18 septembrie 2021, 16:46

Povestea celebrilor pantofi cu talpa roșie. Christian Loubutin, de la periferia Parisului pe cele mai înalte culmi ale succesului

Christian Louboutin este unul dintre cei mai cunoscuți designeri de pantofi din întreaga lume, un simbol al clasei și al rafinamentului. În ciuda talentului său incontestabil și al renumelui său, acesta se trage dintr-o familie care a fost foarte departe de lumea artei și a modei. Tatăl său, Roger Louboutin a lucrat într-un atelier de tâmplărie, iar mama sa Irene este gospodină.

A trăit foarte modest, într-o casă mică de la periferia Parisului, pe care a împărțit-o cu ceilalți trei frați ai săi.

Tatăl meu a fost un producător de dulapuri și mi-a spus odată că trebuie să urmez vena lemnului, mai degrabă decât să îmi impun propria voință asupra lui. Am luat acest sfat ad literam și am ales să urmez ca atare toate oportunitățile pe care viața le aruncă spre mine. De-a lungul carieri mele de 29 de ani ca designer de pantofi, nu am avut niciodată un plan bine stabilit și cred că fiecare dintre noi are un destin al său, o călătorie proprie. Sfatul meu este să vă bucurați de aventură. Nu există o cale ușoară prin care să îți atingi obiectivul. Experiența mea de călător a început la o vârstă foarte fragedă. Când ești copil imaginația ta îți permite să zbori dincolo de tine, este ceva ce nimeni nu poate lua de la tine.”,Christian Louboutin pentru CNN. 

Însă, o simplă excursie la muzeu avea să-i schimbe complet viața. La vârsta de 8 ani, băiatul a vizitat Muzeul Național al Africii și Oceania. Când a intrat în sală, a observat un semn care interzicea accesul în sală persoanelor care purtau pantofi cu toc, iar imaginea pantofilor de pe panou i-a rămas întipărită în memorie. Louboutin a recunoscut că din acea zi a început să dezvolte o pasiune pentru pantofi.

Iar în scurt timp, caietele de școală s-au transformat în carnete de schițe, iar ceea ce la început părea a fi doar un hobby, s-a transformat într-o pasiune desăvârșită. Din acest motiv, studiul a fost lăsat pe plan secund, iar din cauza performanțelor sale scăzute, a fost exmatriculat din patru școli.

Însă acest lucru nu l-a deranjat pe tânărul Christain. Acesta își petrecea tot timpul în teatru, acolo unde admira reprezentațiile dansatorilor, pe care nu se mai sătura să îi privească, din cauza faptului că purtau în picioare pantofi cu toc înalt strălucitori. Astfel, binecunoscuții pantofi de dans stiletto au fost cei după care designerul și-a creat primele sale referințe de stil.

„O altă influență majoră din copilăria mea a fost Palais de la Porte Dorée, un muzeu de artă decorată la sfârșitul străzii mele. În subsol exista un acvariu tropical și îmi plăcea foarte mult culorile luminoase ale peștilor. La etaj, la vremea în care Palais era acasă la Musée des arts africains et océaniens (MAAO). Acest loc îmi hrănea imaginația. Până la urmă am explorat întreaga clădire. Alături de frumoasele fresce, am călătorit lumea prin toate aceste obiecte uimitoare din țări din Africa și Oceania.” , Christian Louboutin pentru CNN. 

Sursă Foto: bonfirethemes.com/

Imaginația și călătoriile au alimentat succesul lui Christian Louboutin

„De-a lungul vieții mele am fost mereu interesat de alte culturi și civilizații, m-am conectat cu țări care nu sunt ale mele, culturi și alimente care mi-au fost exotice.” Christian Louboutin pentru CNN. 

Pe la mijlocul anilor ’70, Louboutin a găsit o carte biografică despre designerul francez de încălțăminte de lux Roger Vivier, care s-a născut, la fel ca acesta, la Paris. Mai târziu, Christian a mărturisit că acesta a fost momentul în care a simțit, cu toată ființa sa, că aceasta va fi principala sa ocupație, pentru tot restul vieții.

După ce a treminat cursurile elementare, Louboutin a studiat la Școala de Arte Plastice, acolo unde a învățat teatru și sculptură. A reușit, în scurt timp, să își găsească și o slujbă la cabaretul Foley Berger. Aici, datoria lui era să creeze costume pentru dansatori, însă nu a renunțat la visul său și a continuat să schițeze pantofi pentru diverși artiști.

În 1979, Christian Louboutin a plecat într-o călătorie Egipt și India, care a durat un an și jumătate, dar care a reușit să îi schimbe viața și viziunea asupra lumii. S-a întors în orașul său natal, în 1981, s-a dus imediat la casele de modă din Paris, în speranța că va găsi un loc potrivit în care să își exprime imaginația. Își arăta peste tot cele mai bune schițe de pantofi, până când a fost descoperit de celebrul designer și couturier Charles Jourdan, căuria i-a fost ucenic doi ani de zile. Aici s-a specializat în încălțăminte și accesorii, urmând să fie acceptat ca designer independent în casele de modă „Dolce & Gabana”.

Sursă Foto: france24.com

„Roșu Louboutin”, culoarea dorită de toate femeile

Primul design creat de Christian Louboutin a apărut în 1988. O pereche de pantofi cu tocuri înalte care s-a remarcat pentru deschiderea cotului interior al piciorului și o parte a degetelor, pe care designerul o consideră foarte sexy.

În timp ce lucra în atelierul său, la următoarea sa capodoperă, Christain Louboutin a observat că una dintre dintre asistentele sale își făcea unghiile, cu o ojă de culoare roșie. Atinci a simțit că roșu este singurul element fără de care acel model de pantofi nu ar fi fost perfect. Așa că, a luat oja asistentei și a vopsit tălpile pantofilor. De atunci, acesta a continuat să vopsească tălpile tuturor modelelor sale în roșu, devenind chiar și semnătura artistului.

Sursă Foto: us.christianlouboutin.com

Sursă Cover Foto: france24.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.