CITIRE

Portretul colecționarului – 40 de ani de la ...

Portretul colecționarului – 40 de ani de la deschiderea Muzeului Colecțiilor de Artă

Expoziția marchează patru decenii de existență a Muzeului Colecțiilor de Artă și creșterea patrimoniului acestuia de la 13 colecții câte număra în momentul deschiderii, la 47 în anul 2018, șaisprezece dintre acestea fiind donate în perioada post-decembristă.

Urmărind un parcurs cronologic, expoziția reliefează povești de viață emoționante cum ar fi cea a colecţiei avocatului Hurmuz Aznavorian; formată în perioada interbelică, aceasta a fost donată în anul 2000 de Rodica Aznavorian Sfinţescu, fiica sa, pentru a împlini dorinţa tatălui dispărut în 1954 în lagărul de muncă forțată de la Canalul Dunăre-Marea Neagră.

Deși colecțiile reunesc lucrări aparținând unor stiluri, epoci istorice sau zone geografice diferite, ele dezvăluie interesul colecționarilor pentru arta românească, fie ea cultă, religioasă sau populară, modernă sau contemporană lor. Selecția sugerează contribuția colecţionarilor la păstrarea valorilor artei românești prin susținerea unor artiști supuși constrângerilor materiale sau ideologice.

Sursă foto: mnar.arts.ro

Donațiile, făcute pe parcursul secolului XX și până în zilele noastre, sunt rodul unei generozități cultivate care vede în împărtășirea bucuriei de a contempla cea mai bună răsplată a eforturilor depuse de artiști și colecționari deopotrivă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.