19 martie 2024, 7:07

Povestea aromânilor, văzută și trăită de o tânără machedoancă. INTERVIU Elena Canciu, despre tradiții, personalități și dansuri aromâne

Pe 23 mai se sărbătorește Ziua Naţională a Aromânilor. Gheorghe Hagi, Simona Halep, dar și alte personalități importante din cultură, sport sau politică provin din comunitatea machedonilor.

Elena Canciu este o tânără machedoancă. A absolvit o facultate de finanțe-bănci și lucrează la o firmă internațională de monitorizare a activității mass-media. Încercând să aplice atât ceea ce a învățat la universitate, dar și din pasiune, și-a deschis propria afacere în domeniul înfrumusețării unghiilor.

Într-un interviu acordat editiadedimineata.ro, Elena a vorbit despre comunitatea machedonilor din România și despre cum sunt păstrate tradițiile aromâne.

Elena Canciu

Elena Canciu

editiadedimineata.ro: Ce trebuie să știe societatea românească despre aromâni?

Elena Canciu: Suntem o ramură a latinității răsăritene, alături de dacoromâni, meglenoromâni și istroromâni. Limba noastră maternă este limba aromână. În prezent, suntem recunoscuți oficial ca minoritate în Macedonia. Ziua de 23 mai este sărbătorită ca ziua națională a aromânilor. Simbolul în care o parte din Comunitatea Aromână din România se recunoaște este „Soarele de la Vergina”.

Soarele de la Vergina

Soarele de la Vergina, steagul aromânilor. Sursă: Wikipedia

editiadedimineata.ro: Ce obiceiuri au fost transmise până acum în familia ta? Ce ai vrea să-ți înveți copiii?

Elena Canciu: Încă de mică, primul lucru transmis de familia mea a fost limba aromână. De-a lungul vieții, mi-au fost transmise valorile și principiile după care ne ghidăm noi, machedonii, pentru a nu se pierde și a duce mai departe renumele nostru. Sper că copiii mei vor reuși să învețe limba și dansurile, să mențină în continuare tradițiile, cum am reușit să o facem noi și strămoșii noștri.

editiadedimineata.ro: Cum își păstrează machedonii tradițiile?

Elena Canciu: Totul ține de cum suntem educați în familie. Încă de mici ni se transmit principiile și valorile poporului aromân, învățăm limba aromână. Ține de fiecare dintre noi dacă de-a lungul vieții vrem sa respectăm aceste învățături, tradiții și obiceiuri. Ne păstrăm tradițiile prin dansuri, prin bucate machedonești, prin evenimente specifice poporului nostru, prin limba pe care o vorbim. Pentru aromâni, cel mai important moment al vieţii este acela când se întemeiază o nouă familie.

Elena, în timpul unui dans tradițional aromân

Elena, în timpul unui dans tradițional aromân

editiadedimineata.ro: Există o comunitate a machedonilor din România? Ce activități întreprinde?

Elena Canciu: Da! Există mai multe comunități, printre care Comunitatea Aromânilor din România, dar și Societatea Culturală Aromână, care se ocupă de organizarea a diferite spectacole, festivaluri, întâlniri sau diverse proiecte ce au ca scop promovarea și protejarea identității noastre.

editiadedimineata.ro: Ce mari personalități aromâne admiri?

Elena Canciu: Sunt multe personalități care mă inspiră. Cred că ar merita menționați istoricul Neagu Djuvara, marele actor Toma Caragiu, campioana Simona Halep, dar și marele fotbalist Gheorghe Hagi. Sunt oameni apreciați în întreaga lume. Oriunde am merge în străinătate noi, românii, putem enumera acești mari aromâni cu încredere, și vom fi luați în seamă.

editiadedimineata.ro: Care este secretul coeziunii din cadrul comunității aromânilor?

Elena Canciu: Secretul constă în respectul pe care îl aveam unii față de alții și prin faptul ca am fost crescuți fiind ghidați de aceleași valori și principii. Mulți dintre noi ne cunoaștem sau suntem rude, fie de gradul I, fie prin alianță, ceea ce face ca neamul nostru sa fie puternic și unit. Ne mai unesc muzica și dansurile machedonești.

Cover: Colaj Romanian Soccer, Fanatik, Cotidianul, Adevărul


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol