10 decembrie 2023, 15:30

Poliţia din Londra a prezentat scuze familiei unui detectiv particular ucis în 1987, crimă nerezolvată până acum

Poliţia metropolitană din Londra a prezentat scuze familiei unui bărbat ucis cu un topor în urmă cu 36 de ani. Poliţia londoneză a recunoscut că tentativele de rezolvare a uciderii lui Daniel Morgan au fost marcate de incompetenţă şi corupţie. Morgan, în vârstă de 37 de ani, a fost găsit cu un topor în cap în parcarea unui pub din Sydenham, sud-estul Londrei, în 1987.

Nimeni nu a fost judecat sau condamnat pentru uciderea lui Daniel Morgan, iar acum se ştie de ce: Daniel Morgan era detectiv particular care cerceta activitatea unei bande locale de traficanţi de droguri din sudul Londrei, scrie BBC.

Se pare, însă, că Daniel Morgan cerceta şi acuzaţii potrivit cărora banda de traficanţi de droguri ar fi fost protejată de poliţişti corupţi.

Comandantul poliţiei londoneze a recunoscut că detectivii nu au cercetat cu profesionalism moartea lui Daniel Morgan.

Scena crimei nu a fost securizată, iar dovezile crimei au dispărut. De asemenea, alibiurile suspecţilor nu au fost verificate.

A fost dispusă o nouă anchetă cu privire la crima nerezolvată din anul 1987, dar se pare că ofiţerii de rang înalt au obstrucţionat eforturile de aflare a adevărului.

Un grup independent a constatat în 2021 că Met și-a acoperit în mod repetat eșecurile de a-și proteja reputația și a fost „ corupt instituțional”.

Completul, condus de baronesa O’Loan, a spus că este puțin probabil ca cineva să fie adus în fața justiției.

Poliția Metropolitană și-a recunoscut răspunderea pentru erorile și corupția sa și plătește acum daune neprecizate. Familia domnului Morgan crede că acesta strângea dovezi pentru a demasca corupția din Poliția Met.

Între 1987 și 2011, Met și alte forțe au arestat 67 de persoane în legătură cu crima. Opt dintre cei arestați fuseseră ofițeri de poliție.

Declarația comisarului privind reglementarea a spus că „nici un cuvânt nu poate face dreptate durerii și suferinței care au fost o trăsătură a vieții familiei de mai bine de trei decenii, deoarece acestea au luptat pentru dreptate”.

„Campania lor tenace a scos la iveală eșecuri multiple și sistemice ale acestei organizații. M-am întâlnit cu familia și am ascultat relatări vii și emoționante despre impactul devastator pe care l-au avut acele eșecuri asupra vieților lor.

Ei au explicat cum le-a fost erodata încrederea în poliție. Angajamentul personal pe care l-am luat în combaterea corupției în această organizație când am preluat funcția de comisar nu a fost niciodată mai puternic”, a spus comisarul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol