29 martie 2024, 12:10

Povestea celor mai bătrâne păduri din România. Unde găsești cea mai frumoasă bogăție naturală de pe teritoriul țării noastre

În România, la momentul actual pădurile sunt considerate cea mai de preț și frumoasă bogăție naturală de pe teritoriul țării. Acestea reprezintă aurul verde al Planetei, fiind refugiul animalelor sălbatice, dar și sursa noastră de oxigen. Problema defrișărilor ilegale, dar și a incendiilor din păduri generează zilnic îngrijorare și teamă, amenințările față de mediul natural fiind cel mai dezbătut subiect la nivel mondial.

În țara noastră, pot fi regăsite cele mai vechi păduri din Europa, a căror farmec și frumusețe nu pot fi contestate. Există trei păduri în România care au o poveste impresionantă și un peisaj feeric, acestea fiind: pădurea Mociar, pădurea Giumalău și, nu în ultimul rând, pădurea de la Giumalău, relatează descopera.ro.

Pădurea Mociar

Conform Romsilva, Pădurea Mociar, situată în județul Mureș, este cea mai veche pădure de pe teritoriul țării. Mai mulți specialiști ce au studiat locul confirmă că existența stejarilor se întinde de mai bine de căteva secole, dar ciclul lor de viață este aproape de sfârșit din cauze naturale, nefiind amenințat de defrișările ilegale. Aceasta are  peste 40 de hectare, iar hidrologii susțin că râul Mureș izvorăște din această pădure.

Speciile de animale care pot fi întâlnite în pădure sunt căprioara, mistrețul, iepurele, vulpea, dar și mai multe păsări răpitoare, specii care pot fi văzute în aproape orice pădure din țară. Deși este bine protejată împotriva tăietorilor ilegali de lemne, ciobanii care își aduc oile să pască ilegal reprezintă o amenințare pentru flora din Mociar, susține cunoastelumea.ro.

sursa foto: romaniamama.ro

Pădurea Letea

Situată în județul Tulcea, pădurea Letea este o rezervație naturală, fiind pusă sub ocrotire în 1930, este și cea mai veche rezervație din România cu peste 5000 de hectare și peste 2000 de suprafețe protejate. Flora specifică este una deosebită, nefiind întâlnită prea des, respectiv: stejar de luncă și stejar brumăriu, plop alb, frasin de luncă, tei alb. Ceea ce este unic la această pădure este fauna cățărătoare: vița sălbatică, hameiul, liana grecească.

Teritoriul verde este cunoscut și datorită filmului „Caii sălbatici din Delta Dunării” ce a avut ca subiect numeroșii caii sălbatici abandonați de localnici în pădure, dar care din păcate constituie o amenințare pentru floră, aflăm de pe ro.wikipedia.org.

sursa foto: blog.icar.ro

Pădurea de la Giumalău

Situată în nordul Carpaților Orientali, această pădure este considerată cea mai mare pădure de molid virgină din Europa. În ciuda defrișărilor scăpate de sub control, acest teritoriu este neatins, iar organizația Agent Green cere protejarea ei și recunoaștere la nivel internațional, conform adevărul.ro.

Pădurea este declarată rezervație naturală încă din 1941, adăpostind mai multe specii de animale precum: ursul brun, cerbul, jderul, veverița, pisica sălbatică, bufnița, uliul, ciocănitoarea. La momentul actual sunt depuse eforturi mari pentru a stabili statutul de rezervație naturală pentru a proteja toate speciile de animale și de plante existente pe teritoriul pădurii.

sursa foto: adevarul.ro

sursa foto cover: romaniamama.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE