28 aprilie 2024, 9:50

Prăpastia dintre avertismentele comunității științifice și politicile guvernelor în domeniul climatic

James Hansen, fost expert NASA și cel care a vorbit pentru prima data despre fenomenul încălzirii globale, a declarat recent că anul 2023 va fi ținut minte ca punctul de cotitură în care a devenit evident eșecul guvernelor privind abordarea crizei climatice.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA a calculat că 2023 este cel mai calduros an, raportat la setul său de date de 174 de ani.

Comentariile lui Hansen reflectă consternarea experților față de prăpastia dintre avertismentele științifice și acțiunile guvernamentale.

Relevant este că a fost nevoie de aproape trei decenii pentru ca liderii mondiali să recunoască, la summitul COP28 din Dubai, contribuția determinantă a combustibililor fosili la crearea crizei climatice.

James Hansen este primul om de știință care a tras alarma cu privire la încălzirea accelerată a planetei. Pe 23 iunie 1988, Hansen, pe atunci expert NASA, a depus mărturie alături de alți cercetători în fața Comisiei pentru Energie și Resurse Naturale din Senatul SUA cu privire la impactul devastator al schimbărilor climatice.

În cadrul acelei audieri publice, Hansen a susținut „cu o probabilitate de 99% încredere” că recenta creștere bruscă a temperaturilor a fost rezultatul direct al activității umane.

Fostul climatolog al NASA a cerut încă de atunci Congresului SUA să ia măsuri împotriva schimbărilor climatice.

În prezent director al programului climatic de la de la Universitatea Columbia din New York, Hansen a spus că cea mai mare speranță este o schimbare generațională la nivel de leadership.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol