7 iunie 2023, 6:11

Poporul ucrainean a fost răsplătit cu Premiul Saharov 2022

În cadrul unei ceremonii care a avut loc pe 14 decembrie, Premiul Saharov 2022 al Parlamentului European a fost acordat cetățenilor curajoși ai Ucrainei.

La ceremonia care a avut loc în Strasbourg, poporul ucrainean a fost reprezentat de președintele și liderii săi aleși, precum și de societatea civilă.

Războiul de agresiune neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei, lansat în februarie 2022, provoacă suferințe enorme poporului ucrainean care luptă să-și apere căminele, suveranitatea, independența și integritatea teritorială. În fiecare zi, ucrainenii luptă și pentru libertate, democrație, stat de drept și pentru valorile europene.

Curajul și sacrificiile, salutate de președinta PE

La înmânarea premiului, președinta Roberta Metsola a vorbit despre curajul și sacrificiile cetățenilor ucraineni: „Mesajul din partea Europei a fost clar: suntem alături de Ucraina. Nu ne vom întoarce privirea. Poporul Ucrainei nu luptă doar un război de independență, ci un război al valorilor. Valori pe care se întemeiază existența noastră în Uniunea Europeană și pe care noi, vreme îndelungată, am avut privilegiul să considerăm că ni se cuvin, în fiecare zi.

După ce a cerut păstrarea unui moment de reculegere pentru toți bărbații, femeile, copiii, civilii și soldații ucraineni uciși în război, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat că „trebuie să acționăm acum, nu să așteptăm sfârșitul războiului, pentru a-i aduce în fața justiției pe toți aceia care au dezlănțuit acest război și pentru a împiedica repetarea agresiunii. Aceasta va fi cea mai eficientă formă de a proteja libertatea, drepturile omului, statul de drept și celelalte valori comune întruchipate de acest Premiu al Parlamentului European.

Adresându-se prin video-conferință, el a cerut sprijin pentru un tribunal internațional care să judece crimele comise de Rusia.

Premiul Saharov al Parlamentului European

Premiul Saharov pentru libertate de gândire se acordă în fiecare an de către Parlamentul European. A fost înființat în 1988 pentru a onora cetățenii și organizațiile care luptă pentru drepturile omului și libertățile fundamentale. Își ia numele de la fizicianul și disidentul sovietic Andrei Saharov, și constă într-un certificat și un premiu în valoare de 50.000 EUR.

În 2021 Parlamentul a acordat premiul liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol