19 mai 2024, 23:31

Politician cu origini românești, în cărți pentru postul de premier al Israelului

În Israel se organizează alegeri parlamentale, iar principalele două forțe politice, Likud (de dreapta) și „Albastru-Alb” (de centru) sunt la egalitate cu un posibil avans de un mandat al partidului „Albastru-Alb”.

Partidul Likud este condus de premierul Benjamin Netanyahu, iar „Albastru-Alb” este reprezentat de Benny Gantz, candidatul cu origini românești.

Rezultatele parțiale arată că după numărarea a peste 92% dintre buletinele de vot, partidele lui Netanyahu și Gantz au obținut fiecare câte 32 de locuri din totalul celor 120 din Knesset, Parlamentul israelian.

Situația pare a fi cu atât mai neclară cu cât nici împreună cu aliații lor tradiționali, cei doi candidați nu vor reuși să atingă numărul de 61 de parlamentari pentru a obţine majoritatea. Lucrurile ar putea fi clarificate în favoarea lui Benny Gantz, deoarece partidele arabe au anunțat că se vor opune desemnării acestuia pentru un nou mandat. Ei nu au spus, însă, nici dacă îl vor susține sau nu pe contracandidatul său. După alegerile de marți, Benny Gantz a lansat un apel la formarea unui guvern de uniune naţională, prezintă libertatea.ro.

Vom acţiona pentru a forma un larg guvern de uniune care va exprima voinţa poporului (…) Am demarat negocierile şi voi vorbi cu toată lumea”, a declarat Gantz.

Benny Gantz, în vârstă de 59 de ani, a fost șeful Statului Major al Forțelor de Apărare a Israelului (IDF), în perioada 2011-2015, și este cunoscut pentru că a condus operațiunea Solomon Airlift – cea mai mare misiune aeriană din istoria Israelului – care a adus 14.500 de evrei etiopieni în Israel.

Mama sa este o supraviețuitoare a Holocaustului din Ungaria, iar tatăl său s-a născut în România.

sursa foto: middleeasteye.net


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol