7 iunie 2022, 14:53

Poți cere despăgubiri, dacă nivelul ridicat de poluare a aerului dăunează sănătății

Cetăţenii din ţările Uniunii Europene pot să-şi dea în judecată guvernele pentru despăgubiri financiare dacă nivelurile ilegale de poluare a aerului le dăunează sănătăţii, a declarat joi Juliane Kokott, avocatul general al Curții de Justiție a Uniunii Europene – CJUE.

Precizarea avocatului vine în urma unui șir de hotărâri ale CJUE din ultimii ani prin care aproximativ 10 țări UE, printre care Franța, Polonia, Italia și România au fost găsite vinovate de poluare ilegală a aerului.

„Avocatul general Juliane Kokott consideră că o încălcare a valorilor limită pentru protecția calității aerului conform legislației UE poate da naștere la dreptul unor despăgubiri din partea statului”, a informat CJUE într-un comunicat citat de Reuters.

Kokott a remarcat că adesea comunitățile mai sărace trăiesc și lucrează în zone foarte poluate și au nevoie în special de protecție judiciară.

Cu toate acestea, ea a subliniat că orice persoană care pretinde despăgubiri ar trebui să demonstreze că daunele aduse sănătății sale au fost cauzate direct de poluarea aerului.

În plus, un guvern ar putea să evite plata despăgubirilor dacă poate dovedi că astfel de depăşiri ale valorilor limită ar fi avut loc şi dacă statul respectiv ar fi adoptat, la timp, planuri privind calitatea aerului care să satisfacă cerinţele directivei UE.

Un locuitor al Parisului cere despăgubiri de 21 de milioane de euro

Opinia avocatului general are legătură cu un caz declanșat de un rezident din Paris care solicită, de la guvernul francez, despăgubiri în valoare de 21 de milioane de euro pentru că aerul poluat i-a afectat sănătatea, iar guvernul francez nu a respectat limitele UE privind calitatea aerului.

Un tribunal din Versailles a cerut CJUE să clarifice dacă persoanele fizice pot solicita astfel de despăgubiri.

Opiniile avocatului general nu sunt obligatorii pentru CJUE, chiar dacă, în majoritatea cazurilor, judecătorii CJUE tind să urmeze opiniile avocatului general.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol