26 martie 2024, 15:42

Povestea primei femei parașutist de după cel de-al Doilea Război Mondial

Zi importantă pentru Florica Ioniță, parașutist, planorist, pilot de avion, instructor de zbor și controlor de trafic aerian. La Centrul pentru Seniori al Municipiului București – CSMB este sărbătorită prima femeie parașutist de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Florica Ioniță la cei 90 de ani are o poveste demnă de un film.

S-a născut la Cotmeana, în judeţul Argeş, apoi s-a mutat împreună cu familia sa în Bucureşti. Visul de a îmbrăca uniforma aviației a început în momentul când a văzut pe stradă o fată îmbrăcată în acestă uniformă.

În 1948 s-a înscris la Şcoala de Pilotaj pentru avioane cu motor, a absolvit cursurile teoretice, dar nu a fost admisă la zbor. Tensiunea arterială a Floricăi era prea mică pentru vârsta ei, 17 ani, și pentru o așa meserie. Ceea ce s-a dovedit mult mai târziu că medicul avea tensiometrul stricat.

Nu s-a lăsat și s-a înscris la Şcoala de Paraşutism Sportiv, pe care a absolvit-o în 1950 ca șefă de promoție. În același an, Florica și-a luat și brevetul de pilot de planor la Iași și toate categoriile aferente, iar doi ani mai târziu devenea instructor de zbor, conform stiri.tvr.ro.

O performanță a realizat-o în februarie 1957 unde a zburat cu un avion la care, în locul roților de la trenul de aterizare s-au montat schiuri. Antrenamentul cu schiuri era foarte important pentru ca piloții să se poată orienta de sus și pe timp de iarnă și să învețe să aterizeze pe solul cu zăpadă și gheață.

În momentul când credea că va avea o bătrânețe liniștită aceasta trece peste o tragedie. La 83 de ani a fost executată silit, pierzându-și casa.

sursa foto: stiri.tvr.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol