3 iunie 2020, 0:34

Povestea celui mai tânăr membru Iris din toate timpurile. INTERVIU Andrei Bălașa, despre muzică, Cristi Minculescu și viitorul rockului românesc

În 1976, Emil Lechințeanu, Nelu Dumitrescu si Nuțu Olteanu fondează trupa Iris. În 1980, trupa este relansată într-o formulă din care făcea parte și Cristi Minculescu. În 1988, formația este interzisă, fiind considerată un exemplu negativ pentru tineretul comunist. După Revoluție, Iris devine una dintre cele mai apreciate formații rock. În ultimii ani, componența trupei a fost modificată de mai multe ori.

Iris | Sursă: Flikr Fan Club Iris

Iris la Cenaclul Flacăra | Sursă: Flikr Fan Club Iris

În ultimele decenii, Iris a fost un simbol pentru noile generații, indiferent de schimbările de regim și de tendințe muzicale. Unul dintre tinerii care au crescut cu melodiile trupei este Andrei Bălașa.

Andrei Bălașa

Andrei Bălașa

Andrei Bălașa a studiat la Liceul George Enescu și la Conservator. A fondat mai multe trupe precum PhenomenOn și Groovy Bastards, cu care a cântat în deschidere la formații mari precum Linkin Park sau Nazareth . În 2018, a devenit cel mai tânăr membru Iris din toate timpurile.

Într-un interviu oferit editiadedimineata.ro, Andrei a vorbit despre pasiunea pentru muzică și despre ce pregătesc noile generații de rockeri care vor să cucerească scenele. În exclusivitate, cel mai tânăr membru Iris își anunță plecarea din formația cu melodiile căreia a crescut.

Andrei Bălașa

Andrei Bălașa

Andrei și muzica

editiadedimineata.ro: Ai luat primele lecții de pian la 6 ani. Cum ai ajuns să faci asta? Îți plăcea? Te-au influențat părinții?

Andrei Bălașa: Întotdeauna m-a fascinat arta. De la vârste fragede mi-am dorit să fiu regizor de filme, scenarist, pictor etc. Pianul a venit ca o oportunitate având în vedere ca aveam școala populară de arte lângă casă. Un lucru pozitiv pe care l-am câștigat odată cu studierea pianului a fost învățarea limbajului muzical, dar cu siguranță pasiunea mea pentru muzică a venit odată cu acordurile chitarei.

editiadedimineata.ro: La 11 ani ai fondat trupa PhenomenOn, cu care ai cântat mai târziu în deschidere la câteva formații internaționale. Care e povestea voastră? Cum au reușit niște copii să ajungă lângă Linkin Park?

Andrei Bălașa: Am cântat 8 ani alături de formația PhenomenOn. Această trupă a însemnat o mare parte din mine. Am avut parte de o susținere mare din partea părinților mei și am realizat niște lucruri de care voi fi întotdeauna mândru. Legat de onoarea de a deschide la Linkin Park, s-a obținut datorită lui Alex Revenco, care ne-a recomandat organizatorilor.

editiadedimineata.ro: Ai studiat la Liceul George Enescu și la Conservator. Ce se întâmpla cu tine dacă nu descopereai muzica? Unde te-ai vedea într-un univers paralel?

Andrei Bălașa: Probabil tot într-un domeniu artistic. Prin artă poți spune povești si poți lasă în urma ta o bucată din sufletul tău.

Cristi Minculescu, simbol Iris | Sursă: Digi 24

Cristi Minculescu, simbol Iris | Sursă: Digi 24

Despre Iris și Cristi Minculescu

editiadedimineata.ro: Toată lumea a ascultat Iris. Pentru tine ce însemna această formație înainte să i te alături?

Andrei Bălașa: Este o onoare extraordinară pentru mine să fac parte din Iris. Cu siguranță ce m-a bucurat cel mai mult la această formație nu a fost numele în sine, ci colegii extrem de experimentați pe care i-am apreciat de când m-am apucat de muzică rock.

editiadedimineata.ro: Cum ai ajuns în Iris?

Andrei Bălașa: Lumea muzicii nu este extrem de mare. Mă cunoșteam cu o parte din membrii și ei m-au recomandat.

editiadedimineata.ro: Ce înseamnă Cristi Minculescu pentru muzica românească? Cum a afectat parcursul Iris plecarea lui din trupă?

Andrei Bălașa: Cristi Minculescu este fără dar și poate un nume extrem de mare al muzicii rock românești. El a plecat de mult timp din formația Iris, ei având alți doi soliști până la cooptarea lui Costi Sandu, unul dintre cei mai buni soliști rock din România. Iris-ul, după parerea mea sună foarte bine acum, dar publicul hotărăște dacă poate să asculte un Iris fără Minculescu sau nu.

În premieră pentru editiadedimineata.ro, Andrei Bălașa își anunță plecarea din Iris.

editiadedimineata.ro: Ești în Iris, dar faci parte și din mai multe proiecte muzicale inițiate de tineri. Cum arată viitorul muzicii românești? Cu ce trupe îți propui să calci pe urmele Iris?

Andrei Bălașa: Alături de Iris am făcut un album care, eu cred, ca este extrem de bun, „Lumea toată e un circ”, însă drumul meu alături de această formație încet-încet se termină. Vreau să mă concentrez pe formația The Groovy Bastards, care îi are în componență, înafară de mine, pe Ioana Vișinescu, Alex Mușat și Șerban Mateescu, oameni extrem de buni și foarte activi în peisajul muzical românesc. În plus, vreau să mă concentrez și la un album solo pe care sper să îl termin cât mai curând.

editiadedimineata.ro: Să ne imaginăm că te-ai putea întoarce oricând în timp. Lângă cine te-ai vedea cântând?

Andrei Bălașa: Dacă aș putea să mă întorc în timp, aș face-o în primul rând doar să privesc procesul compozițional al anumitor genii. Mi-aș dori să pot sa îl privesc pe Beethoven în timp de scrie Simfonia a 9-a, pe care o scrie surd.

Sursă foto cover: Iris. În stânga, Andrei Bălașa | Sursă: Facebook Iris


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.