19 mai 2024, 22:58

Polonezii redescoperă an de an dragostea pentru Dacia și România

Un grup de polonezi auto-declarați fani ai României a ajuns la Oradea, într-o călătorie pe care aceștia o fac anual în țara noastră.

Din drag de România, polonezii sunt și colecționari de mașini românești, în special de Dacii vechi, iar cu prilejul acestei călătorii au pornit la drum chiar cu aceste autoturisme, fără să se lamenteze că n-au aer condiționat ori servodirecție.

Președintele clubului, Mițhal Sowa (52 de ani), a ajuns la Oradea la volanul unei Dacia Break, veche din 1996. „Am cumpărat-o în urmă cu un an. Are mai puțin de 100.000 de km la bord și este în stare foarte bună”, a explicat Sowa pentru BIHOREANUL, într-o română aproape perfectă.

Fan convins al României, a învățat și limba, astfel că oricând ajunge aici, se înțelege fără probleme cu românii pe care îi întâlnește.

A descoperit România în copilărie

De profesie medic stomatolog în Cracovia, bărbatul a descoperit România în copilărie, când venea cu părinții pe litoralul românesc. În anul 2000, cu un grup de prieteni polonezi, a decis să revină în România, dar nu oricum, ci la volanul unei mașini Dacia 1300, pe care a cumpărat-o tot datorită pasiunii lui față de țara noastră.

„De ce Dacia? Pentru că iubim România, în primul rând. Dar este și o mașină bună, mai confortabilă decât Polski Fiat sau alte mașini poloneze”, a spus bărbatul, care deține nu mai puțin de șapte Dacii vechi.

De 23 de ani, Sowa vine cel puțin o dată pe an în vacanță în România, adesea trecând și prin Oradea, iar în ultimul deceniu este însoțit în periplul său de alți polonezi amatori de Dacii.

Dacia veche a lui Sowa, înregistrată ca vehicul istoric în Polonia, a stârnit curiozitatea copiilor care se aflau joi seară în curtea Colegiului Onisifor Ghibu

În Cracovia, au și un club al lor, „Dacia Drum Bun”, care organizează călătorii spre România și unde sunt membri 40 de polonezi și 15 români stabiliți în Polonia.

Sowa recunoaște că, de când colecționează Dacii, a învățat și cum să le repare, dar spune că n-are nevoie prea des de asemenea intervenții. „Am o experiență foarte bună cu Daciile, nu se strică des. Este o mașină simplă, cu carburator și motor fără injecție, dacă este nevoie, o repar singur”, a spus el.

Aventura românească de anul acesta a început la 1 iulie

Vara aceasta, aventura românească a polonezilor a început pe 1 iulie, în Satu Mare, și a trecut prin Maramureș, Bistrița-Năsăud și Oradea.

„Oradea este orașul meu preferat din România. Vin de 18 ani cu familia mea aici, în fiecare an, și vedem cum se schimbă orașul. Clădirile monument renovate sunt tot mai frumoase”, a spus și Agnieszka Zycinska (foto jos), originară din Varșovia.

Și ea este membră în clubul „Dacia Drum Bun” și a învățat limba română doar ca să poată vorbi cu românii pe care îi întâlnește în satele din țară. Lecțiile le ia în continuare la o școală privată din Polonia, singura unde se predă limba română și unde a fost cursant și Sowa.

„Îmi place România și vreau să vorbesc cu oamenii de aici pe limba lor. Mă interesează cultura românească, aveți un folclor foarte frumos! Mă interesează și istoria România, viața oamenilor din satele mici. Învăț limba română cu plăcere, e foarte frumoasă, melodioasă, are cuvinte spectaculoase”, a declarat ea.

Pe lângă aceasta, mai învață rusa, germana și engleza. „Dar limba română este preferata mea, dragostea mea”, a mai spus ea.

Și Daciile îi plac mult, iar o călătorie de sute de kilometri într-o mașină fără aer condiționat ori fără geamuri automate nu o deranjează deloc.

Din convoiul de cinci mașini care a pornit pe 1 iulie spre România, la Oradea, în curtea Colegiului Național Onisifor Ghibu, au ajuns doar Dacia Break condusă de Sowa, un Olcit și un microbuz produs în Polonia, și el vehicul istoric. Alte două Dacii care au făcut parte din grup au pornit mai repede spre Cracovia.

Sursa foto: Bihoreanul


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol