21 iunie 2024, 3:04

POLITICO lovește unde doare tare: Cei 12 nemți care au dansat după cum le-a cântat Putin

Publicația europeană Politico lovește din nou, și de data asta unde doare tare. Așa cum ne-a obișnuit, cu analize lucide și care merg direct la țintă. De data asta vine cu lista celor 12, ca să o numim așa. Ceea ce urmează este o listă parțială a celor mai vinovați pentru abordarea greșită a Germaniei față de Rusia și liderul acesteia, realizată de Matthew Karnitschnig.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a împins conducerea Germaniei în chinurile unui proces ca o tortură de introspecție, îndoială și recriminare, scrie Politico.

După ani a dat lecții Occidentului că un pic de Ostpolitik era tot ceea ce era nevoie pentru a ține Rusia în frâu, elitele politice, academice și mass-media ale Germaniei sunt acum obsedate de o nouă întrebare: cum am fi putut să greșim atât de mult?

Rareori încrederea unei țări în ea însăși și în locul ei în lume a fost pulverizată atât de profund peste noapte, apreciază autorul.

Cancelarul Olaf Scholz, un social-democrat care a preluat Cancelaria federală după Angela Merkel în decembrie, a răspuns repudierii deceniilor de politică externă germană luând o pagină din cartea predecesorului său și anunțând o întorsătură dramatică de 180 de grade. Supranumit Zeitenwende (schimbarea istorică), planul includea un angajament de a cheltui uimitoare 100 de miliarde de euro pe apărare pe termen scurt.

Cu toate acestea, câteva săptămâni mai târziu, panica în rândul conducerii germane cauzată de judecarea greșită a lui Vladimir Putin a făcut loc unei atitudini mai sfidătoare față de aliații care cer Berlinului să ofere Ucrainei mai mult decât încurajare și câteva rachete din epoca sovietică.

O astfel de obstinație servește ca o amintire că Germania nu și-a vândut sufletul Rusiei peste noapte; a fost un proces care a durat ani buni, la finalul căruia întreaga țară a fost complice.

Angela Merkel

Niciun german nu este mai responsabil pentru criza din Ucraina decât Merkel. Acțiunile predecesorului or fi putut ele umbri această realitate în percepția publicului, dar faptele vorbesc de la sine.

În calitate de cancelar din 2005 până în 2021, Merkel a fost forța motrice din spatele refuzului NATO față de aderarea Ucrainei.

Chiar și după invadarea Georgiei de către Moscova, bombardarea brutală a Siriei, anexarea Crimeei, războiul din Donbas, doborârea MH-17, uciderea în stil gangsteresc a unui rebel cecen în centrul Berlinului și otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, Merkel a insistat că s-ar putea trata cu Putin.

A fost atât de sigură că implicarea cu Rusia era calea către pace, încât a dat undă verde controversatului proiect Nord Stream 2, în 2015, în ciuda ocupării Crimeei de către Putin și a războiului din estul Ucrainei.

De când a început cel mai recent război, Merkel a intrat efectiv în subteran. Luna trecută, ea a declarat, printr-un purtător de cuvânt, că susține în continuare propria decizie din 2008 de a bloca intrarea Ucrainei în NATO. Ea a fost văzută recent în vacanță în Toscana.

Frank-Walter Steinmeier

Un confident de multă vreme al fostului cancelar Gerhard Schröder, Steinmeier a fost de la început un susținător al alianței energetice a Germaniei cu Rusia prin conductele Nord Stream.

La fel ca mulți social-democrați, Steinmeier a susținut că proiectul va garanta pace prin crearea unei dependențe reciproce între Rusia și Germania. În calitate de ministru de Externe sub conducerea lui Merkel, el a continuat să împingă această linie în fața acțiunilor din ce în ce mai agresive ale Moscovei.

El a jucat, de asemenea, un rol cheie în încercarea de a forța soluții diplomatice asupra Ucrainei, în special așa-numita Formula Steinmeier, care ar fi sedimentat influența Rusiei în țară.

Acum, președintele Germaniei, Steinmeier, a recunoscut recent că a greșit să susțină Nord Stream și l-a judecat greșit pe Putin. Chiar și așa, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat să-l primească la Kiev, forțându-l pe german să anuleze o vizită planificată.

Gerhard Schröder

După ce a pierdut cancelaria în fața lui Merkel, în 2005, Schröder s-ar fi putut retrage la Hanovra pentru o viață liniștită alături de familia sa. În ceea ce privește politica, mandatul său a fost, probabil, cel mai de succes dintr-o generație și ar fi fost probabil venerat ca un om de stat înțelept.

Din păcate, ca atâția foști politicieni, a mers după bani. Decizia lui Schröder la doar câteva săptămâni după ce și-a părăsit mandatul de a servi ca președinte al proiectului de conductă Nord Stream, pe care l-a aprobat în ultimele sale zile de cancelar, îl plasează într-o clasă proprie pe scara tupeului.

Singurul lucru pozitiv care s-ar putea spune despre Schröder este că este veșnic loial. Din păcate, obiectul loialității sale este Putin.

Cârdășia perechii – de neegalat în politica globală din ultimele decenii – ar fi amuzantă dacă nu ar fi atât de tragică.

Am fi putut să-l fi iertat pe Schröder pentru prima conductă Nord Stream. La urma urmei, mulți din Occident s-au înșelat în privința lui Putin.

Dar, în loc să se retragă, Schröder l-a îmbrățișat mai tare, devenind cel mai mare apărător al omului puternic rus în Occident, rol pe care îl joacă în continuare. Schröder a făcut o încercare chijototică de a negocia un acord de pace zburând la Moscova în martie, o vizită pe care mulți au văzut-o ca puțin mai mult decât o încercare de a-și resuscita propria imagine.

El a spus recent pentru New York Times că războiul Rusiei a fost o „greșeală”, dar a fost sfidător cu privire la propriile sale acțiuni. „Nu fac mea culpa”, a spus el.

Joe Kaeser

Deși este adevărat că liderii politici ai Germaniei poartă cea mai mare parte a răspunderii pentru politica credulă a țării față de Rusia, este și adevărat că au fost împinși. Și nimeni nu a împins mai tare decât Kaeser. Ca director executiv al gigantului de inginerie Siemens, din 2013 până în 2021, Kaeser a fost neobosit în a curta afacerile în Rusia.

După anexarea Crimeei în 2014, Kaeser a refuzat să anuleze o călătorie la Moscova pentru o întâlnire cu Putin în reședința sa privată. Kaeser și-a avertizat criticii ulterior, spunând că nu va permite „turbulențelor temporare să aibă prea multă influență asupra planurilor noastre pe termen lung”.

Kaeser și-a cerut recent scuze pentru aceste remarci, spunând că Putin l-a păcălit. „Am fost printre cei care au crezut în principiul Wandel durch Handel”, a spus, referindu-se la strategia germană de a încerca să transforme țările autoritare prin adâncirea legăturilor comerciale.

Wolfgang Reitzle

Ca forță motrice din spatele gigantului industrial Linde, în ultimele două decenii, Reitzle a împins compania din ce în ce mai adânc în Rusia. Foarte puțini directori germani au fost la fel de apropiați de guvernul lui Putin de-a lungul anilor ca Reitzle, un fost executiv BMW care a ocupat mai întâi funcția de director general al Linde și apoi de președinte, funcție la care a renunțat în martie.

Anul trecut, el a supravegheat ceea ce părea a fi cea mai mare lovitură a lui Linde, un acord de 6 miliarde de dolari cu gigantul energetic rus Gazprom pentru a construi un centru masiv de procesare a gazelor în apropierea graniței Rusiei cu Estonia.

Până acum, compania continuă cu proiectul. În timp ce Reitzle a rămas mamă cu privire la situația din Ucraina, Linde a spus recent într-o declarație că este „profund îngrijorat de criza umanitară care a rezultat”. Doar că nu suficient de îngrijorat încât să nu mai facă afaceri cu Putin.

Conferința de securitate de la München

Din exterior, conferința anuală ar putea părea puțin mai mult decât o scuză bună pentru elitele globale de a gusta plăcerile capitalei bavareze. Dar ocazia este, de asemenea, un loc grozav pentru a face afaceri și a face networking, motiv pentru care mulți participanți provin din lumea afacerilor.

Atât Horst Teltschik, care a fost consilierul principal al lui Helmut Kohl înainte de a prelua conferința în 1999, cât și Wolfgang Ischinger, un fost diplomat german devenit consultant, care a preluat frâiele în 2008, s-au străduit să curteze oficialii și oamenii de afaceri ruși. Efectul acțiunii a fost acela de a legitima Rusia ca partener pentru afacerile germane, în ciuda sancțiunilor pe care Occidentul le-a impus țării.

Reitzle de la Linde, un fost președinte al consiliului consultativ al Consiliului de Securitate din München, și Kaeser de la Siemens, actualul președinte, au susținut acest impuls. Sub Ischinger, Herman Gref, directorul executiv al Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, s-a alăturat consiliului de administrație. În această săptămână, Comisia Europeană a propus măsuri pentru a izola în continuare banca de sistemul financiar internațional.

Un alt obișnuit al conferinței este Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe pe care mulți îl consideră un criminal de război.

Ischinger l-a salutat pe Lavrov pe scenă în 2018 drept „Serghei drag”. Teltschik, care susține o politică de „da și ia” cu Rusia, l-a descris pe Putin în 2019 drept „fermecător, extrovertit și deschis”. Întrebat recent dacă ar dori să revizuiască acea evaluare, el a spus că o susține pentru că „așa era el la momentul respectiv”.

Ost-Ausschuss

Principala platformă a Germaniei Inc. pentru accesarea pieței ruse este o organizație cunoscută sub numele de Ost-Ausschuss sau Comitetul de Est. Fondat în anii 1950, membrii grupului de lobby includ majoritatea celor mai cunoscute firme din Germania, de la BMW la VW până la gigantul chimic BASF. De la anexarea Crimeei de către Rusia, grupul a fost, de asemenea, cel mai bun prieten al Moscovei la Berlin, deoarece s-a agitat împotriva înăspririi sancțiunilor.

A avut mare succes pe acest front, precum și prin eforturile sale de a obține aprobarea Nord Stream 2 în 2015.

Kremlinul a recompensat grupul cu un acces fără precedent.

Punctul culminant al calendarului anual al Comitetului de Est a fost o întâlnire cu Putin. Ediția de anul acesta a fost anulată.

Marți, șeful Ost-Ausschuss, Oliver Hermes, a anunțat că va demisiona pentru a se concentra pe a-și ajuta propria companie să navigheze în noul peisaj geopolitic. El a condamnat războiul „în cei mai puternici termeni”, dar a susținut, de asemenea, că „dependențele economice reciproce…contribuie potențial la de-escaladare”.

Matthias Platzeck

Fost premier al statului german Brandenburg și lider al social-democraților, Platzeck a reprezentat fața mai blândă și mai blândă a agresiunii ruse de la Berlin. Născut și crescut în Germania de Est comunistă, Platzeck (care mărturisește o dragoste de durată pentru cinematografia sovietică) a încercat să-i convingă pe germani că nu au de ce să se teamă de Rusia.

Un invitat frecvent în circuitul talkshow-urilor din Germania, Platzeck a susținut adesea că Rusia a fost pur și simplu înțeleasă greșit și că Occidentul ar trebui să facă propuneri Moscovei pentru a construi încredere.

În cartea sa din 2020, „We Need a New Ostpolitik”, Platzeck a spus că comunitatea internațională ar trebui să recunoască Crimeea ca parte a teritoriului rus, o cerere pe care a făcut-o pentru prima dată la scurt timp după invazia rusă din 2014.

De atunci, el a revizuit această poziție. La o zi după cea mai recentă invazie a Rusiei, Platzeck a recunoscut că a greșit în privința Rusiei.

„M-am păcălit pentru că pentru mine ceea ce tocmai s-a întâmplat era de neconceput”, a spus el. Câteva zile mai târziu a demisionat din funcția de președinte al Forumului germano-rus, un grup non-profit pe care l-a condus pentru a promova legăturile dintre cele două țări.

Georg Restle

Un reporter binecunoscut de la televiziunea publică germană și prezentator al unei reviste de știri în orele de maximă audiență numită „Monitor”, Restle a vândut narațiunea dubioasă că expansiunea NATO spre est este de vină pentru antagonizarea Rusiei.

Deși îl critică pe Putin și războiul, pe care a început recent să-l acopere de la Kiev, Restle a promovat o linie editorială la postul public dominant din Germania (sursa principală de știri pentru majoritatea germanilor) care descrie Occidentul ca fiind la fel de vinovat în impas cu Rusia ca Putin.

„În ultimii ani a fost distrusă multă încredere, iar Rusia nu este în niciun caz singura de vină”, a spus el telespectatorilor în 2018, în timp ce a introdus un segment care critica NATO pentru că a organizat un exercițiu militar pe flancul estic al alianței.

„Istoria recentă arată că, mai presus de toate, Occidentul, beat de victoria sa în Războiul Rece, a ignorat interesele rusești în repetate rânduri, în timp ce pare să nu învețe nimic sau să refuze.”

Cu două zile înainte de cea mai recentă invazie a Ucrainei de către Rusia, el a deplâns „necunoașterea de către Occident a intereselor de securitate ale Rusiei, SUA se află în războiul din Irak și misiunea NATO în Kosovo”, chiar dacă a spus că acestea nu pot fi folosite ca justificare pentru „încălcarea șocantă a normelor de lege internațională” de către Putin.

Friedrich Merz

La prima vedere, Merz, noul lider al conservatorilor germani, pare să nu aibă nimic de-a face cu mlaștina Rusiei. Cu toate acestea, în momentele cheie ale dezbaterii asupra politicii Rusiei din ultimii ani, Merz, care a câștigat conducerea Creștin-Democraților (CDU) la a treia încercare și după alegerile generale distruse, s-a aflat în mod sigur pe partea greșită a istoriei.

A fost nevoie de otrăvirea lui Navalnîi, în 2020, pentru a-l convinge pe Merz, un avocat corporativ care a petrecut ani în pustiul politic după ce fusese învins de Merkel pentru conducerea CDU, la începutul anilor 2000, că Nord Stream 2 ar putea să nu fie o idee bună. Chiar și atunci, Merz, un susținător de multă vreme al proiectului, a cerut doar un moratoriu asupra construcției conductei.

Mai recent, el s-a opus blocării Rusiei din sistemul de plăți SWIFT în perioada premergătoare invaziei din 24 februarie. Avertizând că mișcarea ar putea fi echivalentul cu aprinderea unei „bombe atomice”, în ceea ce privește impactul potențial asupra piețelor financiare, Merz a avertizat împotriva excluderii Rusiei.

Ulterior, a inversat cursa și acum împinge pentru o linie mai dură. El a vizitat Kievul în această săptămână.

Jürgen Habermas

Pentru setul Bobo pseudo-intelectual al Germaniei, nicio figură nu este mai influentă decât Habermas, un om pe care mulți îl consideră filozoful neoficial al statului german.

Un pragmatic și odinioară adept al școlii din Frankfurt, Habermas, în vârstă de 92 de ani, a servit drept oracol pentru stânga principală a Germaniei timp de decenii. Ultima sa perlă: Germania a avut dreptate să nu trimită arme în Ucraina.

Într-un articol recent pentru ziarul Süddeutsche Zeitung, sursa zilnică pentru elita cosmopolită a țării, Habermas a lăudat „guvernul federal introspectiv și rezervat” al Germaniei.

Abordarea neîntreruptă a Germaniei față de Ucraina în momentul în care are nevoie nu este problema, ci răspunsul, a susținut el, îndemnând cititorii să nu țină seama de „acuzațiile morale stridente ale reținerii germane”.

În cele din urmă, el i-a asigurat pe germani că totul va fi bine, atâta timp cât nu țin seama de vântul schimbării.

„Această dezbatere, care a produs numeroase exemple de convertire uimitoare a fostilor pacnici, se presupune că anunță schimbarea istorică a mentalității germane postbelice – o mentalitate câștigată cu greu, care a fost denunțată în mod repetat de dreapta – și, prin urmare, sfârșitul larg pro-dialog, accent pe menținerea păcii a politicii germane”, a conchis el.

Manuela Schwesig

Schwesig a fost destinată unor lucruri mărețe. Fost ministru al Afacerilor Familiei sub Merkel, social-democrata a devenit premierul statului Mecklenburg-Vorpommern în 2017. O supraviețuitoare a cancerului, Schwesig, din Est, a fost văzută de mulți din SPD drept viitorul partidului – până când Nord Stream 2 a primit OK. Capătul german al conductei se termină în statul ei de origine.

Schwesig a ratat rareori o oportunitate în ultimii ani de a apăra proiectul – și Rusia – ajungând până la a înființa o fundație non-profit cu bani de la Gazprom pentru a finaliza proiectul în cazul în care acesta ar fi împiedicat de sancțiunile SUA.

Schwesig nu a petrecut mult timp discutând despre Ucraina sau despre provocările cu care s-a confruntat în abordarea agresiunii ruse. Cu toate acestea, ea a fost foarte concentrată pe SUA, pe care le-a acuzat în mod regulat că și-a atacat pe nedrept alegătorii ei muncitori, amenințând că va sancționa firmele implicate în proiect.

„Aveți de ales între gazul rusesc din conducta baltică…sau gazul american de fracturare, care servește interesele SUA”, a spus Schwesig parlamentarilor în timpul unei sesiuni aprinse din 2020.

Mai recent, ea și-a schimbat tonul, spunând că fundația a fost o greșeală și că Putin trebuie să fie tras la răspundere pentru atacul Ucrainei. „Trăim într-o nouă eră”, a spus ea în această săptămână.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol