29 noiembrie 2020, 14:43

Povestea alergătoarei cu hijab: Când eram adolescentă, nu vedeam nimic în afara pavajelor

Tânăra poreclită alergătoarea cu hijab are o poveste de viață emoționantă.

Zahra Aarbzada, în vârstă de 21 de ani, s-a născut într-o tabără de refugiați din Iran. Nu își cunoaște data exactă a nașterii fiindcă mama sa nu știa să citească și să scrie, iar certificatul de naștere s-a pierdut.

După ce am împlinit opt ani, familia mea s-a mutat din Iran în Kunfuz, una dintre cele mai conservatoare provincii din Afganistan. Fetele nu pot merge la școala publică. Când ieșim afară, trebuie să fim acoperite, fără să ne arătăm nicio bucată de piele. Oamenii te judecă dacă privirea ta nu este în pământ. Când eram adolescentă, nu vedeam nimic în afara pavajelor„, povestește tânăra, conform peroz.ro.

Zahra povestește despre tatăl ei că acesta a încetat să mai meargă la școală la vârsta de 11 ani, dar mama sa nici până la vârsta de 47 de ani nu a știut să-și scrie numele. Părinții ei au sprijinit-o și au învățat-o să aprecieze educația. A studiat limba engleză și la 14 ani s-a mutat în SUA, după ce a obținut o bursă la școala cu internat din Rhode Island.

Oamenii vorbeau atât de repede. M-am îngrijorat că patul din dormitorul meu era lângă fereastră. Dacă ar fi fost un atac cu bombă? Timp de câteva săptămâni am dormit pe podea.”, mai adaugă aceasta.

Tânăra mai mărturisește că aceste schimbări au șocat-o.

Mersul pe jos noaptea, de asemenea, mă speria. Am asociat acea oră cu împușcăturile dintre soldații talibani și Guvern. A durat mult timp până am fost gata să mă bucur de plimbarea de la bibliotecă până în dormitorul meu„.

Zahra Aarbzada își descoperă pasiunea pentru alergare

Când am început sa alerg, am căutat online pentru a găsi alte fete musulmane care alergau în hijab. Nu am găsit prea mult, așa că am decis să îmi fac propriul blog: The Runner Hijabi. Sper că le ajută pe alte femei musulmane să aleagă un stil de viață activ, iar pe non-musulmani să își dea seama cât de greu este să fii musulman în Occident. Noi, femeile afgane, avem o cale lungă înainte, dar cred în puterea micilor schimbări„, spune ea, conform Health.

A participat la numeroase maratoane. Fiecare cursă se simte ca o mică victorie și îi dă încredere pentru tot restul zilei. Este privită deseori de oameni pentru că poartă hijab-ul, iar mulți dintre ei chiar o întreabă de ce se acoperă.

„Acum ești în America. Ai libertate. De ce nu o folosești?” spun aceștia.

sursa foto:peroz.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.