24 ianuarie 2021, 10:48

Polița RCA poate fi prezentată în format electronic? Iată răspunsul Poliției Române

Ai fost oprit în trafic și vrei să prezinți polițistului polița RCA în format electronic? Ei bine, reprezentanții Poliției Române țin să reamintească șoferilor faptul că acest lucru nu este acceptat și că aceștia trebuie să dețină polița de asigurare în format fizic atunci când se deplasează pe drumurile publice.

Poliția Română reamintește șoferilor că trebuie să aibă la ei polița de asigurare în format fizic atunci când circulă pe drumurile publice, varianta electronică nefiind acceptată.

– Bună ziua! Sunt C-tin D. de la Brigada Autostrăzi…vă rog să îmi prezentați actele dumneavoastră, ale autoturismului și polița de asigurare.

– Bună ziua! Polița de asigurare nu o am, dar v-o prezint online.

– Greșit! Conform legii sunteți obligat să aveți asupra dumneavoastră polița de asigurare. A nu se confunda cu contractul RCA, singurul care se poate emite prin mijloace electronice.

Polița de asigurare este cât o coală A4, iar împăturită are loc lângă celelalte acte ale autoturismului.

#PolițiaRomână”, a transmis Poliția Română într-o postare pe Facebook.

👮‍♂️ Bună ziua!

Sunt C-tin D. de la Brigada Autostrăzi…vă rog să îmi prezentați actele dumneavoastră, ale…

Posted by Politia Romana on Tuesday, August 25, 2020

În urmă cu două săptămâni, Autoritatea de Supraveghere Financiară a supus consultării publice un proiect care prevede modificarea și completarea Normei nr. 20/2017 referitoare la dovada încheierii asigurării RCA, în cazul contractelor realizate de autoritățile abilitate.

Legea menționează ca toate vehiculele care circulă pe drumurile publice să dețină o asigurare RCA, în caz contrar, șoferii pot fi sancționați cu amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 lei, conform Legii 137/2017, dar și cu reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor de înmatriculare, potrivit Profit.ro.

“Digitalizarea reprezintă un obiectiv foarte important pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară, iar propunerile de modificare a Normei nr. 20/2017 sunt menite să vină în sprijinul asiguratului RCA, în sensul simplificării procedurii de verificare a existenţei unui contract de asigurare civilă obligatorie auto valabil. Astfel, conform proiectului de modificare şi completare a normei, aflat în consultare publică pe site-ul autorităţii, conducătorii auto vor putea prezenta agenţilor de poliţie, la un eventual control, şi varianta electronică a poliţei RCA. Prin urmare, nu va mai fi necesar ca şoferii să aibă asupra lor contractul de asigurare obligatorie auto doar în format original, pe suport de hârtie”, a transmis ASF într-un comunicat citat de News.ro.

Totodată, valabilitatea poliței de asigurare RCA ar putea fi verificată și prin interogarea bazei de date AIDA, care se află sub administrația Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, bază de date care conține informații cu privire la toate asigurările obligatorii de răspundere civilă încheiate pe teritoriul țării și prin care se garantează existența unui contract RCA valabil la data verificării.

Sursă Foto: stirilekanald.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.