18 aprilie 2024, 12:48

Inovație și devotament. Povestea profesorului care a câștigat aurul la Olimpiada de robotică

Lotul României a luat cinci medalii de aur la Olimpiada First Global Challenge 2018 din Mexic, cea mai mare competiție de profil din câte există. În spatele acestui succes stă mentorul Mircea Nistor, omul care a reușit să îi motiveze și să creeze performanță în lumea roboticii.

În anul Centenarului, profesorul din Hunedoara alături de cei opt elevi ai săi a reușit să aducă României medalia de aur la campionatul mondial de robotică din Mexic. Împreună au format RobotX și au reușit să câștige, învingând cele 161 de țări participante la „First Global Challenge”.

Sursa hunedoara.transilvania-tv.ro

Robotul trebuia să corecteze tot felul de obiecte cum sunt aceste cutii care jucau rolul de cuburi de combustibil pentru centralele termice, trebuiau să le elibereze printr-o ferestruică la o înălțime. Altă sarcină de joc, să transporte panouri solare de la un jucător uman într-un loc în care trebuiau să fie asamblate într-un panou solar”, explică Mircea Nistor, profesor de fizică, conform Digi24.

Profesorul Mircea Nistor și cei opt elevi din echipa RobotX au fost premiați de către edilul șef al municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu. Elevii Colegiului Național de Informatică „Traian Lalescu” au primit diplome și premii în bani, iar profesorul Mircea Nistor a primit, pe lângă un premiu în bani în valoare de 5.000 de lei, titlul de „Cetățean de Onoare” al municipiului Hunedoara.

Sursa glasul-hd.ro

De asemenea, echipa RobotX, alături de mentorul ei a fost vizitată și felicitată de ambasadorul SUA, Hans Klemm. Acesta a precizat faptul că o fundaţie româno-americană a fost unul dintre sponsorii echipei care a participat la concursul internaţional de robotică din Mexic, rămânând profund impresionat:

„Profit de ocazie să-i felicit pe acești elevi, sunt foarte norocoși că au un profesor ca domnul Nistor. Mă bucur foarte mult că sunt aici, iar ceea ce am descoperit în România este faptul că sunt foarte multe centre de excelență, cum este și Colegiul Naţional din Hunedoara.”, a declarat înaltul oficial, conform glasul-hd.ro

Sursa glasul-hd.ro

Mircea Nistor lucrează de peste trei decenii în învăţământ şi a coordonat în ultimii ani o mulţime de proiecte menite să le insufle copiilor dragostea de şcoală şi de studiu. În urmă cu aproape 20 de ani, profesorul a fondat un club de informatică centrat pe robotică, ce se numește Fizitec.

Succesul nu a venit uşor: a început să lucreze cu elevii chiar şi în timpul weekendului, iar laboratorul de robotică pe care l-a realizat a însemnat apogeul carierei sale de dascăl.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol