16 octombrie 2021, 21:43

Postul poate ajuta la protejarea împotriva infecțiilor

Un studiu efectuat pe șoareci la Universitatea British Columbia din Canada sugerează că postul poate ajuta să ne protejeze de infecții. Când oamenii sau animalele dezvoltă o infecție, își pierd adesea pofta de mâncare. Cu toate acestea, până acum a rămas neclar dacă postul poate proteja o gazdă de infecție sau poate spori susceptibilitatea la aceasta.

Pentru a testa acest lucru, echipa a ținut fără mâncare un grup de șoareci timp de 48 de ore și i-a infectat pe cale orală cu Salmonella Enterica Serovar Typhimurium, o bacterie responsabilă de o proporție ridicată de cazuri de gastroenterită la om. Ei au descoperit că șoarecii care ținuseră post au avut mai puține semne de infecție bacteriană și foarte puține leziuni ale țesutului intestinal în comparație cu șoarecii hrăniți. Cu toate acestea, când au repetat experimentul cu șoareci infectați cu Salmonella intravenos, efectul protector nu a fost prezent.

În mod similar, efectul protector nu a apărut nici atunci când au repetat experimentul a treia oară, folosind șoareci crescuți fără un microbiom normal. Acest lucru sugerează că efectul protector s-a datorat modificărilor microbiomilor intestinali ai șoarecilor.

Când alimentele sunt limitate, microbiomul pare să sechestreze nutrienții, împiedicând agenții patogeni să dobândească energia de care au nevoie pentru a infecta gazda.

Echipa intenționează să investigheze efectul postului asupra microbiomului în continuare, cu scopul de a stabili dacă absența sau prezența bacteriilor specifice este responsabilă pentru efectul protector.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.