17 martie 2024, 21:57

Povestea tânărului român care a învins cancerul și a devenit antreprenor în Danemarca. INTERVIU Alex Țene, despre lupta cu boala, sistemul danez și creație video

Danemarca este locul la care copiii visează datorită poveștilor lui Hans Christian Andersen. Mai târziu, deveniți adolescenți, aceștia aplică la universități daneze, fiind atrași de oportunitățile de a studia gratuit la facultăți prestigioase.

Conform statisticilor daneze, aproape 30.000 de români locuiesc în Danemarca. Unul dintre aceștia este Alexandru Țene, un român care, după ce a învins cancerul în adolescență, a profitat de oportunitățile sistemului educațional danez și a reușit să-și lanseze propria afacere în domeniul creației video.

Într-un interviu acordat editiadedimineata.ro, Alex a vorbit despre lupta cu cancerul, viața în Danemarca și cum a reușit să-și deschidă propria afacere.

Danemarca, văzută de pe balconul lui Alex

Danemarca, văzută de pe balconul lui Alex

La 16 ani, Alex lupta cu cancerul

editiadedimineata.ro: În adolescență, mulți sunt preocupați de primele iubiri sau de ieșit în oraș. La 16 ani, erai diagnosticat cu cancer. Cum a venit această veste pentru tine?

Alex Țene: Cuvântul „cancer” nu s-a pronunțat pe lângă mine timp de aproape 6 luni. Astfel, cand am aflat exact despre ce e vorba, eram deja aproape de finalul tratamentului. Nu cred că am putut procesa informația în acel timp și nici nu știam exact ce înseamnă să ai cancer. Desigur că am văzut persoane fără păr în spital și în salon unde eram tratat, dar eu am crezut că „scap ieftin” fiindcă mi s-a spus că nu am nevoie de operație, ci „doar” de niște ședinte de raze și citostatice.

editiadedimineata.ro: Ai ieșit învingător din această luptă. Pentru mulți e un proces copleșitor. Cum ai rezistat?

Alex Țene: Mulțumită mamei mele am reușit să trec peste acel impas. Mama s-a asigurat că am avut mereu tot ce a fost necesar și că eu mă gândesc din ce în ce mai puțin la boala respectivă. Tot ce aveam eu în cap era să știu când se termină toată povestea. Știam cu certitudine în sinea mea că e doar o chestiune de timp până voi putea reveni la școală și la viață mea de adolescent. În niciun moment nu m-am gandit că s-ar putea termina rău. Faptul că am avut multă energie pozitivă în jurul meu a contat enorm.

editiadedimineata.ro: Ce le recomanzi tinerilor care se confruntă cu provocări similare?

Alex Țene: Fiecare caz e diferit. Fiecare corp sau minte reactionează diferit la acest tip de tratament. Recomand pacienților, părinților și prietenilor acestora să se informeze cu minimum necesar despre boală și să înțeleagă că în acele momente el sau ea are nevoie de prietenie și socializare. Este important ca lumea să știe că rata de supraviețuire tot crește și că, dacă se descoperă la timp, boala se tratează. Totodată recomand tuturor să meargă la control medical din când în când și să nu ignore simptome care par simple răceli.

Danemarca, văzută de Alex Țene

Danemarca, văzută de Alex Țene

Român în Danemarca

editiadedimineata.ro: Cum ai ajuns în Danemarca?

Alex Tene: În 2008, eram în clasa a XI-a și începusem să mă joc cu gândul de a pleca din țară și a studia în străinătate. La momentul respectiv, am vrut să plec în SUA și chiar am aplicat la câteva facultăți în diferite state. Am fost acceptat la două facultăți, una în Massachusets, iar cealaltă în Florida, ambele facultăți specializate în arte libere. Ce nu știam la momentul aplicării este ca în America trebuie să plătești sume imense pentru a studia. La puțin timp am început să văd reportaje la televizor și să citesc diferite lucruri pe internet despre învățământul din Scandinavia. Când am aflat nu numai că sistemul de învățământ din Danemarca este recunoscut ca fiind printre cele mai bune din lume, dar și că este gratuit pentru studenții veniți din orice stat al U.E., am început să iau această opțiune în serios. Era deja primăvara anului 2009, aproape de sfârșitul clasei a XII-lea, iar eu fusesem acceptat, cu condiția că voi absolvi bacalaureatul, la una din facultățile din Danemarca, VIA University Colelge din Horsens.

editiadedimineata.ro: Ai întâmpinat dificultăți din cauza faptului că ești român? Cum te-ai integrat?

Alex Tene: De nenumărate ori, din păcate, în ultimii 10 ani am întâmpinat dificultăți sau greutăți din cauza faptului că sunt român. Acestea nu sunt neaparat bariere în viață, dar mai degrabă relații care au fost afectate atunci când el sau ea au aflat de unde sunt. Nu are rost să dau exemple, dar sunt sigur că tipul de greutăți pe care le-am întâlnit se întâmplă și altor români în alte țări. Nu știu dacă mă pot considera total integrat în societate. După 10 ani petrecuți aici, eu tot nu vorbesc daneza la nivel fluent și îmi pot număra pe o mână prietenii danezi.

editiadedimineata.ro: Există o comunitate a românilor în Danemarca? Ai legături cu alți cunoscuți din România care locuiesc acolo?

Alex Tene: Mulți români au venit în Danemarca, chiar și înainte ca România să intre în Uniunea Europeană. Sunt multe comunități de români pe Facebook, dar românii cu care țin legătura sunt cei care mi-au fost colegi de facultate și cu care am legat o prietenie strânsă.

Alex Țene la filmări

Alex Țene la filmări

Despre viața de antreprenor în Danemarca

editiadedimineata.ro: De unde a pornit pasiunea ta pentru creație video?

Alex Tene: Eram într-o tabără de vară. La sfârșitul taberei, un voluntar al celor care organizau tabăra filmase cele mai importante lucruri pe care noi le făcusem în timpul taberei și compilase un videoclip frumos adăugand părerea unora dintre noi în formă de interviuri. Mi s-a părut ceva creativ și un mod de a imortaliza niște momente care vorbesc mai mult decât pozele. La scurt timp, l-am contactat pe acel băiat pentru a îl întreba diferite lucruri : „Ce cameră video folosești?”, „În ce program editezi?” etc. La momentul respectiv, a fost mai mult o curiozitate decât o decizie că aș putea urma această cale creativă ca o profesie. Doi ani mai târziu, eram deja boboc la facultate în Danemarca. La un moment dat, la ora de marketing, profesorul ne-a împărțit în echipe de câte patru pentru a lucra în echipe. Pe scurt, sarcina noastră era de a analiza problemele unei firme și de a veni, în scris, cu diferite soluții relevante. Eu am fost cel care a sugerat ca grupa noastră să predea un videoclip în loc de un raport de 3 pagini. Profesorului i-a placut foarte mult rezultatul final și chiar a chemat ziarul local pentru a ne lua un interviu. Aparent, am fost primii care s-au gandit la a rezolva acea sarcină într-un mod atat de creativ. Încet-încet am început să fac videoclipuri în mod voluntar pentru diferite cauze : promovarea uniunii studenților, tur de campus pentru bobocii facultății etc. De acolo, lucrurile s-au dezvoltat din momentul în care am primit primul proiect plătit. Din acel moment, de fiecare dată când primeam câte un proiect video, investeam banii în echipament ca să pot experimenta și mai mult.

editiadedimineata.ro: În prezent, ai propria ta firmă. Cât de dificil e să administrezi propria afacere în Danemarca?

Alex Tene: Este foarte ușor să deschizi și să administrezi o firmă în Danemarca. Totul se face online. Țin să subliniez: totul! Logodnica mea mă ajută cu contabilitatea ca eu să mă pot concentra pe proiectele mele video care, în ultimii 2-3 ani, sunt din ce în ce mai multe.

editiadedimineata.ro: Cu cine ai lucrat? Ce profil au clienții tăi? Ai întâlnit și vedete?

Clienții mei sunt de la persoane fizice la companii mari cu zeci de angajați sau chiar organizații guvernamentale. Am întâlnit câteva persoane care pot fi considerate vedete. Sunt foarte mândru că am reușit să îl intervievez pe Carlos Mencia, un comediant american.

Alex Țene la filmări

Alex Țene la filmări

editiadedimineata.ro: Ce te-ar convinge să te întorci în România?

Este o întrebare foarte grea pentru mine. În ultimiii 10 ani am călătorit foarte mult în lume si am văzut multe. Viața mea în Danemarca, din multe puncte de vedere, este peste ce aș fi sperat eu ca fiind posibil în România. Indiferent dacă mă voi întoarce sau nu în țară, în inima mea voi fi mereu român. Lăsând la o parte familia, sunt multe lucruri frumoase și amintiri care mă leagă de România. Întotdeauna voi avea poftă de o mămăligă cu brânză și niște cârnați afumați lângă. Mereu voi aprecia o gură de țuică ca aperitiv înainte de a mânca. Mereu am încercat ca cel puțin o dată pe an să mă întorc în țară. Am să fac tot posibilul ca mereu să pot face asta. Ceea ce îmi lipsește în Danemarca este relieful incredibil din România pe care, ca român, de multe ori îl ignoram. Avem o țară frumoasă, asta e cert!


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol