1 mai 2024, 8:28

Povestea românului care a dat laboratorul de cercetare din Suedia pentru a construi manual biciclete din bambus în România

Un clujean ambițios, care a lucrat mai bine de nouă ani în domeniul cercetării în Suedia, s-a reîntors în România pentru un nou început. A abandonat laboratorul de cercetare și a început să construiască biciclete din bambus realizate manual și personalizate pentru clienți. Atuul biciletelor sale este acela că sunt mult mai ușoare decât cele de aluminiu și, în plus, sunt și ecologice.

Rareș Vâsc, absolvent al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București,  a precizat că lemnul de bambus folosit în structurarea bicicletelor este tratat astfel încât să să reziste în timp, la variaţii de umiditate şi la atacuri ale insectelor.

Sursă Foto: Mediafax.ro

În urmă cu 4 ani am văzut o bicicletă din bambus şi mi-a plăcut, aşa că m-am gândit că bambusul ar fi un material bun ca înlocuitor la fibra de carbon. Este un lemn puţin mai greu decât fibra de carbon, dar mult mai uşor decât aluminiul. Am început să studiez acest lemn şi am constatat că există peste 1.400 de tipuri diferite de bambus, fiecare cu particularităţile sale. Continuând cercetările, am constatat că materialul pentru o bicicletă expusă intemperiilor poate deveni instabil din punct de vedere structural şi atunci m-am întrebat cum pot să stabilizez lemnul de bambus, astfel încât să reziste în timp, la variaţii de umiditate, la atacuri ale insectelor? Lucrând în cercetare timp de 9 ani în Suedia, am profitat de aparatura de care dispuneam în laborator, şi am încercat să găsesc o soluţie prin care bambusul să reziste la umiditate şi atacuri ale insectelor, să fie ignifug şi, într-un final, după un an, am reuşit”, a spus Vîsc, potrivit Mediafax.

Clujeanul a mers la risc și a investit în afacerea sa toate economiile agoniste în timpul în care a lucrat în Suedia, deoarece proiectul de cerecetare a lemnului de bambus a fost unul extrem de costistor, fiind nevoit să suporte din propriile fonduri aparatura de laborator, microscoapele electronice de ultimă generaţie, din Suedia, dar şi costul materialelor utilizate.

Mai mult, acesta a mai subliniat și că, pe lângă cadrul din bambus, pentru a realiza întreaga construcție a unei biciclete funcționale sunt necesare și alte tipuri de elemente precum furcă, roţi, ghidon, ţeava de la şa etc.

Producția bicicletelor din bambus va începe în perioada următoare, iar prețul unui astfel de produs poate începe de la 1.200 de euro și crește odată cu preferințele clienților.

Citește întreg materialul aici.

Sursă Foto: Mediafax.ro

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol