25 septembrie 2021, 7:15

Povestea tânărului olimpic la Astrofizică: Sper să acumulez experienţă unde voi ajunge să lucrez, iar după aceea sper să revin în ţară

Elevul de 19 ani, absolvent al Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti, care a cucerit anul acesta arginul la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică de la Beijing, va studia originile Universului.

Vlad Roşca este multiplu medaliat la olimpiadele naţionale de Matematică şi Fizică începând din clasa a VII-a.

Vlad fiind pasionat de Fizică, a descoperit Astronomia şi Astrofizica. Aventura în aceasta lume a început prin sugestia profesoarei sale de Matematică din liceu. Aceasta l-a îndemnat să meargă la pregătire la un profesor de Fizică. A participat la Olimpiada Naţională de Fizică, unde era răsplătit cu medalia de aur, competiţie la care ulterior a mai obţinut două medalii de argint.

Tânărul s-a calificat în lotul României și s-a clasat în primii cinci la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică de la Beijing (China).

Astronomia se ocupă cu descoperirea stelelor şi documentarea lor, cu anumite proprietăţi ale sistemelor stelare. În schimb, Astrofizica se ocupă mai mult cu expasiunea Universului, cu studiul interior al stelelor, deci este mult mai profundă. Tocmai de aceea mi-ar plăcea să studiez mai mult Astrofizica decât Astronomia pentru că aş afla la un nivel mult mai profund ce stă la originea Universului”, susține olimpicul, potrivit adevarul.ro.

Vlad îşi doreşte să studieze istoria Universului fiind în prezent student la celebra UCLA (University of California, Los Angeles), la specializarea Astrofizică şi Cosmologie.

Este un viitor destul de îndepărtat, dar sper să acumulez experienţă unde voi ajunge să lucrez, iar după aceea sper să revin în ţară şi să reuşesc să fac ceva în domeniul astrofizicii şi la noi, dacă se vor schimba lucrurile până atunci”, mai spune Vlad.

Sursa foto:adevarul.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.