10 octombrie 2024, 20:54

Povești cu împușcături, bani și putere. Cei mai influenți președinți ai Americii

Au mai rămas doar câteva ore până când românii vor afla cine le va fi președinte pentru următorii cinci ani. O funcție pe cât de importantă, pe atât de plină de semnificații. Președintele unui stat poartă pe umerii săi o responsabilitate imensă atât față de cetățenii statului, care i-au oferit votul de încredere, dar și față de țară pe plan extern, acolo unde acesta joacă un rol de ambasador și de mediator.

De-a lungul timpului, deciziile și politicile președinților celor mai importante state au adus un aport uriaș atât în ceea ce privește economia mondială, siguranța, prosperitatea și bunul mers al lucrurilor, însă, au reușit, prin diferite metode și practici, să rămână în istorie.

Vom prezenta în continuare un top al celor mai cunoscuți și influenți președinți ai lumii, care au rămas adevărate exemple pentru cei care aspiră să ocupe funcția celui mai important om din statul din care face parte.

 Abraham Lincoln, simbolul luptei pentru abolirea sclaviei

Abraham Lincoln este președintele care a condus la victoria Nordului în timpul Războiului Civil American, dar și la reunirea dintre Nord şi Sud. Pe lângă aportul său imens în vederea opririi conflictului dintre Nord și Sud, Lincoln s-a mai remarcat și prin realizarea proclamației de emancipare, datorită căreia sclavii afro-americani din statele din sud au fost eliberați. Astfel, acesta a devenit în timp drept un simbol al luptei pentru libertățile civile, abolind definitiv sclavia prin introducerea în constituția americană a celui de-al 13-lea amendament.

Sursă Foto: inc.com

 Franklin Delano Roosevelt, ”cel mai mare președinte american” 

Potrivit Historia.ro, Fraklin D. Roosevelt apare adesea menționat ca fiind ”cel mai mare preşedinte american”. Acest statut a fost căpătat în urma conducerii Statelor Unite ale Americii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, reușind să țină piept luptelor împotriva naziştilor şi japonezilor, chiar dacă nu a fost el acela care a aprobat bombardamentele de la Hiroshima şi Nagasaki. Cu toate acestea, Rosevelt a fost prezent în mai toate marile momente ale războiului, de la atacul de la Pearl Harbor, din 1941, când SUA intră în război, până la Conferinţa de la Yalta din 1945.

Astfel, din pricina contextului, Rosevelt este considerat unul dintre cei mai scrupuloși președinți ai Statelor Unite, care a condus cu o mână de fier America în timpul ultimilor ani ai Marii Depresii, fiind şi iniţiatorul unui nou set de măsuri numit „New Deal”, care au reformat sistemul bancar.

Sursă Foto: politico.com

John Fitzgerald Kennedy, un președinte cu destin tragic 

JFK este unul dintre cei mai regretați președinți ai Statelor Unite, care a reușit să cucerească și să rămână în inimile tuturor americanilor. Acesta a condus America în multe dintre episoadele Războilui Rece, iar de departe cel mai important moment a fost acela al crizei rachetelor din Cuba, din 1962, fiind și punctul culminat al conflictului tacit între America și Rusia.

Pe de altă parte, John F. Kennedy a fost și primul președinte care a știut să se folosească de televizor pentru a ajunge mai aproape de electorat. Însă, fără ca nimeni să își dea seama, acest atu s-a transformat încet încet în dezavantaj. Tragedia morții lui Kennedy a șocat o lume întreagă și a rămas chiar și astăzi unul dintre cei mai iubiți președinți americani.

Sursă Foto: therake.com

Dwight Eisenhower, al 34-lea preşedinte al SUA

Eisenhower a fost cel de-al 34-lea preşedinte al SUA, care s-a remarcat prin introducerea în 1957 a doctrinei care îi poartă numele, imediat după încheierea războiului în Coreea. Potrivit acesteia, orice stat din Orientul Mijlociu putea solicita ajutor din partea Americii, pe plan economic sau militar, doar în cazul în care era atacat sau amenințat armat de alt stat.

Astfel, Eisenhower a reușit „să securizeze şi să protejeze integritatea teritorială şi independenţa politică a acestor naţiuni, care cer astfel de ajutoare împotriva unei agresiuni armate deschise din partea oricărei naţiuni controlate de comunismul internaţional”, potrivit Historia.ro.

Sursă Foto: history.com

Bill Clinton, președintele care a fost iertat

Unul din cele mai firești și simple motive pentru care unii președinți au rămas în istorie este acela că au fost iubiți de cetățenii țărilor din care făceau parte. Acest lucru vine tocmai pe baza unei carisme și a unei abordări cât se poate de umane a diferitelor probleme.

Bill Clinton a fost cel de-al patruzeci și doilea președinte al Statelor Unite ale Americii, servind ca șef al executivului Statelor Unite două mandate complete de 4 ani între 1993 și 2001.

Sursă Foto: nationalreview.com

Acesta a rămas în istorie datorită discursului “I have sinned” ( ”Am păcătuit”), din perioada scandalului cu Moncia Lewinsky, prin care se pot observa trăsăturile de bază ale președintelui precum umanitatea și apropierea față de cetățeni prin abordarea unei atitudini resemnate și acceptarea greșelii. Paradoxal, această abordare i-a adus un plus de popularitate, în loc să îi pericliteze în vreun fel imaginea, reușind să mai câștige un mandat.

Prin simpla asociere a acestuia cu un om simplu, care este președinte, un om care este supus greșelii, Clinton a lăsat să i se simtă stânjeneala și totodată dorința de a se justifica cumva și de a cere scuze în primul rând poporului american.

Barack Obama, primul președinte de culoare al Americii

Barack Obama va rămâne în istorie ca primul președinte de culoare al Statelor Unite. Istoria Americii este încă marcată de amintirile perioade sclavagiste, iar discriminarea rasială este departe de a fi doar parte a trecutului. Alegerea lui Obama în 2008, în funcția de președinte, a adus bucuria și speranța în rândul a zeci de milioane de americani de culoare, latino și asiatici.

În urma sa, Barack Obama lasă reforme majore, precum cea din sistemul de asigurări medicale, supranumit Obama care și succese precum redresarea economiei în urma crizei și crearea unui număr record de locuri de muncă. Totodată, fostul președinte a fost laureat cu Premiul Nobel pentru Pace în 2009 ”pentru eforturile extraordinare de îndreptare a diplomației mondiale și a cooperării între popoare”. 

popularitatea lui Barack Obama a crescut după alegerea succesorului său. În timp ce ratingul de favorabilitate al lui Obama de 63% este mai scăzut cu șase puncte procentuale decât maximul înregistrat în martie 2009, a crescut cu 5 puncte procentuale de când Donald Trump și-a preluat mandatul de președinte.

Sursă Foto: fortune.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol