14 ianuarie 2023, 9:28

POLITICĂ ȘI FOTBAL. Ungaria ar putea juca meciul cu Germania de la EURO 2020 pe un stadion iluminat în culorile LGBT

Cum era să scape fotbalul de controversele din politica mare? Nu se putea. Așa că, iată, se ițește o sămânță de deranj la meciul de miercuri. Căci recalcitranta Budapesta trebuie să mai primească un semnal din partea marii familii europene din care face parte, că nu se aliniază, din nou, directivelor Uniunii. Ungaria ar putea juca ultimul meci din grupele UEFA EURO 2020 pe un stadion iluminat în culorile curcubeului. Care culori sunt și ale comunității LGBT. Căci, de fapt, mesajul acolo bate.

Primarul social-democrat din Munchen, Dieter Reiter, a anunțat că va cere UEFA permisiunea să facă acest lucru miercuri, când va avea loc partida Ungaria-Germania, pe Allianz Arena din Munchen. Și asta, în semn de protest față de o lege propusă de partidul premierului Viktor Orban, Fidesz, și votată de Parlamentul de la Budapesta, relatează Euronews.

Consiliul municipal din Munchen vrea astfel să ia poziție publică împotriva unei legii anti-LGBT adoptate săptămâna trecută în Ungaria, care a eliminat toate mențiunile referitoare la comunitățile gay și transgender din programa școlară.

Ca urmare, rește controversa în jurul deciziei luate de primăria din München de a-și împodobi stadionul cu culorile curcubeului LGBT, cu ocazia meciului de miercuri împotriva Ungariei, “în semn de solidaritate cu comunitatea LGBT” din țara lui Viktor Orbán, scrie cotidianul din MunchenSüddeutsche Zeitung.

La Budapestaministrul ungar de Externe Peter Szijjártó a criticat decizia autorităților din capitala Bavariei, spunând, cum o scrie în Spania cotidianul El Mundo, că “steagul LGBT nu trebuie folosit pentru a face politică” și că “politica trebuie să rămână în afara sportului”.

”Consider că este foarte dăunător şi periculos atunci când cineva încearcă să amestece politica cu sportul. Au existat unele încercări de acest fel în în istoria lumii şi ele au sfârşit foarte rău”, a declarat Peter Szijjártó.

”Toată lumea îşi dă seama că despre aceasta este vorba, noi în Ungaria am adoptat o lege pentru a proteja copiii ungari şi există un protest împotriva ei în Europa Occidentală, pe care ei încearcă să-l exprime şi prin aducerea politicii la un eveniment sportiv”, a mai spus oficialul ungar.

Şi premierul ungar Viktor Orban a avut cu două săptămâni în urmă o reacţie faţă de o altă controversă politico-sportivă, după ce spectatorii ungari au reacţionat cu huiduieli faţă de gestul selecţionatei irlandeze de fotbal de a îngenunchea împotriva rasismului înaintea unui meci amical desfăşurat la Budapesta.

Ungurii îngenunchează în trei situaţii: în faţa lui Dumnezeu, în faţa Patriei şi când cer în căsătorie”, a explicat premierul ungar, adăugând că acest gest de a îngenunchea ca protest antirasist ”nu este înţeles în Ungaria” şi în opinia sa nu-şi are locul la un eveniment sportiv, el răspândindu-se în ţările care au un trecut sclavagist şi duc această ”povară morală”, transmite Agerpres.

UPDATE

UEFA A RESPINS propunerea primarului german, așa că tentativa de politizare a fotbalului a rămas tentativă. De altfel, UEFA chiar explică motivul: Este o organizație NEUTRĂ din punct de vedere politic și religios. Lucru care, de altfel, era cunoscut, dar probabil că primarul german s-a făcut că-l uită.

”Dat fiind contextul politic al acestei solicitări – un mesaj care se vrea adresat deciziei luate de Parlamentul național ungar – UEFA trebuie să refuze solicitare”, se arată într-un comunicat citat de AFP.

Primăria din Munchen a anunţat că, după decizia ”ruşinoasă” a UEFA, va pavoaza în drapelul curcubeu mai multe clădiri ale acestui oraş, printre care un hotel şi un turn din apropierea stadionului Allianz Arena.

UPDATE

Germania şi ţările din grupul Benelux au introdus marţi pe agenda reuniunii Consiliului Afaceri Generale al UE o declaraţie prin care critică legea ungară, calificată de unii dintre miniştrii europeni participanţi la această reuniune drept ”nedemnă” pentru Europa şi contrară ”valorilor” europene.

Potrivit AFP, până la prânz textul declaraţiei era susţinut de circa 12 state membre, printre care şi Franţa, al cărei ministru pentru afaceri europene, Clément Beaune, şi-a exprimat în acest context ”regretul” după ce UEFA a respins cererea primăriei din Munchen.

Vorbind apoi despre respectiva lege ungară care interzice ”promovarea devierii de la identitatea de gen, a schimbării de sex şi homosexualităţii’‘ în şcoli, ministrul francez pentru Afaceri Europene a susţinut că aceasta ‘‘creează în mod evident o discriminare faţă de orientarea sexuală, faţă de homosexualitate, pe care o asimilează unei forme de ameninţare sau de propagandă, şi nu putem accepta acest discurs, nu putem accepta această atingere adusă valorilor”.

Este o legislaţie ”nedemnă pentru Europa”, consideră la rândul său ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, şi care ”încalcă clar valorile UE”, potrivit ministrului german pentru Afaceri Europene, Michael Roth, în timp ce omologul său irlandez Thomas Byrne crede că adoptarea unei asemenea legi este ”un moment foarte periculos pentru Ungaria şi pentru UE”, aceştia cerând Comisiei Europene să acţioneze. Executivul comunitar şi-a exprimat anterior preocuparea faţă de această lege.

EURO 2020 | Au mai rămas de jucat din grupe:

Marţi 22 iunie

 • Cehia – Anglia (22:00, Londra, Grupa D)
 • Croaţia – Scoţia (22:00, Glasgow, Grupa D)

Miercuri 23 iunie

 • Slovacia – Spania (19:00, Sevilla, Grupa E)
 • Suedia – Polonia (19:00, St Petersburg, Grupa E)
 • Germania – Ungaria (22:00, Munchen, Grupa F)
 • Portugalia – Franţa (22:00, Budapesta, Grupa F)

EURO 2020 | Optimi de finală:

Sâmbătă 26 iunie

 • 1: Țara Galilor – Danemarca (19:00, Amsterdam)
 • 2: Italia – Austria (22:00, Londra)

Duminică 27 iunie

 • 3: 1C – 3D/E/F (19:00, Budapesta)
 • 4: 1B – 3A/D/E/F (22:00, Sevilla)

Luni 28 iunie

 • 5: 2D – 2E (19:00, Copenhaga)
 • 6: 1F – 3A/B/C (22:00, Bucureşti)

Marţi 29 iunie

 • 7: 1D – 2F (19:00, Londra)
 • 8: 1E – 3A/B/C/D (22:00, Glasgow)

EURO 2020 | Sferturi de finală

Vineri 2 iulie

 • sfert 1: câştigătoarea optimii de finală 6 – câştigătoarea optimii de finală 5 (19:00, St Petersburg)
 • sfert 2: câştigătoarea optimii de finală 4 – câştigătoarea optimii de finală 2 (22:00, Munchen)

Sâmbătă 3 iulie

 • sfert 3: câştigătoarea optimii de finală 3 – câştigătoarea optimii de finală 1 (19:00, Baku)
 • sfert 4: câştigătoarea optimii de finală 8 – câştigătoarea optimii de finală 7 (22:00, Roma)

EURO 2020 | Semifinale

Marţi 6 iulie

 • semifinala 1: câştigătoarea sfertului 2 – câştigătoarea sfertului 1 (22:00, Londra)

Miercuri 7 iulie

 • semifinala 2: câştigătoarea sfertului 4 – câştigătoarea sfertului 3 (22:00, Londra)

EURO 2020 | Finala

Duminică 11 iulie

 • câştigătoarea semifinalei 1 – câştigătoarea semifinalei 2 (22:00, Londra)
Sursa foto: fcbayern.de

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol