26 martie 2024, 5:51

Povestea românească din bucătăria unui restaurant de top din Gent

La Gent, în bucătăria restaurantului vegan și fără gluten Epiphany’s Kitchen, trei români prepară rețete folosind exclusiv legume și fructe. Gentul are cea mai mare comunitate de vegani din Europa. Iar Epiphany’s Kitchen se mândrește că a fost votat la final de 2021 de public drept cel mai bun restaurant vegan din Belgia. 

Bucătarul-șef Pavel Danciuca a ajuns la Gent în urmă cu doar trei ani, venind din Cipru. Și-a urmat familia și nu i-a fost deloc teamă să lase totul în urmă și să o ia de la capăt.

Avea o experiență bogată adunată în aproape trei decenii de bucătărit profesional în Israel, unde s-a și calificat ca bucătar, apoi în Cipru, unde a lucrat pentru un lanț de hoteluri de patru și cinci stele, iar acolo l-a cunoscut pe cel care îi este acum mâna dreaptă în restaurantul din Gent, scrie ziaruldebelgia.be.

“Sous-cheful meu este Liviu Cojocaru, un român care a venit la Gent fără experiență într-o bucătărie vegană. A lucrat cu mine în Cipru, unde și-a început cariera de bucătar. Aici a învățat tot ce ține de bucătăria ”verde”, iar acum este omul meu de bază când vine vorba de coordonarea comenzilor. Nu i-a fost ușor să se obișnuiască cu ingredientele uneori pretențioase cu care lucrăm, dar acum mergem împreună și ne alegem uleiurile speciale cu care gătim.

Mai lucrez cu Nina Băjan care vine după o experiență bogată în România. A trecut de la modul elaborat de gătit tipic românesc, la modul simplu al bucătăriei noastre vegane. Ea se ocupă de primul fel, de gustări. Este nouă în bucătăria noastră. A venit acum două luni. Eu stau la “tigăi”. Nu a fost o trecere ușoară pentru niciunul dintre noi, dar suntem o echipă unită.

Și Reshad Ahmad Safi, din Afganistan. Și el are o experiență vastă în bucătărie. S-a calificat aici în Belgia, are diplomă de bucătar. Este omul nostru de la pizza pentru că noi facem un blat special care necesită o tehnică pe care el o stăpânește cel mai bine”, a declarat el pentru sursa citată.

Cât de complicat este să gătești într-o bucătărie atât de specializată? Pavel spune că nu e deloc greu. Din discuția despre alergiile clienților pentru care gătește zilnic se desprinde însă o altă impresie.

 “Sunt foarte multe alergii. Lumea vine la noi cu fel de fel intoleranțe. Alergie la soia, la usturoi, la ceapă, la legume și fructe roșii, de exemplu. Chiar eu mă tratez de o astfel de alergie. Din start aleg restaurantul nostru pentru că știu că nu avem produse cu gluten. Dar unii ne sună și ne spun din timp că au o alergie specială și atunci ne putem pregăti pentru a prepara un fel de mâncare cu care să nu aibă probleme. Alții ne spun când ajung în restaurant. Și, sigur, ne e mai greu să ne adaptăm, le oferim ce avem în meniu pentru început, unul sau două feluri de mâncare, apoi ne adaptăm în bucătărie pentru a le putea prepara ceva care să țină cont de sensibilitățile fiecăruia”, spune Pavel Danciuca.

Pavel gătește cu ingrediente simple. De altfel, spune că filosofia gastronomică belgiană este complet diferită de cea românească.

“Noi, românii, gătim complicat. Mâncăruri elaborate care iau foarte mult timp. Aici totul este extrem de simplu, dar ne bazăm exclusiv le ingrediente proaspete și de calitate. Pizza de exemplu o facem din yukka și avem o tehnică specială la blat care trebuie bine bătut. Nu e ca la pizza clasică unde blatul poate fi mai subțire într-o parte și mai gros în alta. Aici blatul trebuie să fie perfect dintr-o parte în alta. Pentru că dacă într-o parte este cu un milimetru sau doi milimetri mai subțire se arde, iar în partea cealaltă nu se coace cum trebuie. Am lucrat la rețeta asta timp de șase luni înainte să o punem în meniu. Am un market special de unde îmi iau ingredientele, iar mirodeniile nu le cumpăr de pe piață. Vanilia de exemplu o iau de la un furnizor special”, afirmă acesta.

 

Mai multe detalii, AICI


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol