7 iunie 2022, 17:58

Prima victimă a legii anti-avort din Polonia: o femeie însărcinată a murit în spital

Un spital polonez a declarat că medicii și moașele au făcut tot ce au putut pentru a salva viața unei femei însărcinate și a fătului ei. Femeia de 30 de ani a murit de șoc septic în a 22-a săptămână de sarcină. Medicii nu au făcut avort, deși fătul ei era lipsit de lichid amniotic. Femeia, identificată doar ca Izabela, a murit în septembrie, dar cazul ei a fost făcut public abia acum, declanșând proteste la Varșovia, Cracovia și în alte părți.

Este prima persoană care a murit ca urmare a legii avortului din Polonia. Cei care susțin noile restricții i-au acuzat pe activiștii pentru drepturile femeilor că au exploatat situația.

Înainte de noua restricție, femeile din Polonia puteau avorta doar în trei cazuri:

  1. dacă sarcina rezulta dintr-o crimă precum violul;
  2. dacă viața femeii era în pericol;
  3. în cazul deformărilor fetale severe.

 

Tribunalul Constituțional, sub influența partidului conservator de guvernământ din Polonia, a decis anul trecut că avorturile pentru defecte congenitale nu sunt constituționale. Activiștii pentru drepturile femeilor spun că medicii din Polonia așteaptă acum ca un făt fără șanse de supraviețuire să moară în pântec, în loc să facă un avort.

Spitalul a adăugat că procurorii investighează cazul, dar a spus că toate deciziile medicale au fost luate ținând cont de prevederile legale și standardele de conduită în vigoare în Polonia.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol