18 mai 2024, 13:59

Povestea “gentlemanul de catifea”. Erik Satie, geniul absurd al muzicii clasice

Cu siguranță unul dintre cei mai controversați compozitori de muzica clasică, Erik Satie rămâne o figura controversată chiar și pentru mulți contemporani. Astăzi se împlinesc 134 (17 mai 1886-1iunile 1925), un motiv in plus să trecem în revistă unele dintre cele mai importante valențe ale personalității sale.

Satie și-a clădit întreaga carieră aflat in solitudine, însă dominată de absurd și satiră. Obiceiurile sale mai puțin obișnuite l-au făcut să pară un neadaptat al perioadei sale. Mânca doar alimente albe, și-a creat propria religie și a reușit să-și cheltuie mica avere pe o colecție de costume de catifea identice.

A fost considerat de profesori un student lipsit de talent, fiind chiar și exclus pentru o perioadă de doi ani, apoi admis ulterior in 1885. Totuși, imaginea lui Satie rămâne neschimbată în fața profesorilor, motiv pentru care decide să se înscrie într-un regiment de infanterie pe care-l părăsește însă destul de rapid, după ce își dă seama că haina militară nu i se potrivește.

Cu un ajutor financiar din partea tatălui său se muta în Monmartre, acolo unde reușește să compună și cele mai reprezentative opere ale sale în 1888, „Trois Gymnopédies”, şi, în 1889, „Ogives”, cheltuind ultimii bani pe publicarea operelor. În timpul vieţii sale, mulţi aveau să îi caracterizeze melodiile drept bizare şi cu titluri amuzante, potrivit Adevărul.


Comentariile sunt oprite pentru acest articol