18 aprilie 2024, 3:55

Polițist de meserie, artist în timpul liber. Povestea impresionantă a unei clujence

De cele mai multe ori credem că arta reprezintă apanajul persoanelor care au transformat o pasiune într-o meserie. Totuși, Sandra Doja, o tânără poliţistă din Cluj, ne demonstrează că talentul și înclinațiile artistice nu țin neapărat de locul de muncă. Sandra prinde hoți la serviciu, iar în timpul liber creează adevărate opere de artă din sârmă.

Am fost elevă la Liceul de Arte Plastice „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca, după care am urmat Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” din același oraș, promoția 2014-2016, iar în prezent sunt agent de poliție în cadrul IPJ Cluj, Poliția Municipiului Turda, Biroul de Investigații Criminale.

Când și cum ai descoperit pasiunea pentru artă?

Sandra Doja: Pasiunea mea pentru artă a început de la vârstă fragedă, iar acesta este motivul pentru care am urmat liceul de arte. În anul 2010, fiind în clasa a 9-a, pe lângă desen, pictura sau modelaj, materii pe care le studiam la școală, am vrut sa fac ceva diferit, spectaculos și  mai puțin întâlnit. Fiind pasionată de cai, am căutat diferite picturi, desene sau sculpturi cu cai, iar atunci am descoperit-o pe Heather Jansch, o artistă britanică, care realizează cai din crengi. Acele linii care alcătuiesc sculpturile, m-au inspirat să găsesc un material, cu ajutorul căruia pot crea niște sculpturi unice, motiv pentru care am ales sârma. Iar în anul 2010 am realizat prima mea sculptură din sârmă, pe care o pot numi chiar instalație, de aproximativ 10 x 12 cm, reprezentând un căluț și care l-am dăruit drept cadou unei prietene foarte dragi.

Din acel moment, mi-am dat seama că această pasiune poate fi transformată în artă.

În timp am creat și alte sculpturi cum ar fi cățeluși, pisică, girafă, pasare, dar în special cai.

Cea mai mare realizare a mea a fost la sfârșitul liceului în anul 2014, când am realizat un cal de dimensiunile naturale ale unui ponei, pe care l-am amplasat pe o pânză de 120 cm x 80 cm, reprezentând lucrarea de diplomă.

Ce reprezintă arta vizuală din perspectiva ta?

Arta vizuală în general reprezintă desenul, pictura, sculptura, fotografia, dar și altele. În schimb pentru mine cea mai importantă formă de a-mi exprima creativitatea sunt aceste instalații sau sculpturi din sârmă. Practic acestea mă reprezintă.

Cum reușești să îți împărți timpul între job și hobby?

După ce vin acasă de la serviciu, pentru mine, este o relaxare să lucrez în vederea realizării acestor sculpturi. Dar în weekend reușesc să mă bucur de mai mult timp pentru a desfășura acestă pasiune.

Cât timp durează să faci o astfel de lucrare?

Fiind o munca migăloasă și care necesită multă răbdare, realizarea acestora implică destul de mult timp, însă și acesta depinde de dimensiunea lucrării. Pentru o lucrare mai mică lucrez 2, 3 sau chiar 4 zile, a câte 3-4 ore pe zi. În schimb lucrările mai mari pot ajunge la săptămâni întregi. Dar cu toate acestea, iubesc ceea ce fac.

Ai făcut sau ți-ai propus pe viitor să faci o expoziție?

Încă nu am făcut nici o expoziție, în schimb îmi propun ca în viitorul apropiat să fac una deosebită. De ziua poliției se va organiza o expoziție la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, unde îmi voi expune și eu lucrările.

Cum reacționează oamenii când văd astfel de creații?

Am observat faptul că oamenii, atunci când văd lucrările mele rămân uimiți cum se poate ca dintr-un asemenea material să reușesc să fac acest tip de sculptură. Mai ales că nu folosesc unelte speciale, decât trei unelte de bază: doi clești și un patent. Majoritatea spun că este un obiect unic, ne mai întâlnit până atunci.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol