16 aprilie 2024, 23:05

“Portret neretușat al lui Nicolae Ceușescu”. Imaginea dictatorului așa cum reiese din interviurile apropiaților

Printre volumele lansate la Gaudeamus se numără la Editura Evenimentul și Capital și volumul lui Toma Roman Jr. – “Portret neretușat al lui Nicolae Ceușescu”.

Volumul, acum disponibil pe piață, oferă informații despre dictator dintr-o serie de interviuri realizate cu apropiații acestuia. Autorul Toma Roman Jr. reconstruiește o imagine a lui Ceaușescu mai puțin cunoscută, din spusele unor oameni care au avut funcții importante, rude sau cunoscuți ai dictatorului.

Printre cei intervievați se numără Ștefan Andrei, Cornel Burtică, Emil Bărbulescu, Iosif Banc sau Serghei Mizil. Majoritatea acestora cred că Nicolae Ceaușescu și-a iubit țara, dar a făcut-o de o manieră primitivă și dădea dovadă de un naţionalism exacerbat, manifestat prin ura față de alte popoare, precum ungurii.

Din carte, cititorii pot afla și felul deformat în care Ceaușescu interpreta binele. Ca de exemplu, faptul că a dorit să aducă în România arhitectura pe care o văzuse în alte țări. Numai că rezultatul a fost distrugerea Bucureştiului vechi şi a destinului câtorva sute de mii de oameni. Sau faptul că a aprobat aşa numitul „plan de alimentaţie raţională” făcut de medici obedienţi, fiind convins că o să aibă un popor sănătos, numai că oamenii mai rău s-au îmbolnăvit.

“Patriotismul”lui Ceaușescu

„Este o carte care a dospit foarte multă vreme. Am început să lucrez la ea în perioada în care eram jurnalist şi am încercat să identific cât mai mulţi oameni din anturajul lui Nicolae Ceauşescu, oameni care încă supravieţuiau. În momentul de faţă, din cei 13 intervievaţi pe care i-am inclus în carte, doar doi mai sunt în viaţă”, a precizat Toma Roman Jr.

„Toţi spun că Ceauşescu era cum era, dar era patriot, chestie pe care eu o contest, pentru că patriotismul pentru el era doar un vehicul care să-l pună în lumina reflectoarelor, avea momente în care era de treabă, în timp ce ea era o scorpie îngrozitoare. Ea îl izolase, el nu mai ştia ce se întâmplă, ea bloca tot. Ştefan Andrei, spre exemplu, mi-a spus că pentru numirea unui grădinar sau şofer la o ambasadă a Republicii Socialiste România trebuia girul ei, semnătura ei olografă. (…) Până la urmă, plictisit şi supărat pe toate acestea, Ştefan Andrei a început să facă peste capul ei numirile la ambasade ale funcţionarilor inferiori. Asta a dus şi la căderea lui în dizgraţie”, a povestit Toma Roman Jr.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol