15 septembrie 2023, 19:30

Prea bătrân pentru a candida din nou. Se vor descotorisi democrații americani de Biden?

Democrații americani sunt îngrijorați de cotele scăzute în sondaje ale președintelui Joe Biden, exacerbate de preocupările larg răspândite cu privire la vârsta lui, de gafele publice frecvente și de problemele cognitive tot mai evidente, nu puțini fiind analiștii care cred că Partidul Democrat va avea un alt nominalizat pentru alegerile pentru Biroul Oval din noiembrie 2024.

Cele mai recente sondaje de opinie au alimentat speculațiile potrivit cărora fie Biden se va retrage de bunăvoie dintr-o cursă electorală în care (aproape) nimeni nu-l mai vrea candidat, fie formațiunea de stânga se va debarasa de el în următoarea perioadă pentru a avea șanse să păstreze Casa Albă și după scrutinul din toamna viitoare.

Prea bătrân pentru a candida la Președinție

Un sondaj de opinie Wall Street Journal publicat la începutul zilele trecute a indicat că majoritatea alegătorilor americani cred că Biden este „prea bătrân pentru a candida la președinție”. 

Liderul de la Casa Albă va avea aproape 82 de ani la momentul alegerilor din 2024, iar dacă va fi reales și va reuși să-și ducă la bun sfârșit al doilea mandat de președinte va avea 86 de ani la finalul acestuia.

Sondajul, realizat în perioada 24-30 august, a constatat că 73% dintre alegătorii înregistrați cred că afirmația potrivit căreia Biden „este prea bătrân pentru a candida ca președinte” îl descrie „foarte bine” sau „oarecum bine”. Doar 22% au spus că declarația îl descrie „nu prea bine” sau „deloc bine.”

Cel mai important semnal de alarmă a venit însă de la respondenții de stânga. Două treimi dintre democrați au spus că Biden era prea bătrân pentru a candida din nou (sursa aici). Acest lucru reconfirmă sondajele anterioare, care indicau că tot mai mulți democrați și independenți ce votează cu stânga vor un alt candidat în locul lui Biden.

Trump, doar cu trei ani mai tânăr decât Biden

Fostul președinte american, republicanul Donald Trump, cu doar trei ani mai tânăr la 77 de ani, a fost descris mai favorabil atunci când respondenților li s-a pus aceeași întrebare.

Doar 47% dintre cei chestionați de WSJ au indicat că vârsta lui Trump este o problemă. (Trump este cel mai bine cotat republican pentru Casa Albă 2024 și, cel mai probabil, va fi candidatul formațiunii de dreapta la scrutinul de anul viitor).

Dar veștile proaste pentru Biden nu se opresc aici. Pe lângă faptul că alegătorii din Statele Unite consideră în mod covârșitor că președintele democrat este prea bătrân pentru a candida la realegere, ei îi acordă note mici pentru gestionarea economiei și a altor probleme importante pentru votul lor.

În ceea ce privește economia, opiniile americanilor sunt în majoritate negative. 58% dintre alegători spun că economia Statelor Unite s-a înrăutățit în ultimii doi ani, în timp ce doar 28% spun că s-a îmbunătățit, iar aproape trei din patru au afirmat că inflația se îndreaptă într-o direcție greșită.

Aceste opinii au fost reluate în sondaj de marile majorități ale independenților, un grup care a contribuit la obținerea victoriei lui Biden asupra lui Trump în cursa prezidențială din 2020. Alegătorii au fost împărțiți aproape în mod egal în ceea ce privește direcția în care se îndreaptă piața muncii.

Opiniile negative despre vârsta și performanța lui Biden în funcție sunt câteva dintre motivele care explică de ce doar 39% dintre alegători au o părere favorabilă despre președintele de stânga. Într-o întrebare separată, doar aproximativ 42% au spus că aprobă modul în care Biden se achită de sarcinile de președinte, cu mult sub cei 57% dintre respondenți care dezaprobă acest lucru.

Iar Biden este la egalitate cu fostul președinte Trump într-un potențial meci revanșă la alegerile din 2020, fiecare având un sprijin de 46% într-o confruntare directă.

Mai multe detalii, AICI

Veștile nu sunt bune nici pentru Trump. Sondajul din Wall Street Journal, deși indică un set mare de provocări cu care se confruntă Biden pentru a convinge alegătorii că merită reales, găsește, de asemenea, slăbiciuni în probabilul său adversar. Alegătorii din sondaj l-au evaluat pe Trump ca fiind mai puțin onest și mai puțin simpatic decât Biden, iar majoritatea a considerat acțiunile republicanului după pierderea alegerilor din 2020 ca pe un efort ilegal de a împiedica Congresul să-l declare pe Biden câștigătorul real al scrutinului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol