8 iunie 2022, 19:18

În Pompei, s-a găsit mumia bine conservată a unui sclav devenit preot

Rămășițele parțial mumificate ale unui rezident din Pompei au fost descoperite într-un mormânt în afara centrului orașului construit înainte de faimoasa erupție a vulcanului, care a îngropat orașul în cenușă.

Conform inscripțiilor de pe mormânt, decedatul era Marcus Venerius Secundio și avea peste 60 de ani când a murit. El a fost, la un moment dat, sclav. Mai târziu în viață, după ce a fost eliberat, Secundio a devenit un preot înstărit, care conducea ritualuri în latină și greacă. Inscripția mormântului care se referă la aceste ritualuri este prima dovadă directă a spectacolelor grecești ținute în orașul italian.

Rămășițele lui Secundio se odihnesc într-un mormânt dreptunghiular din zidărie, care a fost pictat odată cu plante verzi pe un fundal albastru. Corpul parțial mumificat a fost ascuns într-un alcov sigilat din mormânt, cu tavan arcuit. Părul tuns și o ureche sunt încă vizibile pe craniu. De asemenea, arheologii au recuperat resturi de țesătură și două sticle „unguentaria”. Acestea se găsesc adesea în cimitirele romane și grecești și ar putea conține uleiuri sau parfumuri pentru ritualuri.

Mormântul conținea și două urne funerare, inclusiv o frumoasă urnă din sticlă albastră aparținând unei femei al cărei nume este înregistrat ca Novia Amabilis („soție amabilă”). Incinerarea a fost cea mai comună metodă de înmormântare pentru pompeieni în perioada romană. Nu este clar de ce rămășițele lui Secundio nu au fost incinerate. De asemenea, nu este clar dacă corpul său s-a mumificat în mod natural sau dacă a fost tratat pentru a preveni descompunerea.

Foto: Parcul Arheologic din Pompei / Universitatea din Valencia (via Live Science)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol