6 iunie 2023, 21:39

Povestea soldatului rus lăsat în spatele frontului de camarazi. Șase luni după…

Vă mai duceți aminte de soldatul japonez descoperit pe o insulă din Pacific la ani de zile de la terminarea Războiului Mondial, care nu avea habar că totul se încheiase? Ei bine, acum avem și povestea soldatului rus. Era să spun sovietic…

Un soldat rus care s-ar fi ascuns timp de aproximativ șase luni în clădiri abandonate după eliberarea regiunii Harkov a fost arestat de poliția ucraineană, scrie The Guardian.

Soldatul, un militar în vârstă de 42 de ani din cadrul Brigăzii 27 de pușcași motorizați a Gărzilor Separate Ruse, a fost reținut luni, în timp ce ofițerii de poliție regională patrulau în satele din zona Kupiansk-Vuzlovii.

„După ce a fost percheziționat, a reieșit că bărbatul, care este din regiunea Moscovei, era un militar al Brigăzii 27 Gardă Separată de Pușcași Motorizați a Federației Ruse”, a precizat poliția într-un comunicat. „Deținutul a afirmat că se ascundea de la eliberarea districtului Kupiansk de către forțele armate ucrainene”.

Bărbatul, îmbrăcat în haine civile, ar fi fost separat de unitatea sa în timp ce fugea de contraofensiva ucraineană în septembrie anul trecut. Încă nu este clar cum a reușit să se ascundă în cele șase luni de la retragerea rusă.

Poliția ucraineană nu a oferit detalii suplimentare pentru moment, iar The Guardian nu poate verifica în mod independent afirmațiile.

Contraatacul surpriză al Ucrainei în regiunea Harkov, în septembrie anul trecut, a avut loc în timp ce forțele rusești s-au confruntat, de asemenea, cu atacuri în sud.

În decurs de câteva zile, Ucraina i-a alungat pe ruși de pe o suprafață de peste 6.000 de kilometri pătrați de teritoriu și și-a consolidat controlul asupra regiunii Harkov, ridicând steaguri pe orașele și satele care fuseseră ocupate de trupele rusești timp de șase luni și revendicând zone confiscate de Moscova în prima zi a invaziei lui Vladimir Putin.

Mii de soldați ruși au fost luați prin surprindere, forțele ucrainene scoțându-i din ascunzători în pivnițe și în pădurile din apropiere.

La scurt timp după eliberare, autoritățile ucrainene au desfășurat o operațiune masivă de căutare din ușă în ușă a militarilor ruși care fuseseră lăsați în urmă sau care rămăseseră pentru a acționa ca sabotori.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol