4 mai 2024, 5:56

POTOPUL. Grecia, Bulgaria și Turcia, lovite de inundații: victime, mașini duse în mare, turiști blocați în hoteluri

Nu a fost suficient prăpădul provocat de incendiile devastatoare din Grecia, pentru stăpânirea cărora a fost nevoie și de intervenția unor pompieri din străinătate, inclusiv România. Acum a venit Potopul. E dezastru în mai multe regiuni din Grecia. Iar dezastrul se extinde în Bulgaria și Turcia. Cel puțin trei oameni au murit, după ce furtuna Daniel a adus ploi torențiale care au provocat viituri extrem de violente.

În Grecia, cea mai gravă situație este în Volos, unde viiturile au luat cu ele poduri, copaci și mașini. Un turist român blocat în Platania, la 50 de km de Volos, a povestit la Digi24 cum apele au înghițit, în fața ochilor lui, cel puțin 20 de mașini, care în cele din urmă au ajuns în mare. Plouă în continuare foarte puternic, spune bărbatul, iar hotelul în care este cazat împreună cu familia sa este inundat.

Bogdan Plugaru, turist român în Grecia: Suntem în Platania, la 50 km de Volos. Este pentru prima dată când venim în această zonă, suntem fideli clienți ai Greciei în concediu. Noi am ajuns ieri și azi noapte a fost o rupere de nori, a plouat toată noaptea torențial. În momentul de față, apa în hotel este de un metru. Hotelul este situat pe malul apei și de dimineață și până acum am numărat cel puțin 20 de mașini care au ajuns în mare. Suntem cu mașina, am mai întâlnit încă o familie de români. Ne-am mutat mașinile într-un loc cât de cât sigur. A început din nou să crească apa, deși scăzuse la un moment dat, acum hotelul este iar inundat. Suntem blocați, nu avem curent și nici apă curentă. Ieri a fost ok, azi la prânz s-a luat curentul, internet avem doar pe date mobile, apa s-a luat acum vreo două ore și nu cred că o să mai vină prea curând curentul pentru că stâlpii pluteau prin mare.

Zeci de români sunt blocați, fără apă și mâncare, din cauza inundațiilor masive. În Volos, drumurile au fost rupte, iar pompierii încearcă să ajungă la omenii complet izolați în acest moment, iar portul Volos este complet sub ape.

Furtuna Daniel s-a abătut de luni asupra vestului şi centrului Greciei. Au fost sute de apeluri la serviciile de urgenţă pentru a pompa apa, la doar câteva zile după ce un incendiu soldat cu victime, care a ars mai bine de două săptămâni, fusese pus sub control în nordul ţării.

Maria Coman, realizator Antena 3 CNN, este acum în Grecia și a avut o intervenție în cadrul emisiunii News Hour with CNN în legătură cu situația devastatoare de acolo.

”Sunt exact în această zonă, la câteva zeci de kilometri de Volos, dar face parte din aceeași regiune. Plouă de mai bine de 24 de ore încontinuu. De ieri de dimineață plouă practic fără nicun fel de oprire. Noaptea trecută a tunat permanent. Era ca și cum, știu că este o comparație poate un pic forțată, dar chiar părea că este un bombardament permanent asupra zonei.

În momentul de față, codul roșu pe care l-au emis meteorologii de aici din Grecia a fost prelungit cu încă 24 de ore. Ar fi trebut să se termine sau să se îmbunătățească un pic starea vremii undeva mâien dimineață, dar se pare că mai durează cel puțin până joi, din datele pe care le-au dat până acum meteorologii.

Drumurile de munte, în principiu, au fost închise, iar autoritățile avertizează permanent să nu fie folosite, pentru că e pericol să se producă alunecări de teren.

Știu români care au decis să plece acasă pentru că vremea nu se anunță foarte bună pentru toată săptămâna care urmează. Spuneam, tocmai a fost prelungit și codul roșu de inundații și de vreme rea.

Situația este destul de complicată mai les că mai e o problemă. Aici este zona în care au fost incendii foarte puternice la începutul acestei luni”, a transmis Maria Coman, realizator Antena 3 CNN.

 

Foarte mulți dintre ai noștri sunt blocați în Skiathos, de unde nu pot pleca, pentru că feriboturile nu au circulat, nici ieri, nici astăzi. Apa care curge cu o forță incredibilă pe străzi a luat mașinile cu totul și le-a azvârlit în mare. Sunt probleme uriașe și pe litoralul bulgăresc.

Autoritățile elene au emis un Cod roșu de vreme severă pentru regiunea Magnisia, a cărei capitală este Volos, și în insulele Sporade, din apropierea zonei continentale. Situația este scăpată de sub control mai ales în Skiathos.

Mai multe vehicule venite pentru a se îmbarca pe feribot au fost luate de ape și au ajuns în mare. Circulația vehiculelor a fost temporar suspendată pe întreaga rețea rutieră a insulei. De asemenea, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă.

A fost prăpad și în Bulgaria. Cel puțin doi oameni și-au pierdut viața și mulți altii sunt dați dispăruți după ce viiturile au inundat stațiunile de pe litoralul bulgăresc, aflate la granița cu Turcia.

Autoritățile au decretat stare de urgență în orașul Tsarevo și le-au cerut oamenilor să se îndrepte urgent spre zonele mai înalte. Ploile au umflat apele a două lacuri, care au dat pe afară.

Și râul Veleka a ieșit din matcă. Într-un camping popular în rândul turiștilor, apele au ajuns până la doi metri înălțime. Mai mulți oameni au cerut ajutorul pompierilor după ce au rămas blocați în mașini.

Două persoane au decedat, iar alte patru sunt considerate dispărute în urma ploilor torențiale și a inundațiilor cauzate de furtunile puternice care au afectat vestul Turciei.

Autorităţile continuă să caute cele patru persoane dispărute în provincia vestică Kirklareli, în apropiere de graniţele cu Grecia şi Bulgaria, a precizat Agenţia de gestionare a dezastrelor AFAD. Alte şase persoane au fost salvate.

Potrivit agenţiei de presă Anadolu, bungalouri dintr-un complex de vacanţă au fost măturate de apele pluviale. Ploile torenţiale au inundat case şi străzi.

Ploi torenţiale s-au abătut luni şi asupra oraşului Mugla din sud-vestul Turciei, însoţite de fulgere care au provocat incendii în 36 de locaţii, a relatat Anadolu.

În weekend, regiunea Mării Negre a fost, de asemenea, afectată de inundaţii.

Agenţia de gestionare a dezastrelor AFAD a prognozat noi furtuni pentru vestul şi sud-vestul Turciei, avertizând cu privire la riscul de viituri, fulgere şi vânturi puternice.

Turcia s-a confruntat cu un val de căldură la jumătatea lunii august. Temperaturile în estul ţării sunt în continuare peste valorile normale pentru această perioadă a anului, însă au revenit la normal în alte părţi, a precizat serviciul meteorologic, conform Agerpres.

 Foto: Twitter/meteo.gr – Ο καιρός


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol