19 aprilie 2024, 21:51

Povestea unui simbol al României moderne – Ateneul Român

Construit în urmă cu 130 de ani palatul Ateneului Român reprezintă unul dintre simbolurile Bucureştiului și totodată ale întregii ţări. Imposibil de a nu fi admirat, acest palat are însă şi o poveste a lui, o poveste pe care vă invităm să o cunoaşteţi, pe scurt, într-un material semnat EdițiadeDimineață.

Edificiu-simbol al culturii naționale, Ateneul Român, construit în inima Bucureștilor în urmă cu 130 de ani (1886-1888), a devenit exponentul arhitectonic și spiritual nu doar al unui oraș, al unei Capitale, ci al unei națiuni.

Puțini știu astăzi că Palatul Ateneului Român s-a clădit cu banii proveniți dintr-o subscripție publică, în urma organizării unei loterii. Apelul adresat cetățenilor de Constantin Esarcu (1836-1898), fondatorul Societății Ateneul Român, suna ca o chemare populară, printr-un slogan de-a dreptul comic și banal: „Dați un leu pentru Ateneu!”. Chiar dacă mare parte din suma de bani a venit dintr-o donație personală a regelui Carol I, ideea apelului s-a transformat surprinzător într-o lecție de unitate, de trezire a conștiinței naționale.

Conceput de arhitectul francez Albert Galleron, Ateneul reprezintă o capodoperă arhitecturală amintind de Panteonul din Paris și cel din Roma. În prezent el face parte din patrimoniul European UNESCO și reprezintă o clădire de interes pentru marele public.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol