programului de lucru vin să predea programa universitară.

Un cadru didactic titular are în grijă un număr dublu de studenți, spre deosebire de începutul anilor 2000. Din acest motiv, este nevoie de oameni din exterior care să completeze locurile libere de la catedră. La ora actuală nu se mai pot face creșteri ale cifrei de școlarizare în domeniile căutate pe piața muncii, afirmă reprezentanții universității.

Pentru a-i determina pe tineri să rămână în domeniul universitar, Universitatea Politehnica Timișoara a luat o serie de măsuri. Cel mai important stimulent este acordarea unor burse din fonduri proprii care pot ajunge până la 2.000 de lei pe lună pentru studenții cu performanțe. Mulți dintre cei care au obținut un astfel de beneficiu în anii trecuți au rămas pentru un program de doctorat și au predat, în paralel la anumite specializări, arată universitatea.

Foto: Universitatea Politehnica Timișoara


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol