26 aprilie 2024, 15:52

Povestea românului care a devenit cel mai bun barman din Spania

Adrian Sehob este unul dintre românii cu care ne putem mândri în Spania și în lume. Spaniolii îi pun accent pe „a” și îl numesc Adrián, are 41 de ani și este originar din Zărnești, județul Brașov.

Și-a făcut un nume în Madrid și în Spania, unde a venit în urmă cu 20 de ani. A fost desemnat cel mai bun barman din Spania și unul dintre cei mai buni din lume, iar barul al cărui director este a fost ales cel mai bun bar de cocktail din Spania.

În copilărie visa să devină mecanic de locomotivă

Românii sunt mândri de el, iar el este mândru de originile sale transilvănene. Acolo, acasă, au rămas amintirile de când, mic copil visa să devină mecanic de locomotivă, scrie Ziarul Românesc din Spania.

La 17 ani a început activitatea de barman la Club95 din Zărnești. Acolo, în barul acela în care aranja bilele pe mesele de biliard, a dezvoltat pasiunea pentru ospătărie, care l-a propulsat ulterior în topul celor mai buni barmani la nivel mondial.

A fost recunoscut drept cel mai bun barman al Spaniei la Premiile FIBAR de la Valladolid 2020.

Adrian Sehob este în prezent mâna dreaptă a lui Diego Cabrera la cârma lui Salmón Gurú, pe lista celor mai bune baruri gastro-cocktail din lume, situat pe Calle Echegaray, din Madrid.

Ce face el este considerat artă

Ceea ce face el este considerat artă. La acest nivel înalt, profesia cere multe calități: ”trebuie să te perfecționezi continuu. Trebuie să fii educat și în același timp umil. Să cunoști multe informații despre produsele pe care le manipulezi. Să petreci foarte multe ore la muncă. Să găsești echilibrul între toți clienții, de obicei mulți turiști”.

”Apoi să vorbești limba engleză și să ai răbdare cu persoane de toate naționalitățile. Și când trebuie să servești un cocktail regelui Felipe al VI-lea, așa cum i s-a întâmplat în urmă cu câțiva ani, să nu te lași purtat de emoții și să fii cât se poate de profesionist”.

Duce dorul Zărneștiului

Adrian Sehob a ajuns la Madrid în mai 2002. Prin multă muncă și ambiție a reușit să se integreze pe plan local și să devină cel mai bun în profesia sa. Vorbește cu nostalgie de viața sa trecută în România. Acolo, la Zărnești, trăia împreună cu tatăl, mama, fratele și sora. Tatăl nu mai este de câțiva ani, mama se împarte între România și Elche, unde locuiește sora lui Adrian.

„Este curios că ultimele dăți când am fost în România am fost la București. Of, îmi este foarte dor, eu am trăit lângă Piatra Craiului, mi-e dor de munți, de călătoriile pe care le făceam. Ultima dată am fost acum 4 ani. Duc dorul foarte tare acelor locuri. Cu familia te mai vezi, dar Zărnești e locul căruia îi duc cel mai mult dorul” spune Adrian.

A discutat cu medici, pentru a găsi cea mai bună formulă

Prima pasiune este munca sa. „Lumea cocktailului este o lume magică, aduce multă culoare vieții, e o lume în care te distrezi cu măsură. Cocktailul nu este o amestecătură, este făcut cu un criteriu. Lucrăm cu alcoolul și este dăunător în cantități mari, dar alcoolul bine lucrat ne permite să creăm o lume magică.

Înainte de a deschide Salmón Gurú am făcut studii, am vorbit cu medici. Am vrut să înțelegem cum să facem să reducem acea stare dăunătoare provocată de consumul de alcool. Am găsit soluția să înșelăm creierul cu cele mai bune arome: fructe citrice și mentă”, explică Adrian.

„Este un maestru al cocktailurilor. Este impresionant să îl urmărești în acțiune, să observi priceperea de care dă dovadă în prepararea băuturilor care îi poartă semnătura și șarmul de care dă dovadă în interacțiunea cu clienții săi”. Sunt cuvintele diplomaților de la Ambasada României care au ținut să își manifeste mândria de a-l fi cunoscut pe Adrian Sehob, un român unic în Spania.

Cheia succesului

Unul dintre cele mai emoționante momente a fost când a trebuit să participe la Congresul de cocktailuri la București. A trebuit să vorbească despre el și despre realizările sale dar situația a fost atât de surprinzătoare că nu a mai găsit cuvintele în limba română și a început să vorbească în engleză: „După 20 de ani să te întorci în România și viața să îți dea o șansă ca profesionist să arăți ce știi să faci… a fost un moment magic!”, povestește Adrian.

Adrian Sehob respectă în egală măsură fiecare client pe care îl are în față. Aceasta este, cel mai probabil cheia succesului său. Îi place să citească și să creeze în laboratorul său de cocktailuri din Madrid.

Adoră vinurile bune, călătoriile, îi place la nebunie muzica rock și este atras de flamenco. Nu știe unde va fi peste 10 ani. Dar știe că a găsit drumul spre succes în această lume magică pe care un pic a creat-o singur, cu dragoste, pasiune și încredere.

Întrebat ce trebuie să aibă un cocktail pentru a surprinde clientul, Adrian a mărturisit că acest lucru depinde foarte mult de client și de momentul respectiv.

„Da, cocktail-urile pot fi făcute în o mie de culori și în o mie de feluri. La Salmon Guru întrebăm clientul ce îi place, cum îi place… Dar, în general, un cocktail trebuie să aibă echilibru, echilibrul perfect de ingrediente. Dacă vorbim de un cocktail Sour, acesta trebuie să aibă echilibrul perfect între zahăr, citrice și alcool.

Prezentarea este, de asemenea, super importantă. Atenția, serviciul… Dar nu există un cocktail mai rău sau mai bun, iar aceia dintre noi care lucrează în industrie trebuie să știe foarte clar cu privire la gustul clientului doar punându-i patru întrebări”, a explicat Adrian, potrivit jurnalemigrant.com.

„Prima întrebare: ce băutură obișnuiește să bea de obicei? Și în funcție de ce îți spun: dacă e whisky, gin etc., de acolo ce simte in acel moment? Dacă e vorba de o băutură mai răcoritoare, cu note de citrice, sau o băutură în cantitate mică dar cu o prezență mai alcoolică, mai tare… În cazul meu folosesc mereu întrebarea dacă vă place mai exotic, mai clasic, mai mediteranean, mai tropical”.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol