27 septembrie 2022, 8:16

Populația lumii ajunge la 8 miliarde! China nu va mai fi cea mai numeroasă națiune

Populația lumii ar urma să ajungă la 8 miliarde de locuitori la 15 noiembrie, potrivit unei estimări a Departamentului pentru Afaceri Economice și Sociale al ONU.

Conform datelor, India va depăși China drept cea mai populată țară din lume până în 2023, scrie UN News.

„În timp ce așteptăm nașterea locuitorului cu numărul opt miliarde al Pământului”, acesta este „un memento al responsabilității noastre comune de a avea grijă de planeta noastră și un moment de reflecție asupra domeniilor în care încă nu reușim să ne respectăm angajamentele pe care ni le-am luat unii față de alții”, a notat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un comunicat.

Istorie

Populația mondială crește în cel mai lent ritm din 1950 încoace.

Raportul declară că, în ultimele decenii, fertilitatea a scăzut semnificativ în multe țări: în prezent, două treimi din populația mondială trăiește într-o țară sau într-o zonă în care fertilitatea pe parcursul vieții este sub 2,1 nașteri pe femeie, aproximativ nivelul necesar pentru o creștere zero pe termen lung, pentru o populație cu o mortalitate scăzută.

În 61 de țări sau zone, se preconizează că populația va scădea cu cel puțin un procent în următoarele trei decenii, ca urmare a unor niveluri scăzute susținute de fertilitate și, în unele cazuri, a unor rate ridicate de emigrare.

Pandemia COVID-19 a avut un efect asupra evoluției populației: speranța de viață la naștere la nivel mondial a scăzut la 71 de ani în 2021 (de la 72,9 ani în 2019) și, în unele țări, este posibil ca valurile succesive ale pandemiei să fi produs reduceri pe termen scurt ale numărului de sarcini și nașteri.

Pronostic 2030, 2050, 2100

Populația mondială ar putea ajunge la aproximativ 8,5 miliarde de locuitori în 2030 și la 9,7 miliarde în 2050, atingând un vârf de aproximativ 10,4 miliarde în anii 2080 și rămânând la acest nivel până în 2100.

Mai mult de jumătate din creșterea demografică așteptată în următoarele decenii va fi concentrată în opt țări, potrivit departamentului ONU.

Acestea sunt Republica Democratică Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine și Tanzania.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol