Site icon Editia de Dimineata

Povești de succes cu aromă orientală. Sportivul român care a ajuns să antreneze polițiștii din Emiratele Arabe

Sursă Foto: Facebook - Nino Barbu

Românii plecați în străinătate au demonstrat mereu că sunt demni de a fi numiți adevărați ambasadori ai țării pe care au lăsat-o în urmă pentru un viitor mai bun. Fie că sunt medici, avocați, simplii muncitori sau sportivi de performanță, fiecare dintre ei își pun speranțele într-un nou început pe meleaguri străine, departe de orice înseamnă pentru ei acasă.

Niculae Barbu sau pe scurt Nino, așa cum este cunoscut printre prieteni, dar și în lumea rugby-ului românesc, este unul dintre românii care lucrează în Emiratele Arabe Unite. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Editiadedimineata.ro, acesta ne-a povestit cum a ajuns să se stabilească în Emiratele Arabe Unite, cum s-a adaptat acolo și cum l-a schimbat întreaga experiență.

Sursă Foto Cover: Facebook – Nino Barbu

Trecut, prezent și viitor

În România, a fost unul dintre jucătorii echipei naționale de rugby. A performat și în Spania, doi ani, Franța un an, patru ani la U Cluj, un an la Dinamo și un an la CSM Bucureșți. A reușit să obțină un masterat în Educație Fizică și Sport, iar viitorul părea să îi surâdă. Însă, așa cum toate poveștile oamenilor de succes încep cu o tragedie, Nino a fost nevoit să pună capăt carierei sale la început de drum și să reorienteze.

În 2014 am suferit o accidentare la spate (dublă hernie de disc) și doctorii mi-au spus că nu voi mai putea practica sport niciodată, dacă nu mă voi opera. Însă și în cazul unei operații câteodată șansele sunt ca organismul să nu se refacă complet. În urmă acestui diagnostic am decis să nu mă operez și să încerc să mă recuperez singur prin gimnastică medicală zilnică timp de două ore, dar și să-mi iau viață de la capăt prin a îmi găsi o nouă vocație”, a povestit acesta.

Sursă Foto Cover: Facebook – Nino Barbu

În căutarea unui nou început a ajuns în Dubai. A plecat din România cu 1.000 de dolari în buzunar, toate economiile pe care le-a strâns după 18 ani în rugby și a crezut în forțele proprii, dar și în recomandările prietenilor care l-au ajutat cu cazarea în primele luni.

„Mi-am luat viața de la capăt în Dubai, în căutarea unui nou job. Imediat mi-am dat seama că: am practicat sport toată viața, am diplomă de antrenor personal dar și masterat în Educație Fizică și Sport, acesta a fost momentul în care am decis să devin antrenor personal și am demarat imediat căutările de potențiali clienți. Încă îmi amintesc cum umblam pe jos la 50 grade Celsius ca să împart cărți de vizită în speranța că cineva va avea nevoie de un antrenor personal. Și telefonul a început să sune, ușor, ușor am găsit clienți și am reușit să-mi creez o baza de clienți stabilă și consistentă. Un an mai târziu printr-o conjunctură favorabilă am devenit antrenor la Academia de Poliție Dubai (în prezent antrenez viitori ofițeri de poliție ai Emiratului Dubai – declarat cel mai sigur oraș de pe planetă)”, a mai spus acesta.

Sursă Foto Cover: Facebook – Nino Barbu

În prezent, Nino este antrenor personal de fitness în timpul liber, iar ocupația sa de bază este să pregătească viitorii ofițeri de poliție ai Emiratului Dubai. Mai mult decât atât, acesta a fost desemnat recent, cel mai bun antrenor din cadrul Academiei de Poliție din Dubai – fiind selectat din 101 antrenori de la diferite departamente cum ar fi: Forțe Speciale, Brigada de Intervenție rapidă, Securitate Națională sau Departamentul de Criminalistică – acolo unde urmează să instruiască polițiștii de mâine.

Dubai, casa departe de casă pentru Nino

S-a adaptat la viața de acolo, însă unele aspecte i se par și acum demne de dat exemplu. Întrebat care sunt principalele diferențe pe care le-a sesizat comparativ cu România sau restul țărilor europene, Nino a mărturisit faptul că Dubaiul își merită cu adevărat statutul de cel mai dezvoltat oraș al lumii, atât din punct de vedere economic, cât și al mentalității cetățenilor.

Legat de Dubai, într-adevăr se știe că este cel mai dezvoltat oraș de pe planetă, dar ce nu se știe încă este faptul că a fost desemnat și cel mai sigur loc de pe planetă cu criminalitate zero. De exemplu: îmi pot lăsa mașina pornită în parcarea mall-ului pentru trei-patru ore, nimeni nu se atinge de nimic, sau dacă mi-am pierdut telefonul mereu l-am găsit în același loc, nimeni nu și-l însușește și datorită faptului că sistemul de supraveghere prin camere este cel mai performant din lume existând peste două milioane de camere de supraveghere în Dubai”, ne-a povestit acesta.

Sursă Foto Cover: Facebook – Nino Barbu

Rugat să ne spună ce este specific acestei societăți, în comparație cu România sau Europa acesta a menționat faptul că: „Sunt foarte multe lucruri de spus despre Dubai la superlativ dar căldura este câteodată insuportabilă. Ritmul de viață este unul alert, este un oraș activ și totul se întâmplă cu repeziciune. Ca și curiozitate, de trei ani nu am reușit să deschid televizorul iar de curând m-am mutat în casă nouă și am decis să nu mai cumpăr televizor, atâta timp cât nu am timp să mă uit, fiind nevoit să mă împart între Academia de Poliție ( full time job) între clienții pe care îi antrenez (part time job), clienții online pe care îi am sub supraveghere dar și contractele cu sponsorii mei”.

Emiratele Arabe Unite, o țară în care totul este la superlativ

Chiar dacă începuturile sunt cele mai grele etape din viața fiecăruia, Nino a reușit să se adapteze și să considere Dubaiul ca fiind a doua casă. Singurul obstacol pe care acesta l-a întâlnit a fost discrepanța culturală și climatul deșertic.

Mi-au trebuit aproximativ șase-șapte luni să reușesc să mă adaptez la climă dar și la obiceiuri. Să locuiești în Dubai implică respectarea unei noi culturi/religii și obiceiuri, nu foarte greu de respectat însă trebuie să ții cont că ești într-o țară mult diferită față de România sau orice altă țară din lume. Totul este la superlativ și își merită titulatura de Best city on Earth”, a spus Nino.

Sursă Foto Cover: Facebook – Nino Barbu

Viața în cel mai tehnologizat oraș al lumii

Este bine cunoscut faptul că Dubaiul, la fel ca și Abu Dhabi sunt într-un moment de dezvoltare a tehnologiei și a informatizării. Legat de acest aspect, Nino ne-a mărturisit faptul că este destul de greu să ții pasul cu acest domeniu, deoarece noi și noi tehnologii sunt implementate de la o zi la alta.

„În anul 2020 vor organiza Expoziția Mondială, și sunt sigur că va fi de departe cea mai impresionantă Expo de până acum. Totul este monitorizat în Dubai și câteodată mă întreb ce mai apare nou mâine în materie de tehnologie. Ultimele noutăți în domeniul tehnologiei sau informatizării apar și sunt puse în practică aici. Probabil este unul din motivele pentru care am decis să-mi extind afacerea de antrenor personal și în mediul online. Totul funcționează foarte bine și sunt sigur că într-un viitor apropiat mediul online va controla mare parte din tot ceea ce se întâmplă în lume”, a mai spus acesta

Sursă Foto Cover: Facebook – Nino Barbu

Planuri „sănătoase” pentru viitor 

Și în viitor se vede făcând același lucru. Își dorește ca sfaturile sale să ajungă la cât mai multă lume și, de ce nu, să devină cunoscut la nivel mondial. Pentru acest lucru, investește în tehnologie și este tot timpul la curent cu tot ce înseamnă media online.

Momentan îmi doresc să cresc pe partea de online ca și antrenor personal de la distanță, dar și să ajung să fac seminarii despre nutriție și antrenament dat fiind faptul că am experiență și studiile necesare, dar și o mare dorința de a împărtăși cunoștințele cu cei din jur. Am început prin a face seminarii în cadrul Academiei de Poliție Dubai, despre nutriție și activitate fizică, în dorința de a le crea studenților un bagaj de cunoștințe decent pentru un stil de viață sănătos”, a mai meționat acesta.

Sursă Foto Cover: Facebook – Nino Barbu

Unde greșim? 

În prezent, una dintre principalele probleme cu care se confruntă întreaga lume este obezitatea. Oamenii din ce în ce mai neglijenți și mai ocupați mănâncă pe fugă alimente făcute pe repede înainte, iar acest lucru este menționat în multe statistici. Unde greșim? Ei bine, răspunsul ni-l dă chiar Nino, care ne explică pe larg întregul proces.

În primul rând totul începe cu neglijarea propriei sănătăți și adoptarea unui stil de viață rapid/neîngrijit. Am întâlnit de la oameni care suferă depresii și încep a mânca nesănătos până la oameni cărora le este frică să mănânce sănătos în față colegilor de birou pentru că aceștia îi vor judecă sau le vor sugera să mănânce cu ei tot feluri de meniuri de la fast food-uri. Dar și o categorie de oameni care mereu ‘nu vor avea timp’ de o pauză și pentru o masă sănătoasă, iar soluția va fi bineînțeles o gustare rapidă/nesănătoasă (probabil o ciocolată) care le va da energia necesară doar pentru următoarele 10 minute, însă cu majore efecte negative pe termen lung dat fiind faptul că nu va aduce niciun aport nutritiv (…) Din păcate și Emiratele se află în top 3 locuri pe plan mondial cu cea mai crescută rată a obezității dar și a numărului de diabetici. După SUA și Canada. Acesta este și o consecință a faptului că Dubai se aseamănă foarte mult ca stil de viață cu cel din SUA”.

Sursă Foto: Facebook – Nino Barbu

Trei cuvinte pentru un stil de viață sănătos și cu bani puțini

În general, oamenii aflați în această situație dau adesea vina pe lipsa banilor, atunci când vorba de abordarea unei diete echilibrate, motivul fiind acela că alimentele bio, mersul la sala de fitness și alte activități sunt destul de costisitoare. Răspunsul este simplu, format din doar trei cuvinte.

Vă răspund în trei cuvinte: Google și YouTube. În ziua de azi informația este la discreția oricui. Dacă veți accesa acum YouTube veți găsi milioane de clipuri cum puteți mânca sănătos cu buget redus și cum puteți începe activitatea fizică fără a avea acces la o sala de sport. Acestea sunt doar scuze menite să acopere lipsa de angajament a persoanelor care le invocă”, a supus acesta.

Și în privința alimentelor bio, Nino a mai avut câte ceva de adăugat. Acesta a explicat faptul că nu mai există de mult astfel de produse pe piață, iar denumirea de „bio” este strict o strategie de marketing. Mai mult, antrenorul de fitness a mai adăugat și că cele mai „sigure” produse sunt acelea cumpărate din piață, direct de la fermier, pentru că acelea au mai multe șanse să fie naturale.

Sursă Foto: Facebook – Nino Barbu

Dor de… 

Cred ca din copilărie am fost mare adept al salamului de biscuiți dar și a drobului de miel”, a meționat acesta, întrebat fiind ce fel de mâncare românească îi lipsește cel mai mult. Bineînțeles, în cantități mici și bine integrate în rutina zilnică alimentară.

Mai multe sfaturi puteți găsi și pe pagina sa personală de Facebook, acolo unde ține legătura cu persoanele care îi pun adesea întrebări, dornice fiind să înceapă de la zero un stil de viață sănătos și echilibrat.

Sursă Foto: Facebook – Nino Barbu

Sursă Foto Cover: Facebook – Nino Barbu

Exit mobile version