25 aprilie 2024, 4:00

Povestea românului care a fondat primul club al străinilor din fotbalul polonez. INTERVIU Alex Băcica, despre sport, viața în Cracovia și amintirile care îl leagă de România

Grație unui român, străinii din Cracovia au unde să joace fotbal. Fondat în 2015, echipa expaților a fost înscrisă în mod oficial ca asociație sportivă în 2018. Încercând să aflăm cât de greu este să conduci o echipă de fotbal a expaților din Polonia, am vorbit cu Alex Băcica, tânărul care a avut curajul să pună bazele clubului sportiv Dragoons, despre fotbal, viața în Polonia și amintirile care îl leagă de România.

Alex, semnând pentru viitoarea campioană a Poloniei

Primul club din istoria fotbalului polonez înființat de străini care activeză în competițiile oficiale

Alex vorbește cu drag despre clubul de fotbal pe care l-a fondat în Polonia. „Țin foarte mult la proiectul la care lucrez, mai în glumă de prin 2016, și mai serios din primăvara lui 2018. Anume, am înființat un club de fotbal, Dragoons FC, primul club din istoria fotbalului polonez înființat de străini care activeză în competițiile oficiale. ”, spune Alex.

Încălțările micuțului fotbalist

Încălțările viitorului lider al dragonilor

 A organizat primul campionat de fotbal la 13 ani

Când se gândește la relația cu fotbalul din copilărie, Alex își amintește amuzat că la 13 ani a organizat un campionat în vacanța de vară. „Foarte multe amintiri și foarte multe detalii, într-un mod ciudat. (Râde!) Despre fotbal, în special, nu prea mult care merită menționat. Ca orice copil, în curtea școlii sau în spatele blocului. Pe la 13 ani, am organizat un «campionat» în vacanța de vară, la țară. Erau doar două echipe. (Râde!) Sâmbata jucam acasa, iar duminica în deplasare, pe un teren improvizat la cam 300 de metri de «acasă». Aveam tricouri aproximativ asemănatoare, «teniși chinezești» cu crampoane și apăratori confecționate dintr-un pet de 2 litri, un elastic vechi și folie termoizolantă. A ținut vreo 2 veri, până am intrat la liceu. Apoi doar ocazional.”, povestește Alex.

Ce a studiat

Când se gândește la parcursul academic, Alex nu crede ceea ce a studiat l-a ajutat foarte mult în poziția de manager al FC Dragoons, dar a început anul trecut un program masteral cu scopul de a-și îmbunătăți capacitatea de a administra clubul. „Până dupa BAC nu am știut exact la ce facultate vreau sa merg. Apoi am fost admis la Universitatea din București la Sociologie și Asistență Socială (ambele specializări). Am mers acolo doar pentru că acolo erau primele admiteri. Apoi am intrat la Geografie, tot la Universitate dar mi-am dat seama că nu o să am suficiente resurse financiare să o termin, așa că în aceeași zi în care trebuia să îmi confirm locul, mi-am retras dosarul, m-am urcat in 601 și am mers la Spiru Haret la Marketing și Afaceri Economice Internaționale. Cu o adeverință de la angajator, era necesară o prezență de doar 25%. Am mers la școală zi de zi aproape un semestru iar apoi am început sa lucrez.  Ocazional, unele noțiuni însușite în facultate au fost folositoare, dar în cea mai mare parte nu ar fi făcut vreo diferență dacă era o altă specializare sau universitate. Nici la job și cu atât mai puțin în proiectul cu Dragoons. În prezent sunt masterand în anul 2 la Managementul Organizațiilor și Activităților Sportive la UBB în Cluj-Napoca. Clubul de fotbal fiind și motivul pentru care am ales acest program de masterat. Pe lângă studii, am certificare de «grassroots coach» primită de la USSF (United States Soccer Federation) la începutul lui August 2019 și certificare de scouter IPSO ( International Professional Scouting Organisation) din mai 2019.”, explică tânărul.

Alex, vorbind cu presa din postura de mogul

Alex, vorbind din postura de mogul al fotbalului

Cluj sau București?

Când se gândește la orașele din România în care a studiat, Alex spune că se simte mai apropiat de București. „Am locuit 7 ani in București. În Cluj am început să merg regulat de un an și ceva, pentru facultate. Din punctul ăsta de vedere sunt mai legat de București, deși ultima oară am fost în 2015, cred. În ultima vreme ajung mai des în Cluj, dar doar pentru câteva zile pentru cursuri, proiecte, examene. Aș prefera să vizitez Constanța, dar acolo e și mai greu de ajuns pentru mine.”, povestește managerul clubului Dragoons.

De ce a plecat din România

După ce a vizitat mai multe capitale europene, Alex a decis să plece din țară, fiind impresionat de nivelul de trai și de lipsa grijilor pentru ziua de mâine de care dădeau dovadă oamenii întâlniți. „În 2009 am fost în prima vacanță în afara României, la Praga. Apoi în următorii doi ani am reușit să mai vizitez câteva capitale europene și am fost surprins de diferențele culturale majore (la vremea respectivă). Am văzut oameni cu mai multă grijă pentru ei și mai putină pentru ziua de mâine. O normalitate care părea departe de mine pe atunci. Nu a fost ceva spontan, a fost o decizie luată după aproape doi ani. Apoi au venit evenimentele din ianuarie 2012 și m-am convins că a fost decizia corectă. Și, oarecum, felul meu de a protesta. Așa am simțit atunci. ”, povestește Alex.

Alex și dragonii

Alex și dragonii

Cum nu a ajuns în Danemarca

Alex era să se mute în Copenhaga, dar nu a mai ajuns în Danemarca. „Nu am mai ajuns în Copenhaga. Nu aveam un plan concret, dar Copenhaga oferea învățământ gratuit și am ales asta ca «scuză». Încep un master acolo și vedem apoi. Prin octombrie 2011 am luat bilete de avion pentru Copenhaga, doar dus, pentru martie 2012. Nu le-am mai folosit.”, își amintește Alex.

Cum a ajuns în Polonia

În 2011, o firmă de recrutare i-a oferit lui Alex oportunitatea să lucreze în Cracovia.  „La începutul lui decembrie 2011, o firmă de recrutare căuta vorbitori de limba română pentru un nou centru de servicii financiare ce urma să se deschidă în Cracovia. Am primit oferte asemănătoare și eu și prietena mea de atunci (actualmente logodnică) și am semnat contractele cu câteva zile înainte de Crăciun, iar pe 28 februarie 2012 am aterizat in Polonia. În prezent, sunt analist de afaceri pentru o bancă elvețiană, UBS. Un job ok, dar care nu e la fel de palpitant pe cât sună.  Și președinte de club de fotbal. Și fundaș dreapta.”, își prezintă Alex activitățile din Polonia.

Despre comunitatea românilor din Polonia

Alex crede că românii din Polonia formează o comunitate activă. „Există o comunitate destul de restrânsă, dar, în același timp, destul de activă. Sunt români ajunși în Polonia cu mult înaintea mea, alții pleacă după câteva luni, un an. Depinde de fiecare. Sunt evenimente culturale importante legate de România de 2-3 ori pe an, există un «colț românesc» la biblioteca voievodală (județeană) și un mic bar al unui polonez îndrăgostit de România unde, ocazional, se fac întâlniri la care au participat inclusiv Cornel Râpă și Sergiu Hanca, fotbaliști ai KS Cracovia. Din păcate, ajung destul de rar la astfel de înâlniri din cauza timpului limitat.”, povestește Alex.

Clubul, înregistrat oficial în 2018

Rugat să prezinte istoria clubului pe care l-a fondat, Alex povestește: „A început prin septembrie 2015 când cineva avea nevoie de câțiva oameni pentru un meci într-o duminică. Apoi de aici s-a format un grup de facebook unde se organiza un fotbal săptămânal. După câteva luni, au apărut niște mici certuri iar cel care se ocupa de grup a renunțat și grupul aproape s-a destrămat. Nu voiam să renunț la «obiceiul» săptămânal, așa că am încercat să ii mobilizez pe câțiva dintre ei și în câteva săptămani am reușit să refac grupul, dar m-am trezit organizator. În vara lui 2016 se formase deja un nucleu și, din întâmplare, am aflat de existența unei ligi de amatori. Așa că am decis ca avem nevoie de o echipă, de o identitate. S-a născut Dragoons FC. Pe stema clubului apare un dragon, simbolul Cracoviei, iar numele vine de la dragoons, un tip de cavalerie care a aparut în mai multe țări europene în sec. XVII, oarecum echivalentul strain al husarilor polonezi, care astazi sunt un simbol national. Noi fiind majoritatea străini, a fost un nume foarte potrivit. Deci numele nu este nici la întâmplare și nici o greșeală de scriere. În vara lui 2018, am decis că se poate face totul într-un cadru mult mai bine organizat, așa că am înregistrat clubul oficial ca asociație sportive (Klub Sportowy Dragoons), dar din cauză că tot procesul a durat mai mult decât ne așteptam, am fost nevoiți să mai așteptăm aproape un an pentru competițiile oficiale”.

Alex și dragonii, în timpul unei degustări de bere

Alex și dragonii, în timpul unei degustări de bere

Pe urmele campionei de anul trecut

Întrebat cât de departe este de prima liga din Polonia, Alex compară clubul pe care l-a fondat cu campioana de anul trecut. „Din vara aceasta jucăm în liga a 8-a, sau liga a 3-a la nivel voievodal. Pare foarte jos, dar campioana Poloniei din sezonul trecut, Piast Gliwice (fondat în 1948) erau la același nivel la începutul anilor 2000. ”, spune Alex.

Singura echipă din Liga B Klasa care a trecut de turul al II-lea al Cupei Poloniei

Românul este încântat de prezența clubului în Cupa Poloniei. „La prima participare în Cupa Poloniei am reușit să ajungem în turul 3, fiind singura echipă din liga B Klasa (liga a 8-a) care a trecut de turul al doilea. Am reușit să punem probleme mari unei echipe dintr-o ligă cu două trepte mai sus și care a făcut investiții importante sezonul acesta pentru a urca în liga Naționala, dar experiența și-a spus cuvântul (4-6 scor final). În condițiile în care fiecare jucator cotizează la fiecare meci (aprox. 20 lei) pentru a acoperi costurile și face asta în timpul liber, după job, a fost un meci care ne dă speranțe pentru acest sezon. ”, explică Alex.

Dragonii, în timp ce își bârfeau adversarii

Dragonii, în timp ce își bârfeau adversarii

Adversari celebri

Alex e bucuros că a întâlnit nume mari ale fotbalului polonez. „La categoria «nume sonore», am avut ca adversari, la diverse echipe, foști internaționali polonezi ca Marek Koźmiński sau Mariusz Jop. Iar anul trecut, am găzduit într-un turneu amical Wanderes FC, cea mai veche echipă din Londra, prima căștigătoare a Cupei Angliei și una din echipele fondatoare ale FA (Federația Engleză de Fotbal).”, povestește Alex.

Președintele asociației voievodale de fotbal a comparat Dragoons cu cele două mari cluburi din oraș, Wisla și Cracovia

Alex consideră că Dragoons nu este doar o echipă de fotbal. Clubul este o adevărată „platformă socială” pentru străinii care locuiesc în Cracovia. „Majoritatea membrilor clubului sunt străini datorită felului în care acesta s-a înființat. Pe lângă asta, clubul funcționează și ca o «platformă socială» care ajută străinii care locuiesc în Cracovia să se integreze mai ușor, pornind de la un numitor comun, în acest caz, fotbalul. Din 2015 și până acum au fost câțiva români la club, dar acum sunt singurul reprezentant într-o mare de aproximativ 25 de naționalități diferite. Portugalia este reprezentată de un nucleu puternic, iar apoi avem jucători din țari ca Italia, Anglia, Franța, Egipt, Tunisia, RD Congo, Argentina, Brazilia, Australia, Belarus, Ucraina, Angola, Polonia și altele. Au fost ceva dificultăți la început și am fost foarte aproape să nu primim licența de la Federație. Din fericire și spre surprinderea mea, câțiva oameni de acolo au fost foarte deschiși și chiar ne-au sprijinit. A ajutat și faptul că regulamentul pentru ligile inferioare este interpretabil și, după 2 luni de drumuri aproape zilnice la Federație, am reușit să înclin balanța în favoarea noastră. Am reușit să stârnim interes în rândul celor ce urmăresc fotbalul la nivelul acesta și chiar președintele asociației voievodale de fotbal ne-a comparat pe Twitter cu cele două mari cluburi din oraș, Wisla și Cracovia, prin prisma diversității. ”, spune Alex.

Dragonii, în drum spre poarta adversarilor

Dragonii, în drum spre poarta adversarilor

Participarea la turnee caritabile

Echipa de fotbal a participat la mai multe turnee caritabile, iar Alex își propune să organizeze pe viitor astfel de evenimente. „Unul dintre fondatorii ligii de amatori (Cracow Sunday Football League) din care am făcut parte este un apropiat al HCPT Polska, un ONG local. La scurt timp după ce am intrat în CSFL în 2016, ne-a invitat să participăm la un turneu caritabil. Am acceptat cu mare drag iar in următorii doi ani am «pus umărul» la organizarea altor evenimente similare. În 2017 și 2018, am participat la un alte două turnee caritabile în Varșovia, unde am fost foarte bine primiți și ne-am făcut câțiva prieteni. Drep urmare, ne-am format deja o «tradiție» – o deplasare anuală la Varșovia pentru un mini turneu sau un meci amical. Un prilej foarte bun de team building și de a integra mai ușor cei mai noi membri ai clubului. Deocamdată suntem la început și este nevoie de foarte multă muncă pentru a stabiliza clubul și pentru a face ca toate lucrurile să funcționeze cum trebuie, iar timpul meu și al celorlalte câteva personae implicate în conducerea clubului este foarte limitat, având în vedere că totul este făcut în mod voluntar și gratuit, deci nu putem pierde din vedere joburile, familia și alte aspecte ale «vieții reale», cum îi spunem noi. Dar pe viitor ne propunem să ne implicăm activ în organizarea de turnee sau meciuri caritabile, sperăm noi, cu susținere din partea iubitorilor fotbalului la nivel local și, eventual, a unor sponsori ce pot aduce un beneficiu unor astfel de organizații precum HCPT. ”

Ar vrea să înfrunte Viitorul

Întrebat cât de mult urmărește fotbalul din România, Alex spune că nu este la curent cu fenomenul sportiv de acasă. „Sincer, nu foarte mult. Și din cauza lipsei de timp, dar și din cauza nivelului foarte scăzult la care s-a ajuns in 2019, din păcate. După părerea mea, Viitorul este singura echipă din prima ligă care pune sportul pe primul loc și care chiar încearcă să facă performanță cu resursele foarte limitate de care dispune. Sunt mai interesat de ce se întâmpla în liga a 4-a, la echipe precum Olimpia Satu Mare, unde contează doar ca echipa să joace fotbal și mai puțin cine câți bani câștigă sau cu cine a fost la mare. Poate și din cauză că echipa a fost reînființată de suporteri anul trecut, cam în același timp cu Dragoons. Dacă aș putea să aleg o echipa din România pentru a juca un meci, probabil Viitorul sau U Cluj. Dacă ar fi vară, cu siguranță Viitorul, la Constanța.”, spune Alex râzând.

Dragonii

Dragonii, în drum spre prima ligă a fotbalului polonez

Vorbește foarte mult cu prietenii din România

Când își amintește de România, Alex vorbește cu prietenii de acasă. De cele mai multe ori, conversațiile durează ore întregi. „Încerc să țin legătura cu cât mai multă lume. Uneori se întâmplă să scriu un mesaj scurt unui fost coleg de liceu sau unui prieten din București sau Alexandria. Un «la mulți ani» sau ceva banal, despre un film, de exemplu. Și de fiecare data ajungem să vorbim o oră, două despre orice, despre nimic, ca și cum ne-am văzut ultima oara azi dimineață.”, explică Alex.

Cum poți să urmărești echipa fondată de Alex

Dacă vrei să rămâi la curent cu performanțele echipei de fotbal fondată de Alex, poți să urmărești dragonii pe pagina de Facebook Krakow Dragoons FC.

Surse fotografii: Facebook Dragoons FC  |  Polonistica | Idei de vacanță


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol